Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли подобни индивиди да решават бъдещето ни ?!В София и в момента е ужас !!!Няма въздух, детски градини площадки за децата, зелените площи намаляват драстично, няма място за паркиране...Такива , като тоя обаче живеят в къщи далеко от гъчканицата ..
173
1
 
30
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Значи давайте да уплътняваме още и още кварталите и да застроим всички залени площи. Овча купел 2 има завършен вид, както и Младостите. Трябва всичко да стане като Лозенец и Центъра ли?И като с бежанците в Германия - елате повече нали?
172
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Визията му за Софето я видяхме - задължителните по закон паркове да се застроят, като в нормативите за озеленени площи на глава от населението да се "включат" всички околоблокови пространства (плочки, чакъли, кал, бунища и буренаци), тревата по улиците, речните "корита" с незаконни канализации, както и Природен парк Витоша. Иначе сметката не излиза. Още повече не излиза като се предвиди инфраструктура - нови улици, паркинги за милионите автомобили, кина, театри, детски градини, училища, магазини
171
1
 
12
 
! Отговори
БОЙ на Дебело!!! преди 4 години
2 Милиона да дойдат, чакаме.
170
6
 
15
 
! Отговори
До174 преди 4 години
Кого наричаш демократи бе другарю? Пребоядисаните ти съпартийци ? Я седни и помисли какви демократи са Луканов Доган,Беров,Попов,Виденов,Гечев,Нинова/СДС/ ,Гущеров,ЗлатевМанджуков ,Арабаджиев,Божков,Цеко Минев,Стайков,Инджов,СъбевДионисиев,Баневи,Велчеви,Райчев ,Ц.вутов и още и още все ,,демократи " и изнесли България със вьншнотърговските фирми и куфарчетата.Все едно ние не сме живели и не помним кой и защо обяви мораториум и хвърли България в банкрута,а Виденов ни довърши.Аман от фалшификатори
169
5
 
29
 
! Отговори
Пффф преди 4 години
Единственият проблем на този "специалист" освен евтините наркотици, които ползва той и шефовете му Фандупкова и прочие *** е че в София просто няма и 1% останали жители на тоя град от преди 1989-та които биха им били шута на такива некадърници. Просто Самоковската *** си докара себеподобни да си я избират и да си им харесва тоалетната, в която живеят. Няма един нормален човек да се кефи на този политически труп Фандупкова! Такива като нея преди 30 години не можеха да влизат в града!!!
168
4
 
16
 
! Отговори
Сердика преди 4 години
Та около Сердика е пълно с хора дет си спят и живеят по улици и тротоари... Все повече стават... Миризмата е ужасна , приличат на зомбита , но със сигурност София може да поеме още 1 милион такива. Тогава ще станем като Z-War и другите или ще избягат или и те ще станат зомбита или някой ще запали цялата помийна яма (град София) и ще спаси света, като на филм.
167
12
 
10
 
! Отговори
До 171 преди 4 години
Точно социализма и ,,плановото" ни докара до днешното дередже.Защо бай Тошо го нарече ,,недоносче"? През 1944 бяхме на същото икономическо положение като Дания и Норвегия-селскоктопански страни с наченки на индустрия.След това едно,,планово"развитие на социализъм ни докара през 1990да сме във икономически фалит!?!?.Не последните 30 ни вкараха в беля,а предишните 50 плюс последните 30. А къде са селскостопанските Дания и Норвегия?
166
1
 
17
 
! Отговори
До: ха ха преди 4 години
Да, колкото и да не го проумяваш, автомобилите в София са повече от населението на града, защото много хора от околните градове пътуват сутрин до столицата, където работят и се прибират вечер. Това обяснява и натоварения трафик. Има хора, които пътуват и от Варна дори до работното си място в София. Няма работа за всички в повечето градове на страната, но за това никой не мисли.
165
2
 
21
 
! Отговори
Ром и уиски преди 4 години
Ние с Айшето сме дали 10 чааавета, а 11-тото е на път. Щом може още 1 милион ще ги правим.
164
1
 
24
 
! Отговори
До 177 преди 4 години
Ти излизал ли си някога извън София?Аз живея в Пазарджик-населението е почти наполовина по-малко отпреди 30 години,а колите са поне три пъти повече.В Пловдив също не можеш да се разминеш от коли,пък населението не се е увеличило .Навсякъде има много коли Не само в София.
163
2
 
22
 
! Отговори
Гергана преди 4 години
Поне 3 милиона са в момента, много о тях не са регистрирани!
162
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за кв. Овча Купел, но Младост /1,2,3,4/ и Дружба /1,2/ са заселени предимно от провинциалисти. И още се очакват.
161
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
До Анонимен 91 Ами ,то доколкото знам автомобилите се карат от хора.Така че не ми излизай с номера ,че автомобилите са повече от хората.
160
0
 
10
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
Е кой ти е казал да ходиш в провинцията?Такива като теб твърдят,че всички хора от провинцията искат да се заселят в София.Не обратното.Живей си където поискаш,само недей да преценяваш хората по това къде живеят,а по образование, култура, манталитет.
159
1
 
24
 
! Отговори
Иван Ястребовски преди 4 години
Поредното лобистко "изследване". Ако си качваме колите в апартаментите и ги паркираме там може и да има място за още 1-2 млн. В София не може да се диша от бетон и коли, а тези ми говорат, че можела да поеме още.
158
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София имаше доста детски ясли и градини преди 1989 година, но демократите ги бастисаха и останаха малко от тях. Сега народът започна да недоволства за детски ясли и градини и започнаха да ги строят, но местата сега в детските ясли и градини са под 1/4 от местата преди 1989 година. Този допълнителен 1 милион без деца ли ще бъде?
157
1
 
15
 
! Отговори
бивш софиянец преди 4 години
ето заради такива изказвания и политики се махнах.
156
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 1 милион нови жители, означава още около 280-300 хиляди лични леки автомобила в София, за ужас на Фандъкова, която си мисли, че София е като Самоков. Видяла тя, че в София има нещш светещео, наречено светофар и ги нацвъка под път и над път, а всеки светофар намалява в пъти пропускателната способност на пътя и се чуди защо имало задръствания. За съжаление не са само светофарите, но и други поразии направи Фандъкова.
155
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма се развиваше цяла България,не само София.Имаше преференции за хора отиващи да живеят и работят в по-изостанали места.Изграждаха се предприятия точно там.Целеше се равномерно развитие на регионите,всичко беше планово.В градовете се строеше при строги правила-с точно определени отстояния, с големи междублокови пространства.На еди колко си площ-еди колко си хора,детски площадки,училища,зелени площи.Точно определени правила,базиращи се на научни обосновки.С грижа за населението