София на война с климатиците: Вдигали шум, дразнят хората

Нова наредба цели да "подреди града"
16 май 2019 18:25,
42
София на война с климатиците: Вдигали шум, дразнят хората
Снимка: BulFoto
Главният архитект на община София Здравко Здравков представи днес новата наредба за градската среда в София и даде отчет за свършеното през изминалата 2018 година, съобщава Нова. 
 
Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Според общината, капещите по тротоарите климатични системи и вдиганият от тях шум водят до безсъние и раздразнителност у хората, като често се стигало и до саморазправа. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат във вид, в който шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими за живущите в съседните домове.
Още по темата
 
 
Новият документ предвижда и възможност за софиянци да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.
 
Емблематичните и централни улици на града пък трябва да придобият унифициран вид, а проектите за "Граф Игантиев","6 септември" и "Цар Шишман" са вече готови. 
 
"Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие”, обясни архитект Здравков.
 
Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.
 
Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Явно самоковската селянката дето мисли с опикания си фандък вълна няма да спре да тормози хората с идиотските си инициативи.
35
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
тук трябва мнооого да се взираш за да видиш климатик, като цяло ги прекриват, по фасадите е абсурд да видиш, а ако няма как ги боядисват в цвета на блока , та да не бият на очи.
34
1
 
3
 
! Отговори
Айдееееееее... преди 4 години
СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ отново почнаха с плюенето. Защо да се разкрасява София...нека ни падат по главите климатици, балкони...нека се вижда мръсната фасада на всяка запусната сграда в центъра на София! Те нали и така са си от село дето къщите им седят на тухла...ахахах Оле оле, голям акъл бъка от такива мизерни "философи", като чета тук!
33
2
 
4
 
! Отговори
Златко преди 4 години
В моя град сме предимно на ТЕЦ и народа е супер доволен - евтино, топло навсякъде, топла вода без лимит. Не е скъпо. Климатици предимно за лятото за охлаждане по фасадите. Ще ги подредим ако трябва в права линия. И кво ? Няма да ни нарушат кефа.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лятно време ще се потим и ще смър-дим, защото на общинарите не им харесват климатиците ни.Тези така или иначе живеят в паралелна реалност, не може ли да си сложат перденца на страничните стъкла на возилото и да се разпердват като си влязат в комплексчето от затворен тип?
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петролната и газова асоциация е спонсор на борбата за мир и тишина на общината.
30
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане толкова тихо, че ще се чува как крадат герберастите.
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатиците не са за отопление. Има газ.
28
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да се случи това с климатиците, ама всичко ми се струва само пиар ход от страна на властта преди избори - много приказки, закани, дела, а като минат изборите всичко се затлачва и забравя. Много пъти сме го гледали този филм.
27
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 50 м. от мен има мол. Промишлените климатици на покрива му вдигат непоносим шум. Дали тях ще ги санкционират или мерките са само за обикновените хора, щото са по-беззащитни срещу мерките на общината?
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще минем на твърдо гориво - то не вдига шум.
25
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ще купя маслен радиатор,парички имам - аз съм мъж,а ще смениме климатика с вентилатор,щом общинарите решили са веднъж.
24
1
 
28
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Не трябва ли архитекта да контролира на първо място презастрояването и превръщането на зелените площи в бетон ! Но не , така ще засегнем щкембелийте от строителната мафия, на тиквата дружките ! Смотана държава ! Кажете ми един нов квартал сле демокрацията, който да не прилича на гето ! Тесни улички без паркоместа , малки тритоари, ако изобщо ги има , а за дръвчета да не говорим ! До кога ще търпим това !
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IBM FAKE NEWSИмам подобен ***-лъчист панел, френски. Нито е икономичен,нито топли като хората!
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв шум бе? Моите са на 20cm отстрани на прозорците ми и една се чуват при отворен прозорец. Ако забележите само тези които не искат (повечето са пенсионери) да си купят климатик протестират за "шум". *** хората, само завиждат тия ***.
21
6
 
22
 
! Отговори
сандо преди 4 години
Поредната простотия.По голямата част от хората в България се отопляват с климатици.Искате да се върнат дървата и въглищата ли?Ще имате големи проблеми господа и дами управляващи.Хората няма да се оставят да си разигравате коня с *** упражнения на техен гръб.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв шум бе? Моите са на 20cm отстрани на прозорците ми и една се чуват при отворен прозорец. Ако забележите само тези които не искат (повечето са пенсионери) протестират за "шум". *** хората, само завиждат тия ***.
19
2
 
18
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 4 години
Силно се надявам до след 3г. да си последвал съдбата на апартаментаджиите и да се е забравило за тебе... Нали оправихте държавата и пътищата та за климатиците се хванахте оскубан гербаджия...
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехеееее 3 години срок!! Дототогава всичко ще се забрави!
17
9
 
10
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Е сетиха се да има някакви стандарти.По добре късно отколкото никога. Дано се вкара малко ред ...