Столичанка намери жълти павета в новозакупен имот

Върна ги на общината, там - благодарни
16 май 2019 09:34, Павел Гълъбов
34
Столичанка намери жълти павета в новозакупен имот
Снимка: Дончо Барбалов

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов съобщи във Facebook, че добросъвестна столичанка е намерила в новозакупения си имот цяло пале с жълти павета. Решението на жента е било благородно – паветата са върнати на столицата, за да бъдат използвани по предназначение. Ето какво каза и Балабанов в социалната мрежа:

Още по темата

Жълтите павета – като асфалт: Във Филиповци и къде ли не!

„Столичанка откри около 6 кв. метра жълти павета в двора на новозакупения си имот в кв. "Гео Милев". Жената се свърза със Столична община и съобщи за находката. Благодарим за отговорността, с която тя се отнесе към ценните керамични блокчета.

По нейно желание не съобщаваме името й.

Екип на общинското дружество "Софинвест" веднага посети адреса на софиянката, за да прибере жълтите павета, които са обявени за културно наследство.

Според историци, те са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. с тях са застлани бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание.

Жълтите павета, които през изминалите над 110 години в някои участъци са заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество, за да се използват при ремонт в централната част на столицата.

До момента у нас не се е намерила фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят.“


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Малкият Мук преди 1 месец
Ако в мой имот има такива павета,ще ги изровя и ще ги оставя на площада.Там от където са крадени.Да имаш такива павета в имота си, е позор за Българското ти гражданство.Само мутри,червени милиционери и политици могат да си позволят това.Само безродниците и крадците от БКП.Искам домът в който живея да бъде честит навеки,и хората от семейството и техните наследници да ходят винаги с вдигнати глави и да се гордеят че са Българи.
25
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До Анонимен 14 Не съм знаял че съветските танкове са влизали в София. Мислех че са стигнали до Свищов и Русе , подарили са ни соца , изяли са кокошките и са се върнали обратно , след като са ни видяли акъла. То радост , то чудо.
24
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До ЧутоОт стариСофиянци 13 Демек като рецептата на Кока Кола.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само истинските софиянци си затискат зелето с жълти павета!
22
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 месец
В имота на Лиляна Павлова също има жълти павета - оня ден видях снимка на къщата и и алея от жълти павета...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днешния капитализъм произвежда все-по нетрайни и некачествени стоки. Вижте колите на 20 години не гният, а новите на пет години и почват да гният. Падне едра градушка новите коли на решето, самите капиталисти биха комунистите по некачествено производство.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
допълвам 19: и ги редят хора които никога не са виждали как се редят павета.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фирмата, която ги е произвела отдавна е фалирала. Затова сега не правят такива павета, а специални саморазпадащи се павета.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Западна Европа има къщи, ресторанти, пекарни, хотели с фасади над 150години.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каде във Франция бутат замъци, че да знам, какви ГЛУПОСТИ,, пишеш?????
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това което е правено в София по време на Монархията. Него е имало и в кухнята на нашите съседи. Нито Гърция , нито Сърбия. А в СССР е било мечти и фантазии.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и се наложило да намалят площта на жълтите павета - извадили част от тях от периферията на района, постлан с такива павета, за да подменят счупените.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жълтите павета

Това за пързалянето е вярно.
Най-добре ще е да се направи нещо на пешеходните пътеки. Не знам дали е възможно да се постила нещо за през зимата, нещо залепващо, което да се маха напролет. Колите там се движат бавно и няма да го подгъват.
Освен това, мисля, че в миналото жълти павета е имало и около Централната поща, вероятно са стигали не до "Гурко", а до ул."Стефан Караджа".
От баба си знам, че съветските танкове са изпотрошили доста от тях по"Цар Освободител" и се е наложило
13
0
 
8
 
! Отговори
ЧутоОт стариСофиянци преди 1 месец
Не се намира кой да ги произведе, защото технологията им е била семейна тайна. Производителите са починали без наследници и тайната им е загубена.
Навремето с такива плочки са били постлани не само "Цар Освободител" и площад "Народно събрание", но и целия площад около църквата "Св.Крал" (днес площада пред "Шератон"), пространството около "Александър Невски", около Народния театър и началото на някои от преките на "Цар Освободител". Например ул. "Дякон Игнатий" до ул."Гурко".
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Централната част на прага е “наслада” с невероятно красиви пана от малки бели и черни минипавета ,поставени още от времето на Мария Терезия. Как са правени основит и как са редени не знам, но са перфектно равни и красиви!
Като новите павета по Дондуков / как пък не го смениха това противно име/!
11
6
 
5
 
! Отговори
Жълтите павета преди 1 месец
По-хлъзгаво нещо от жълтите павета през зимата няма. Най-добре ги разкарайте, че сума ти хора се потрошиха. Или по пешеходните пътеки поне сменете настилката с някаква съвременна
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ааа ама някой е отишъл да ги вземе???
очаквах и новият собственик да е длъжен да им ги закара и да плаща и транспорт и хамали :)
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всякъде по бяла Европа,хората полагат изключителни грижи за запазване на автентичният вид на центровете и историческите забележителности на градовете.
...
В Източна Германия където е останало празно място от войната, комунистите са бучнали панелка от най-грозните. Има ги и по най-централните площади. Днес който набара по-централен парцел, строи стандартни офиси и жилища на безбожни цени. Във Франция в провинцията се бутат старинни замъци ако собствениците нямат пари за поддръжка.
8
3
 
25
 
! Отговори
odpo преди 1 месец
Така е, България не може да се конкурира с технология и фирма на 100 и кусур години, камоли с фирма от днешни дни. ОБИЧАМ РОДИНАТА, МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА! СРАМ МЕ Е ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ/ПРЕСТЪПНИЦИ
7
3
 
19
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Няма що . С камиони ги хвърлят във Враждебна .