Убийци, крадци, изнасилвачи - все повече заради мръсния въздух?

Поредица от проучвания показва връзката между двете
18 апр 2019 18:50, Нели Христова
47
Убийци, крадци, изнасилвачи - все повече заради мръсния въздух?
Снимки: Reuters

Не толкова далеч в бъдещето е денят, в който отделите за превенция на престъпността ще измерват замърсяването на въздух в населените места и ще пращат повече полицейски патрули там, където то е високо.

Навярно се питате защо?

Според ново проучване, цитирано от BBC, мръсният въздух води не само до психически проблеми, неправилна преценка, лошо представяне в училище, но и до зачестяване на престъпленията.

Този извод е още по-стряскащ като се има предвид, че повече от половината от населението на Земята живее в градове с мръсен въздух, а според данните на СЗО 9 от всеки 10 души вдишва опасни частици.

Близо 7 млн. души на година умират от заболявания, породени от въздуха. Но може ли скоро към тази бройка да се добавят и убийствата?

Изследването започва през 2011 година, когато Сефи Рот иска да докаже, че мръсният въздух не само убива, но и се отразява на начина ни на живот.

Първият тест наблюдава когнитивните способности. За целта екипът на Рот наблюдава група от студенти, които полагат изпити по едно и също нещо, на едно и също място, в един и същи формат.

Само времето и замърсяването на въздуха са различни. Така, най-добрият резултат е от дните, в които въздухът е чист, а най-лошото представяне – когато е мръсно. Но това били само краткосрочните ефекти от замърсяването.

Рот решава да проследи какви са последиците от постоянното излагане на фини прахови частици, обхващайки период между 8 и 10 години. Оказва се, че тези, които са се справили най-зле през най-мръсните дни, накрая влизат и в по-лоши университети.

През 2016 г. още едно проучване допълва теорията на експерта, че мръсният въздух намалява продуктивността. 

Именно тези изводи навеждат Рот на мисълта, че мръсният въздух стои зад множество престъпления. Той и екипът му проверяват данните от повече от 600 района в Лондон през последните две години. Естествено, те взимат под внимание факта, че облакът замърсен въздух се движи на различни места в града, според посоката на вятъра.

Разкритията на Рот са смайващи – той не просто открива, че престъпленията са повече в най-замърсените дни, но те следват и движението на облака.

През 2018 година още едно проучване доказва същото. Джаксън Лу изследва данни, събирани в продължение на девет години от 9000 града в САЩ и открива, че "замърсяването на въздуха предвожда шест типа престъпления".

Те включват убийство, изнасилване, кражба на коли, влизане с взлом.

Експертът Даяна Йоунан също провежда подобно проучване и изводът по нищо не се различава от останалите. Но как въздухът влияе на емоциите ни?

Според проучванията на Лу хората, които живеят в замърсени градове са по-притеснени и изнервени, следователно и по-агресивни.  Той доказва още, че фините прахови частици водят до психологически изменения в мозъка. Това води до главоболия и шум в ушите. Мръсният въздух също така нарушава и структурата на мозъка или по-точно  на предния лоб, който отговаря за самоконтрола.

Освен, че допринася за престъпността, мръсният въздух влияе и на психическото здраве на младите. Проучване от март 2019 г. показва, че тийнеджърите изложени на токсичен въздух получават по-често психотични епизоди, като чуване на гласове и параноя.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Я па тея преди 11 месеца
А аз си мислех до последно, че е заради калпави закони, а то що било! Я па тея, добре че ги има, та да ми кажат, че е от мръсния въздух, понеже то иначе въобще не е ясно защо нараства престъпността.
38
1
 
4
 
! Отговори
Глюпости преди 11 месеца
Глупости на търкалета бла бла.
37
1
 
3
 
! Отговори
FF преди 11 месеца
Еманация на капиталистическия цинизъм,
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо да кажете за порното, насаждането на чувство за безнаказаност, оправдаване на всякакви психични отклонения с обяснението за личностно разнообразие, агресията във филмите, финансовото робство, невъзможността за правилно изживяване на сравнително късия живот, бездушието на тълпата, отнемането на критичното мислене и оправдаването на всякакви безумия, презадоволяването на едни за сметка на други. Не? Праховите частици били виновни? Ми измийте улиците, бре!
35
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 11 месеца
Ей, не се отказвате лесно!!!
Със „затоплеянето“ ударихте на камък, сега с „мръсния въздух“ ще дерете раята!
34
0
 
4
 
! Отговори
223 преди 11 месеца
Има резон,при положение,че финните прахови частици съдържат всякакви замърсители които се поглъщат!Така,че няма как да не влияе мръстния въздух върху здравето,то е логично!В каква степен е отделен въпрос зависи дали е системно.Трябва да се вземат мерки,и всичко опира до финанси!Бяха започнали с екопечките,но не всички общини се включиха,у повечето проспаха момента!Точно през зимата когато няма зеленина,голите дървета няма как да се неутрализира,отделно колите в пика, пълен мор!
33
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
ДЕМОКРАЦИЯ=НА ВИСША СТЕПЕН НА ЛИЦЕМЕРИЯ И ДЕМАГОГИЯ.
32
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Значи не качесвото на живот,а мръсния въздух е причина за нарасващата престъпност.Да бях умрял нямаше да знам причината докато не го прочетох.А може би причината за войнните е атмосферното налягане,или за изпростяването на нацията е виновно слънцето?Значи за организирането на кучешки боеве,е виновна луната.Веднага задържаните да бъдат пуснати.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а може би просто утайките в западните държави и не само там де живеят в бедните квартали където и въздуха е по мръсен заради заводи, промишленост, евтини коли, пренаселеност и т.н. големи философи тез от би би си-то немам думи.
30
1
 
3
 
! Отговори
Местан преди 11 месеца
Въздухът в купето беше много мръсен!
29
3
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 11 месеца
егати и измислените гнусни статии взеха да сътворяват...
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Костов е виновен && при бай Тошо нямахме такива проблеми.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бедност = гаден живот, нисък морал, липса на преспективи...

Сравнте Ориндж Каунти и Бевърли Хилс с Комптън в САЩ и ми кажете, че бедността не води до проблеми.
26
1
 
16
 
! Отговори
97471 преди 11 месеца
Така, оневиниха престъпниците, лошата методика на преподаване, ниското равнище на преподавателите, демотивиращото влияние на социаната несправедливост и предателството на управляващите спрямо народа, покварата от медиите. За всичко са виновни фините прахови частици, Така че никкави протести, никакви искания за справедливост и равноправие. Както казва Бай ганю - БРАВОС!
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Убийци, крадци, изнасилвачи - все повече заради мръсния въздух
.
Вече така ли ще оправдават "бегълците" поканени от Меркел ??
Че да бяха си стояли в пустините - там е чист въздуха .
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредния учен заработващ от грантове.
23
0
 
7
 
! Отговори
западноНилска треска преди 11 месеца
До Охобохо

Да унищожават комарите, с останалите пари.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За сичко е виновен мръсния въздух, требе да караме повече тротинетки в Холандия карат само тротинетки.
21
2
 
25
 
! Отговори
Охобохо преди 11 месеца
Зимата беше мека и останаха пари на кметовете за снегопочистване,които могат да се дадат за миене на улиците.Защо не ги мият?Защо няма отчет за какво се харчат тези пари?Хората се задушават особено в София.
20
0
 
5
 
! Отговори
Лимонад преди 11 месеца
Горския отдавна се Слави с “най- бистър” ум и “бърза” мисъл... от чистия въздух!!! Като зареди 500 мл ракия в манерката сутрин и не се прибира докато не в изхарчи по гората.