40 камери дебнат за нарушители в бус лентите в София

3133 нарушители са хванати за 2018 година
21 май 2019 21:36,
49
40 камери дебнат за нарушители в бус лентите в София
Снимка: БулФото

40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична община на 7 отсечки в София. Те трябва да са готови до края на месеца, съобщи пред 24 часа зам.-шефът на Пътна полиция в столицата Любомир Костадинов.

До момента контролът се извършваше именно от Пътна полиция, тъй като съществуващите камери за скорост не могат да бъдат ползвани за такива нарушения.

Още по темата
Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките ще се изпращат към Пътна полиция, където трябва да бъдат наложени и глобите за водачите.

Трасетата, които ще бъдат оборудвани с новите камери, ще са:

- Бул. "Цариградско шосе"

- Бул. "Сливница" - от Сточна гара до бул. "Петър Дертлиев"


- Бул. "Данаил Николаев"

- Бул. "Александър Малинов" - от бул. "Андрей Сахаров" до "Цариградско шосе"

- Бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - между "Черни връх" и "Драган Цанков"

- Бул. "България" -  между "Гоце Делчев" и "Пейо Яворов"

Ще има и една обособена зона на бул. "Костантин Величков", между бул. "Сливница" и бул. "Възкресение".

Камерите ще са по няколко на всяка отсечка за автобуси, а бус лентите са отделени от другите платна с жълта боя и надписи на английски и с главни букви BUS.

3133 са глобените през изминалата година за шофиране в бус лентите. Те са платили по 50 лв. за нарушение. От началото на тази година пък са санкционирани 1665 водачи.

"Най-много са нарушителите сутрин по бул. "Цариградско шосе" след Орлов мост до Плиска", категоричен е инспектор Костадинов. В края на работния ден пък най-много тарикати се наблюдават в бус лентата на бул. "Сливница" в посока "Люлин".

Инспектор Костадинов изтъкна, че шофьорите не гледат забраните и създават още тапи, защото като влязат в бус лентата при задръстване, няма как да излязат.

"Така стават проблеми, които водят до конфликти, катастрофи, разправии между гражданите", казва той.

МВР напомня. че сигнали за каращи в бус лентите гат да се оподават на тел. 112, както и на facebook страницата на СДВР и пощата им - trafficpolice@sd-vr.bg.

"На снимката обаче трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обравотка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Като научат, хората масово се отказват", разказва Костадинов.

Ако имате електронен подпис обаче, има и по-лесно решение - мобилното приложение "Гражданите". Там се качва кадърът с нарушението и се отбелязва какво е то. Попълва се и електронно сведение, а авторът слага електронния си подпис, за да си спести ходенето на Пътн полиция.

През тази апликация са глобени над 2600 шофьора само в София. Човек може да избере и да поиска извинение от нарушителя, а снимката му се маха от галерията, след като го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Гостне само нграмотни а и неуки и глупави...а оттам и корупцията...и модела знаеш ли кои съм аз ...оттам са и камъните по Графа...да се изпотрепят хората, защото някой без мозък от някаква стаичка в полицията дал акъл да се сложат....тия за google map street view не са ли чули...да видят как се прави по света...никъде няма такава простота...обекти да се спъваш докато ходиш...но хората в БГ нямат права и затова малки душици с власт си правят каквото искат и се крият зад поста който са заели
17
10
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
това е то дивашка държава, където държавата е пъдар...смао размахва тоягата на гражданите, които си мълчат и си плащат налозите и нямат права, а само задължения...никъде няма такава варварска диващина...хората са с равни права и са си платили за тези булеварди...само в държава с мутри управници може да има такива закони...мобилно приложение...абе вие луди ли сте?...а правата на хората...всеки психо ще вземе да се иживява като морален стожер...вчерашни никавици, ще бъдат мерило за ред и законност
16
7
 
25
 
! Отговори
z-rock преди 4 години
Тези Бус-ленти за облекчаване на движението ли са, или за подпомагане на бюджета!?
15
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Малинов бус лентата е някаква смешка. Появява се за по два метра и после изчезва и така 20 пъти. И какво, ще те санкционират ако я настъпиш, ако минеш през нея в тия 2 метра, или ако я закачиш на излизане. Няма такъв цирк като тази бус лента. Ама техният мерак е да глобяват. Ама като някой рейс засече кола дали ще санкционират шофьора на рейса? Щото мен на Малинов в посока Околовръстното редовно ме засичат рейсове пререждащите се от кряйно дясно в крайно ляво. Голяма веселба е.
14
20
 
11
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Тука отново се изказват експерти по движение по пътищата. Па колко ленти има, па кога се обобяват и не знам си какво. Пък данъци не плащали в рейса. Просто е има бус лента по закон не се кара в нея. Ако не ти харесва има метро, рейс, колело а може и пеше. Ако това не ти харесва села без движение и задръстване хиляди.Тая бройка трябва да я правят за 2 дена ама да оправят законите и после за 14 дена да си събират парите.Прос*ия народ само бой по кането и това е.
13
1
 
4
 
! Отговори
Иви преди 4 години
Това са нарушителите за 121 ден само на цариградско ....
12
4
 
19
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Регулацията на трафика в София е под всякаква критика.И все повече се убеждавам , че хората ,които отговарят за това в Столична община са некомпетентни.Но то това е нормално,там е важно да си човек на човека,а не да си компетентен.А когато е направена лоша регулация ще има предпоставки за нарушения и съответно глоби...А целта е да се изкарват пари...Простичко.
11
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бус лента се обособява, когато има други пет свободни ленти. Не да намалиш лентите и да стават задръствания. Откъде накъде автобусът ще е с предимство, след като хората в него не плащат пътен данък или плащаме еднакво?
10
5
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Този Петкв или Петров, който отговаря за транспорта има уникална политика: да се правят колкото може повече задръствания. Съдеи е учил за това?
9
3
 
30
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Преди ремонта и метрото бул."Александър Малинов" беше с по 2 ленти за движение в посока. Разшириха го, стана с 3 много тясни ленти - едвам се разминават автомобил и бус в съседни... На всяко кръстовище направиха секционен светофар за ляв завой, най-дясната лента стана BUS. И какво излиза, от две ленти сега реално има една. Като обобщение - наляха едни пари за нищо и сега ще си ги връщат с камери. *** всичкото отгоре го направиха прав като струна да може *** вечер като няма задръстване да лети...
8
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
селяните в софия се възмущават че други селяни дошли и им пречат да хвърчат с 120кмч по булевардите... имало зверски задръствания.. алооооу.. имате метро бре (заради което пенсионерите в страната трябва да ровят по кофите)..кат не ви изнася връщайте се на село при родата
7
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно така трябва... преди години трябваше тая мярка да се въведе.. ...и не 50 , а 500 лв глоба, понеже тая селска проява се прави съвсем умишлено
6
2
 
14
 
! Отговори
Ма,,о,,я кмет преди 4 години
Забрана на всички леви завой по бул.Александър Малко или още една лента иначе няма спасение.Кака Данче ще ни щави до последно.
5
11
 
25
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Много сме богати: 1/3 от пътя не се ползва!
4
12
 
16
 
! Отговори
ей началници преди 4 години
''бус лентите са отделени от другите платна с жълта боя''-Само вапцането със жълта боя не прави една лента БУС, да знаете.
3
7
 
11
 
! Отговори
камерМАН преди 4 години
От Столична община дали са сключили договор със бензиностанциите за процент от оборота?!
2
11
 
28
 
! Отговори
само малоумия!!! преди 4 години
А такаааа, сега очаквам по Малинов в посока Цариградско, задръстването да е до Околовръстното вечер към 18 часа.
1
4
 
38
 
! Отговори
смеееех преди 4 години
- Бул. "Александър Малинов" - от бул. "Андрей Сахаров" до "Цариградско шосе"-ТОЧНО ТАМ, ВСЪЩНОСТ Бус ЛЕНТАТА НЕ е Бус ЛЕНТА.