Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в София

Фандъкова иска и нова "Алея на бележитите българи"
22 апр 2019 19:12,
12
Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в София
Снимка: БулФото

Кметът на София Йорданка Фандъкова и наследникът на големия композитор Панчо Владигеров - проф. Панчо Владигеров-младши, участваха в официалното откриване на възстановения бюст-паметник на големия български творец в Алеята на безсмъртните в Борисовата градина, предаде БТА.

Събитието е част от Национална програма за честване на 120 години от рождението на Владигеров, а реновирането му е идея на Инициативен комитет. В него са включени наследниците на композитора и представители на различни институции в България - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”.

Автор на оригиналната скулптура е Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на 20-ти век, а великият композитор сам позира за направата му. Сега е възстановен по копие, дарено от дъщерята на скулптора - Олга Първанова, на Съюза на българските композитори. Възстановяването е извършено от скулптора-реставратор Марин Марков.

"През последните години с усилията на Столичната община, Музея на история на София, професионални и родолюбиви организации, успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника със средства, които предоставихме от Столична програма "Култура", каза Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието както на младите хора, така и на обществото като цяло.

Йорданка Фандъкова коментира, че съжалява, че в първите години на прехода е разрушена "Алеята на бележитите българи" в Борисовата градина. По думите й, още когато станала заместник-кмет по културата на София, е създала инициатива за възстановяване на всички паметници на културата в столицата и най-вече "Алеята на бележитите българи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова съжалявала за прехода
8
0
 
0
 
! Отговори
gkjgkg преди 4 години
До АнонименДо 4: Как кога,след Нотр Дам.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фандъче остаете ги тея българанци бе. дайте да сложим верхойген, дедо юнкер спасителя на европа, мартин шулц, баба меркелеца спасителката на бежанците, тереза мей брекзитката, маркончето и неговата баба и други заслужили европейци. нали сме европейци. тез българите никой не ги познава не ги знае кви са.
6
3
 
4
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Май има файда от паметните плочи по Графа и откровено мутренската плоча на Гарибалди та картофената най-после е свършила нещо свястно.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-сетне един български паметник между многобройните съветски паметници !
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ! Голям български композитор !
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пъдпъдъкова, кога ще свършиш ремонта на Графа?
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова алея искала Фандъка за бележитите българи.На тази алея ли ще сложи паметника на ББ дето му светят очите?А до него гроба от Гарибалди ли ще сложи?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова иска и нова "Алея на бележитите българи"Гълъбинско редко щастие ще ги краси всеки ден!