Виновни ли са лекарите за починалия пред болницата мъж?

Законът не може да обхване всеки прецедент, смята проф. Миланов
30 апр 2019 10:13,
51
Виновни ли са лекарите за починалия пред болницата мъж?
Снимка: pixaBay

Мъж почина на прага на столична болница, едва изписан от лечебното заведение. Свидетели на инцидента твърдят, че никой от болницата не се е притекъл на помощ на умиращия.

Имат ли медицинските служители имат право да напускат работното си място, за да се отзоват на помощ извън болницата?

"Всяка болница има задължението да изготви вътрешен правилник, според който се забранява напускането на работното място. И законът, и този правилник защитават единствено правата на пациентите“, коментира проф. Милан Миланов пред bTV.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, в наказателния кодекс е предвидено наказание за лекари, които не са се отзовали при повикване на тежко болен пациент или родилка, освен ако няма извинителни причини.

Още по темата

Тя наблегна на "извинителните причини".

"Ако лекарят е задържан в операционната с пациент, ние не можем да го държим отговорен.“

Тя допълва обаче, че има и други не толкова извинителни причини, поради които медицинските лица могат да не бъдат на работното си място.

Проф. Милан Миланов обясни, че при спешна ситуация, дори лекар да е наблизо, той няма право да действа, защото може повече да навреди, отколкото да помогне. При подобни инциденти се прави обаждане на телефон 112 и се чака.

Шаркова даде пример със САЩ, където по закон хората, помогнали извън лечебно заведение при спешен случай, имат имунитет срещу съдебно преследване.

Колкото до мястото на инцидента, професорът коментира, че е без значение мястото и законът не може да обхване всеки прецедент.

У нас има неразбиране и превратно тълкуване на закона, смята адвокат Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
ИииИ преди 4 години
Сега всяка бошница има спешен кабинет и носилки. Спокойно са можели да приберат човека, а след лато е бил и пациент. Лекуващите лекари трябва да се съдят за този случай
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неее аз съм виновен.естествено че няма да има виновни.
36
0
 
13
 
! Отговори
321 преди 4 години
Аз не мога да разбера. При произшествие на улица, в градски транспорт, самолет се пита "има ли лекар?" и ако има поема нещата в свои ръце. Дали пък не застрашават пострадалите? Този пишман професор си противоречи
35
0
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
А,не бе !!! Санитарката е виновна...
34
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някои се опитват да внушават, че докторите са станали едва ли не зверове.Би могло да се каже, че и цялото общество си е деформирано. Та видите ли при ГЕРБ са такива докторите, а после веднага ще станат други при БСП. А дано, като се събудят на другия ден да са други. Както казваше другарят цар - вервайте ми, вервайте си, абе вервайте.
33
0
 
11
 
! Отговори
Мари преди 4 години
В болниците с предимство са телкаджиите!!! Хем нямат нужда от много грижи, хем ще почерпят, хем здрави ще ги изпишат!
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах тоя "професор" по Бтв,малко самовлюбене човече което няма право да се нарича Лекар.Нека някой от списващите да изкаже лични впечатления от въпросният "професор " като професионалист!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите са правени от сеяндури с по две гънки в мозъчната ***. Едната гънка им е да пазят равновесие а с другата да ходят по голема нужда да не се осмърдят. По важното е какво пише в Хипократовата клетва. Някой от докторетата изобщо помнят ли я или те не са се клели в нея щото са с купени дипломи.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е изписан е "гарантирано", че е здрав да отиде в къщи. Там вече може отново да се разболее! Лекарите са гарантирали, иначе би трябвало да го откарат с линейка у дома, там да умре или да се лекува. Това с американските закони да си го навре професора ... знаете къде! Тук е България а не САЩ иначе щяхме да имаме американски закони. Професора е ***!
29
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни ли са кръчмите за лежащите пред тях пияници?
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скоро е един "дървен философ " част от отговорните за днешната система в здравеопазването!
27
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 4 години
У нас липсва човещина. Що за *** трябва да си, за да оставиш човек да умре на стълбите пред болницата? И то пред болница от която току що е бил изписан!?
26
1
 
34
 
! Отговори
Коиловски шаман преди 4 години
Значи, ако се опитат да помогнат, могат да навредят?! Така ли ?! Ами, добре, че не са се притекли на помощ, че можеше да му навредят повече на тоя сиромах. Е, на, благодарение на вътрешният правилник, човекът сега си е добре. Лежи си и си почива на сяхнка и хладно! Как не ви е срам, бе шамани с шамани?! Поне си заврете главите отзад и мълчете! Ако вие, пишман докторите не можете да помогнете, кой тогава? Койчо от Койнаре с куцото магаре ли ?! Алчна пас_мина!
25
0
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Когато постъпките и съвестта ти са морално нечисти, се вторачваш в буквата на закона. Да знаеш, че ти си този, който може да помогне, обаче да не си мръднеш пръста и да оставиш човека да умре на една ръка разстояние и после да обясняваш, че според закона не носиш отговорност, защото е паднал от другата страна на вратата.... Как се нарича това? В Германия ако си на място на инцидент и не помогнеш (примерно не се обадиш на 112), те вкарват за 1 година в затвора за отказана помощ.
24
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари ли??? Откакто болниците станаха сергии за здраве/ търговски дружества!/, лекарите се превърнаха в търгаши, а пациентите вече не са човешки същества, а ходещи банкомати. Моралната страна в лекарската професия отиде на ***. Тя само пречи. А д-р Миланов да вземе да напусне медицината и да стане продавач в магазина или чиновник в администрацията. Ще му приляга.
23
1
 
26
 
! Отговори
??? преди 4 години
Първият въпрос е защо изписват болен пациент от болницата. Вторият въпрос е защо не са му помогнали.
22
2
 
31
 
! Отговори
факт преди 4 години
Дали има тайна директива за умъртвяване на повече Българи-пациенти в болниците щото 40% от болните умират без да бъде напрен опит за спасение от страна на лекарите!
21
4
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Хората в тая жалка страна са освирепели и практически са загубили всякаква човещина, а лекарите и те са хора..
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем колко струва здравеопазването в България и за мафията в бели престилки. Една познара адвокатка каза: "занимавам се със всякакви дела, без със лекари, защото там нещата са ясни".
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът не е дали е законно, а дали е морално. За съжаление лекар и морал вече са противоположности..