„Артекс“ обжалва решението за „Златен век“

Нарушенията при небостъргача са чисто технически, твърди арх. Борислав Игнатов
9 апр 2019 12:37,
42
„Артекс“ обжалва решението за „Златен век“
Снимка: архив, Булфото

Ще обжалваме решението за спиране на строежа „Златен век“, съобщи пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“.

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, каза в интервю арх. Мирянов.

Управителят на фирмата „Артекс инженеринг“ добави, че улицата и протестите диктуват решенията на Министерския съвет и министър-председателя. Това за него обяснява факта, че не са били поканени на срещата от миналия ден.

„Няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна“, отбеляза Ива Милова, която се занимава със строителен надзор. Тя смята, че „Златен век“ е един от най-проверяваните строителни обекти в София за последните 2 години.

Още по темата

Молбата за презаверка на разрешението за строежа на „Артекс“ била подадена след внесен проектозакон за изменение, които били неблагоприятни както за „Артекс“, така и за всички разрешителни режими в София поради въвеждането на рестрикция в броя на презаверките. „В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие“, добави Малинова.

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, заяви, че поправките в ЗУТ няма да имат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби. Той набляга на реалната възможност решението да не е старо, което изведнъж се подновява. „При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни“, обясни той. По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

Той подчерта, че нарушенията, констатирани от ДНСК при небостъргача, са технологични: „Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“.

Игнатов е категоричен, че е крайно време е Законът за устройство на територията да бъде преразгледан кардинално и на негово място да бъде прието ново съвременно законодателство във вид на кодекс. Според него случаят „Артекс“ е болезнен както за бранша, така и за цялото общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Унаще Храсти преди 5 години
Не е златен века Трът-Талър, за спокоен живот на всички парламентарни калвачи
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е какво пише в листа за спиране на строежа. Ако пише "няма предпазни мрежи, липсват каски на работниците" и ще видите след седмица нови мрежи, всички с каски и строежа продължава.Само че със скоростта на строене, докато се съберат на ново да протестират ще имат акт14.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж писаха,че сградата трябвало да бъде 9 етажна,а тя се надстройвала някак си за 36 етажа,че как ще издържи това по норми,ако ще и технологични решения обвързани с проектно-техническата документация,ако има такива,а са се явили на конкурс така да се каже по определени изисквания параметри с предназначение за цел на обекта за какво ще служи как за проект и строителство на сграда по нечия поръчка с поръчител,а те са изпълнители по техническата част заедно с надзора за контрол,отделно финансите кой
31
0
 
4
 
! Отговори
Густо преди 5 години
Всеки народ заслужава съдбата си!Ха-ха-ха-ха-ха
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки сте от Артекс.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека боравим с правилната терминология - в този скелет не са "заровени" милиони, а са "погребани" милиони. Направо не ми се мисли как живеят тези хора в ниските сгради буквално залепени до този мавзолей. Да, това е мавзолеят в който ще се погребат Артекс.
28
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 5 години
До АнонименНе разбрах какво има общо с Радев и Нинова? Или само да се плюе по нещо
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След няколко месеца сагата ще е приключила. Други ще са управляващите. Съдът ще се е произнесъл в полза на фирмата и сградата ще я има. Найвни сте ако мислите , че ще бъде съборена. Няма такъв вариянт.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте интересни защитниците на Артекс? - нямало как да ги бутнат. Клатят стола на ГЕРБ - Б.Б и сие няма да се поколебаят да ги сринат за някакви си 150 милиона, като рискуват контрола на целия държавен паричен поток. Не ще ги сринат, ами общински жилища ще ги накарат да строят за без пари ако поискат.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ами обжалвайте сиВероятно им отговарят - "Няма място за притеснения, ще оправим нещата".Все очаквахме балонът на пазара на имоти да гръмне и цените да се променят, но НЕ - гледайте какво става - гърмят направо едрите риби в бизнеса.
24
1
 
15
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 5 години
Като прочетох в една друга медия за квантовия генератор,който щял да се инсталира и тока да им е без пари на новодомците,и ситуацията ми стана ясна.Някои ще пият по една студена вода.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запитан какво смята за решението на Б.Б относно казусът Артекс, Цв. Цв лаконично коментира - "Не съм запознат с дейността на тези хора. Имате ли друг въпрос?"
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21100 000? Далече си от истината. За това чудо данък сгради отива над 300 - 350 000 лв. А какво да кажем за омразната софийска Такса смет? Аз за панелен апартамент плащам стотина лв данък, но такса смет ми е 200лв. И си прав, че няма луд кмет който да изтърве тая лапаница, и то всяка година. Тоя "Златен век" ще бъде Златна кокошка за общината, защото данък+такса смет отиват към 1милион лв годишно! Незаслужени, но задължителни!!!
21
13
 
9
 
! Отговори
протестър преди 5 години
Заради 20 души *** протестъри държавата се огъва и взема *** решения като тях! Ех, няма да се оправи тази страна! Кое е незаконното в случая? Има издадено разрашание за строеж, има строителни книжа! Г-н Главен архитект, стига сте се правили на мишка!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близки до Артекс, призовават доволните им клиенти да ги защитят. За момента ги защитават само приятели, познати и съученици. Доволните, къде сте?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно този проект ще се спре за да може ГЕРБ да си забърше името. Артекс не успяха. Полакомиха се прекалено, а им бях фен и то голям. Заминавате си.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Съгласен съм с теб, но има и още нещо: Тази сграда, след като се въведе в експлоатация, за нея ще се плаща умопомрачителен Данък сгради всяка година! За нейното РЗП, данъкът може би ще бъде доста над 100 000 лв годишно! Я да видим кой кмет/коя кметица ще изпусне този тлъст залък? Ей така от небето да ти падат стотици хиляди левове, и то без да си мръднеш пръста... Не вярвам че ще ги спрат, по-скоро ще им се извинят за "временните затруднения".Кой още вярва, че ще ги спрат?
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сделките на тази фирма - Артекс - трябва да бъдат проверени , но и на всички други строителни фирми! Строителната мафия си позволи да компрометира кмета на Младост и това не е случайно - много се печели и това не става с легални средства в повечето случаи..
16
1
 
14
 
! Отговори
Ами обжалвайте си преди 5 години
На тези сега им се счупват телефоните от гневни кредитори и купувачи на зелено. Протакат фалита в момента
15
9
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Няма как сграда наполовина построена да се спре.Просто е лудост.Живеещите в района да не са спали при първата копка а да са се противопоставили тогава.Вече е късно.