Поредно бездействие на институциите: Кой почиства Панчарево?

Жалба до Брюксел - не се спазват екологичните стандарти
Обновена: 12 апр 2019 14:22 | 12 апр 2019 13:55, Петя Славова
15

Панчаревското езеро е потънало в тиня, а бездействието на институциите към него стигна до Брюксел. Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне подаде жалба в Европейската комисия, която адресира до комисаря по околната среда.

Според неправителствената организация екологичните стандарти, които са задължителни за всяка държава от Европейския съюз, не се спазват по отношение на този водоем, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според сдружението, основните проблеми са липсата на канализация и пречиствателни съоръжения за отпадните води, които са от близките населени места.

Това пък води до замърсяване на водите, а самото водно огледало не е почиствано от наноси през последните 38 години.

В Панчаревското езеро тренират много деца и спортисти от клубове по гребане и кану-каяк. Стига се до там, че част от треньорската дейност е да се чисти езерото.

Спортисти и техните наставници споделят, че многото боклуци и водорасли представляват и опасност за живота на всички, които влизат в езерото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
До До 11Всичко това аз го помня , но без обяснение ще ти припомня нещо. Др. Луканов каза , че ще правим капитализъм , но ние ще сме капиталистите. Него го убиха и направиха такъв капитализъм какъвто им беше и социализма. Та така.
13
1
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Бъбрекът.Колко ли хора помнят този басейн? До него можеше да се отиде с кола, която или да оставиш горе на паркинга покрай Самоковското шосе или да слезеш с нея долу. От Кокалянското ханче беше на 20-25 минути пеша по една разкошна алея три метра широка, с окосена трева отстрани на много места. Бъбрекът беше с чиста вода от водопровод. Отстрани имаше дървени лежанки за доста хора, много нясто за игра на децата и т.н. Сега басейна от доста години го няма (бетонов възел), алеята я няма, нищо няма
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е кой замърсява езерото. Замърсяват го децата и внуците на номеклатурата от БКП-БСП , защото се правят на велики и недосегаеми.
11
0
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Плажът беше в Кокаляне и преди езерото.А още по-нагоре посока Пасарел имаше още един плаж с басейн от бетон казваха му Бъбрека.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да каже кмета на Панчарево какви са тези три сгради на по 3/4 етажа свързани по между си, построени точно на завоя срещу читалището ? Прилича на затворен комплекс на СМЧ.Къде се изливат отходните му води,и точна на езерото ли му беше мястото?
9
3
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Я пак? Ти само на картинка ли си го виждал това езеро? За Плажът на Панчаревското езеро се слизаше на спирка Плажът (още се казва така, а автобус номер 1 тогава беше на 5 минути през събота и неделя и пертъпкан), купуваш си билет, влизаш и се къпеш. После дойде 1989 година и нещата се поизмениха, плажът го изместиха малко и го стопанисваха частници, а стария плаж стана като блато. Сега отдавна не съм ходил, но при всички случаи е жалко за хубавото място, събирало стотици хора през годините.
8
5
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Къпането в Панчаревското езеро винаги е било ЗАБРАНЕНО.Точно защото е замърсено,има някакви спори на дъното които предизвикват астма,затова преди 30 години често беше изпразвано за почистване.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панчаревското езеро е изкуствено.Направено е на мястото на малки ниви, ливади и зеленчукови градини по поречието на р.Искър течаща в подножието на Лозенската планина.Било е място за отмора на столичани и много хора от цялата страна идвали в почивните дни около Искъра, дори с автобуси, между старата централа и минералната баня, като прекарвали на това място горещините, къпейки се в бистрите му води.Всичко това е унищожено заради изкуствено езеро което винаги е имало проблм с почистването.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са всичките псевдо туристчета, които Събота и Неделя идват на талази с големите претенции, хвърлят си *** навсякъде и след това се измитат... Това е проблемът. И вместо в края на седмицата да си почина, по цял ден някой турист ми стои пред къщата разлайва кучето и като отидеш искал нещо да пита, търсел тоалетна, откъде бил пътя за манастира. И в Понеделник трябва да мина и да си събера бокл ука покрай къщата от тъй наречените туристи... Трябва да се въведе обществено полезн труд!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В такава близка урбанизирана среда просто е абсурд езерцето да остане чисто. Подобна е и съдбата на много рекички и гьолчета, особено покрай незаконни строежи и неустроени терени.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отраснах буквално на това езеро. Всяко лято зе къпехме и плувахме до почти края на Септември. На 48 години съм в момента и със голям неприязън чета тази тъжна новина.
3
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 5 години
В това "езеро" или по-точно блато, ако влезне гол човек, ще излезне с поникнал още 1 крак и 1 глава...
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как кой - Орешарски.Той е виновен.Тиквите са светци, до един.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне няма нито един местен, дали е случайно - аз за един приятел питам?