3D операция във ВМА спаси крак на млад мъж

Уникалната операция бе извършена от ортопедите в болницата
23 апр 2019 11:25, Габриела Джекова
7
3D операция във ВМА спаси крак на млад мъж
Снимка: ВМА

Кракът на 30-годишен пациент с Бехтерев беше спасен след уникална за България 3D операция, извършена от ортопедите на ВМА.

4-часовата интервенция е извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му.

В крака му бил поставен имплант от ново поколение, който компенсира скъсяването на крайника.

Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев. Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза, обяснява ортопедът.

„Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени”, допълва проф. Цачев.

На пациента не може да се постави класически имплант заради уврежданията вследствие на болестта на Бехтерев.

„Освен това, ако използваме т.нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът. Затова се свързва с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.

„Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

„За 4 часа успяхме да запълним „издълбаното” дъно на ацетабулума с кост на пациента, да позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.


7
Още по темата: ВМАБехтерев3D операция
Още от София
Кои части на София остават без вода в сряда?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Рени Вълева преди 4 седмици
Изключителни професионалисти! Ще бъда вечно благодарна на проф. Цачев и колегите му ! Да са живи и здрави !
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Грехота е през два дена да се прави реклама на ВМА в тоя сайт. Направо си е грехота!
Толкова е очеизвадно вече, че е най-обикновена реклама, че няма накъде повече! Всекидневно в България се правят страхотни операции от страхотни професионалисти, а за тях никой нищо не казва. Във ВМА си играят със здравето на хората, защото знаят, че болницата си има връзки с правителството и никой няма да им държи сметка дори и да осакатят или убият някой с нехайството си.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Господине,защо не идете да ви оперират инженери. За разлика от тях лекарите са намерили начин да използват иначе кухите им открития. А мнението ви за ВМА е мнение на кухоглавец."

Ами те инженерите по-добре ще се справят от кaсапите във ВМА конкретно. А сега ми кажи, че си доктор и автоматично ще докажеш на хората, че докторите в България са супер пpоcти.
4
11
 
1
 
! Отговори
Румен до 3 преди 4 седмици
Господине,защо не идете да ви оперират инженери. За разлика от тях лекарите са намерили начин да използват иначе кухите им открития. А мнението ви за ВМА е мнение на кухоглавец.
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на докторите лииии??? БРАВО НА ИНЖЕНЕРИТЕ!!! Че са измислили такова нещо и технологии с които може да се прави това.
Какво я рекламирате тая yбита болница пълна с връзкари и доктори с тъмно минало? ВМА е една от най-сабите болници в България, обаче благодарение на властта се наливат супер много (даже излишно много) пари в нея, а управлението е толкова некадъpно, че не знае какво да направи с тях. Поне да гледат от частните примери, ама не, ум не им стига! Супер много смъртност има във ВМА!
2
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
браво на докторите
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
браво , пазете си нервите и здравето , че всичко друго се купува