Търсят се къщи около София, но цената да бъде от 25 до 60 хил. евро

"Изток" и "Оборище" остават най-привлекателните за купувачите
Обновена: 16 апр 2019 17:12 | 16 апр 2019 16:07,
67
Търсят се къщи около София, но цената да бъде от 25 до 60 хил. евро
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишен интерес към покупка на парцели се наблюдава през четвъртото тримесечие на миналата година, пише в анализ на компания за недвижими имоти, цитирани от "Труд".

Близо 86% от запитванията в компанията са за парцели за жилищно строителство, а едва 14% - за промишлено.

Още по темата
Драгалевци, Симеоново и Бояна са най-предпочитаните за парцели за еднофамилни къщи, а цените в района за квадратен метър са около 200 евро/кв.м. В Бистрица достигат до 150 евро/ кв.м., а в Горна Баня и Банкя - 100 евро/кв.м. Основните изисквания на купувачите са да има добър достъп и уредена регулация, но предлагането на такива парцели е малко.

Анализът на компанията показва, че двустайните и тристайните жилища са еднакво желани. Предпочитаната цена за двустаен апартамент е между 60 и 80 хил. евро, а за тристайните - от 120 хил. до 170 хил. евро. С предимство са тези сгради, които са в процес на строеж. Повишение на броя сделки с къщи се наблюдава в населени места близо до София с цени от 25 хил. до 60 хил. евро.

Според компанията най-предпочитаните квартали от софиянци могат да се разделят условно на три групи:

Висок интерес за покупка - Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина;

Среден интерес за покупка - Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев;

Нисък интерес за покупка - Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орландовци, Павлово;

Цените на имотите продължават да се покачват за поредно тримесечие, въпреки лекото забавяне. Банките продължават да кредитират повече сделки, на пазара излизат големи жилищни проекти и все повече купувачи бързат да закупят имот още в началото на неговото строителство.

Голямата част от запитванията на клиенти към компанията са свързани с покупка на апартаменти. Повечето предпочитат тухлени жилища в нови сгради в строеж. Според данните на компанията - корекциите в цените са незначителни. При активни преговори се постига намаляване в рамките на 1 до 3%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо да търся далеко, като в топ локации давали по 200 евра квадрата?
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един декар незастроена площ е към 250 хиляди лева
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера гледах апартамент в к.в.Витоша. 4 стаен, 120кв.м. и като сумирах квадратурата на стаите,коридора,баните и терасата получих точно 75кв.м. 45 кв.м. общи части и стени, над 1/3-та от обявената квадратура. Ми то текущия ми апартамент (двустаен) е с такава квадратура, и не ми се налага да паля колата за да си купя хляб или да заведа децата до градина и училище.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз агенция безименната подковава матрияла,щото знае вече,че ще бъде избрана за независим оценител в предстоящите дела.Ашкулсун!А пък ний ядем доматите с колците!
9
9
 
38
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Видимо е, че през 2019 година ръстът на икономиката се забавя. В нашата компания вече отчетливо се усеща отлив на клиенти. Като цяло 2019 година се очаква да е първа година от кризата, която се задава, обаче само на пазара на имотите криза няма. Защо ли ? Аз лично ще изчакам още малко, тъй като да се купуват в жилища в неясна икономическа обстановка не е най-разумното решение.
8
2
 
24
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Апартаменти се търсят до метрото да са близо,тухла да,но ново строителство не се предпочита заради общите части,които влизат и реално са маломерни кутийки.Заради квадратурата дори панелки се предпочитат пред тухла ново,но да е в блок с нормални комшии и чисто.
7
2
 
36
 
! Отговори
АРТЕКС преди 5 години
Как къщи бре! Ние даваме, на определени хора де, апартаменти по 100евро квадрата! В центъра на столицата ни! Даже ако хората са и по определени може и асаньор да има, частен! Стига с тия къщи! А сега след като осъдихме и вече бившия кмет на Малдост Иванчева, ше ви изпонастоим толкоз апартаментчета и мансардички и други, че ум ше ви зайде!
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данчо-о-о! Защо изпускаш кв. Младост, бе, момче! :)Живея до пазарчето и метрото, през ден някой ми пуска в пощенската кутия бележки: "Купувам спешно дву-, тристаен в района". Е, как да го продам, като не си ми определил "интереса за покупка"? :)Или, викаш, никой не иска в Младост1, до метрото? :)
5
1
 
16
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Абе не се търсят парцели в регулация и лесен достъп,а се търсят с канализация.Не се търсят на цени 25-60 000 евро а до 45 000 евро.А за къщите зависи дали са с документи и там вече цените са над 80 000 евро,а се търсят цени на 60 000 евро.
4
2
 
35
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
А къщи са асансьори имате ли ?
3
0
 
30
 
! Отговори
dwsfsf преди 5 години
СЕГА Е МЕСЕЦ АПРИЛ МОЛЯ НАПИШЕТЕ С КОЛКО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПРОДАЖБИТЕ ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА В СОФИЯ СПРЯМО МИНАЛАТА ГОДИНА И С КОЛКО СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ ПРЕЗ ТАЗИ! :)
2
5
 
35
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Кви са тия поръчкови статии,за да оправдаете апартаментгейт?Щото аз в офертите по сайтовете за недвижими имоти друго виждам.Че то поляните извън Бургас вървят по толкова кв.м.Че аз миналата година продадох къща строена 80-те с плоча в затънтено странджанско село за 30000?.Че то в Софията голям еФтинджос.Къде са квадратите на апартаментите за тия цени,ако са за боксониера може и да е истина.Откъде сте взели тия данни,та да си купя нящо в Софията?
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да питат Цвъц може и за мноого по-малко да им намери.