„Артекс“ обжалва решението за „Златен век“

Нарушенията при небостъргача са чисто технически, твърди арх. Борислав Игнатов
9 апр 2019 12:37,
42
„Артекс“ обжалва решението за „Златен век“
Снимка: архив, Булфото

Ще обжалваме решението за спиране на строежа „Златен век“, съобщи пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“.

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, каза в интервю арх. Мирянов.

Управителят на фирмата „Артекс инженеринг“ добави, че улицата и протестите диктуват решенията на Министерския съвет и министър-председателя. Това за него обяснява факта, че не са били поканени на срещата от миналия ден.

„Няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна“, отбеляза Ива Милова, която се занимава със строителен надзор. Тя смята, че „Златен век“ е един от най-проверяваните строителни обекти в София за последните 2 години.

Още по темата

Молбата за презаверка на разрешението за строежа на „Артекс“ била подадена след внесен проектозакон за изменение, които били неблагоприятни както за „Артекс“, така и за всички разрешителни режими в София поради въвеждането на рестрикция в броя на презаверките. „В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие“, добави Малинова.

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, заяви, че поправките в ЗУТ няма да имат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби. Той набляга на реалната възможност решението да не е старо, което изведнъж се подновява. „При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни“, обясни той. По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

Той подчерта, че нарушенията, констатирани от ДНСК при небостъргача, са технологични: „Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“.

Игнатов е категоричен, че е крайно време е Законът за устройство на територията да бъде преразгледан кардинално и на негово място да бъде прието ново съвременно законодателство във вид на кодекс. Според него случаят „Артекс“ е болезнен както за бранша, така и за цялото общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
Законен преди 5 години
Един строеж е законен когато:- Има влязло в сила разрешение за строителство;- Има акт Обр.2- Изпълнява се в съответствие с одобрените проекти;Точка!Който не вярва, да пита ДНСК.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това след консултация с Лозан Панов или не, взеха това решение. Остава съдийският състав да са близки до него, а защо не и самият той!
12
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не важно на мене да е добре. Важно е на Вуте да е зле. Много се кефят българите когато се пречи на бизнеса. А не се сещат че от завършена дейност на бизнеса идват техните заплати. Няма дейност, няма печалба - малки или никакви заплати. После плачим че сме бедни. А някой мисли ли за хората които са си купили апартаменти в тази сграда? 90% са нормални хора спестявали дълги години за апартамент. И сега изгарят заради политическите игри на Нинова и Радев. Голяма грижа за човека, няма що.
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмените много на сериозно се взеха през последните години. Недосегаеми. Галеници на управляващите.Наричат народа "улицата".
10
2
 
18
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Малиии ужас...сега авансиралите тризонети и петозонети какво ще правят бе...ужас ще трябва да си поживеят още малко в старите си мезонети или поне докато поотмине сунматохата...и без личен асансьор ужас - ужасен ужас
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбра се как са си взели разрешителните .... И пак наглеят
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая природата ще си каже "тежката" дума преди съда и този паметник там ще рухне.
7
3
 
21
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
а дали е 'техническо нарушение' - че офис сграда (по проект и разрешително) се продава като жилищна, а? И може ли това 'технологическо нарушение' да се поправи за два -три дни, а?
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дарителите на "апартаментгейт" сега се изказват антиобщественомненийно. Свикнали са май да решават на тайни необществени сбирки и срещи, каквито пак искат да правят.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста депутати ваксинираха Артекс, но народа се представи като мощен антиваксър и ги накара да самокатстрофират.
4
2
 
13
 
! Отговори
мери преди 5 години
Този филм сме го гледали нищо ново сега ще бетонират" Ти на мен аз на ТЕб "цирк за нас и мако разходи поети от Цецо че ги издъни
3
4
 
23
 
! Отговори
ЛЛ преди 5 години
Събаряй
2
2
 
27
 
! Отговори
Кух профил преди 5 години
Тая фирма "Артекс инженеринг" дали строи в чужбина??? За колегата питам....
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сапунката за материала продължава.