Пострадал лежи на тротоара, линейка идва, а помощ - няма!

Спешният екип бил извикан за друг случай
21 май 2019 09:20, Габриела Джекова
107
Пострадал лежи на тротоара, линейка идва, а помощ - няма!
Снимка: архив, Булфото

Медицински екип на Спешна помощ отказал да помогне на пострадал, след като закъснели цели 25 минути.

Сигнал за младеж, получил епилептичен припадък на улицата, подали свидетели на инцидента. Линейката обаче се забавила близо половин час., а когато дошла се оказало, че била за друг случай.

Цялата история разказва в социалните мрежи Методи Лалов, който помогнал с първа помощ на пострадалия.

"Днес сутринта в близост до мен един мъж получи епилептичен пристъп, в резултат на което падна и си удари тежко главата в асфалтовата настилка на тротоара. За късмет преди няколко месеца бях преминал курс по първа помощ в Академия Първа помощ (Благодаря на страхотните хора от Академията!), поради което знаех какво да направя - бързо се приближих, хванах главата на болния, за да не я нарани допълнително при гърча и изчаках докато той премине, след което поставих болния в "странично стабилно положение" (който не знае какво е това, е време да посети курс по първа помощ). Събраха се хора, които се обадиха на тел. 112.

Жена от близката книжарница донесе нещо меко, което подложихме под главата на болния, друга ме отмени в придържането на главата на болния, който вече се съвземаше, но все още не можеше да говори свързано. През това време аз проверих дрехите му за мобилен телефон и след като намерих такъв - позвъних на хора от телефонния указател и им съобщих за случилото се. Дотук нещата бяха наред, доколкото може да е така в такава ситуация. Започна обаче тягостно чакане на линейка и въпреки че се намирахме на около 200 метра от Националната кардиологична болница, такава не идваше, макар вече да бяха изминали повече от 25 минути.

Изпитахме облекчение, когато видяхме на няколко метра да спира линейка с рег. номер СА 3219 НХ. Няколко граждани се приближихме до нея и се опитахме да обясним на лекарския екип какво е станало. Получихме отговор, че те не са екипът, който е изпратен по нашия сигнал и нищо не могат да направят. И въпреки че главата на болния кървеше, имаше нараняване по дясната половина на лицето, пострадала беше устата и зъбите му, не беше ясно какво е състоянието му след тежкия удар, лекарският екип отказа да направи каквото й да е. Линейката не беше с включени светлинен и звуков сигнали, от което, ведно с факта, че престоя на кръстовището повече от три минути, мога да направя извод, че не возеше пациент в спешно състояние, нито отиваше на адрес.

В крайна сметка болният се посъвзе. На място дойде негов познат, който го отведе с колата си. Аз се обадих на тел. 112 и съобщих, че вече няма нужда от медицински екип, тъй като пациентът си е тръгнал.

Не знам дали такива са правилата на спешната медицинска помощ, но недоумявам как може в близост да има медицински екип, който да не направи нищичко за пострадал човек. Не знам дали така повелява и лекарската етика и клетва. Знам само, че това не е нормално и че така не може да продължава. Трябва промяна. Веднага. Трябва да потърсим отговорност на тези, на които плащаме да създават такива правила и организация, че да не се чувстваме сами, когато имаме нужда от помощта на институциите, службите, органите, които издържаме със собствените си данъци. Днес, аз и още 5-6 граждани, които не отминаха, а се притекоха на помощ, бяхме изоставени от собствените си институции. Днес един болен човек беше оставен на произвола на съдбата от собствената си скапана държава. Днес екип на спешната медицинска помощ (не за първи път) гледаше от прозореца на линейката и дори не слезе от нея, нито ни посъветва как да постъпим докато дойде другият лекарски екип. Вероятно така повеляват някакви правила. Правила, писани от бездушни чиновници.

Хора, наистина ли искате това?! Така ли искате да живеете?! Утре на тротоара може да не лежи непознат човек, а вашето дете, съпруг или родители. Тогава ще изпитате самотата, за която говоря. Затова нека променим системата, преди да ни е убила", призовава той.


107
Още от София
Нов облик: Ремонтират най-късата улица в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По времето на бай Тошо това не можеше да се случи, но времето на телохранителя му е ежедневие.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В съседната статия пишеше, че София може да поеме още 1 000 000 в Младост, Овча Купел, Стрелбище... Да вземе да купите и линейки за тях, за да не сме оставяни да умрем без лекарска помощ.
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дори държави като Хондурас, Етиопия, Лаос и т.н. еволюират и се развиват, само тук са възможни подобни абcуpди - идват лекари но те прескачат и казват че отиват за друг сигнал.. българите са като пaпaгали - понеже така е записано в наредбата и те я следват като бaвнopaзвиващи, а какво е пречело единия от лекарите да остане и да помогне на въпросния човек?! Или това не го пише в наредбата, съответно лекаря не е длъжен и айде дай да го оставим да умре човека.. бавноpaзвиващ се етнос българи
75
1
 
20
 
! Отговори
София преди 4 седмици
не може да бъде обслужвана с 13 линейки и екипа, при 1300 повиквания на ден! Това трябваше да напишете журналисти!!!
74
3
 
11
 
! Отговори
Всички преди 4 седмици
Ще паднете на улицата ще ви заметат като мравки.Нагли ..............и крадливи.
73
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре написано...дано наистина хората станат по добри.,,,,а прежди изказъл се относно политическа сила е смешен,защото точно вие червени тролове опропастихте и ограбихте България...
Няма кой да ви се хваща на мърсотията и на винаги злобните изказвания...
Тук няма партии..,просто има човечност
72
7
 
24
 
! Отговори
Гунчо преди 4 седмици
Добре дошли в страната на ГЕРБ.
71
6
 
0
 
! Отговори
DONNAEGIBBS преди 4 седмици
Това е най-добрата работа, която Google плаща сега. Получих основния месец от € 27936 за работа по 3 часа на ден. Започнах четири месеца по-рано и бързо взех вкъщи, от 7645 евро до 9264 евро всяка седмица. Не мога да се доверя на това колко е просто веднъж се опитах.

тук....................>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
70
0
 
38
 
! Отговори
закривай преди 4 седмици
С такова управление и образование няма как да има здравеопазване.
Всъщност нищо няма и да има....
69
40
 
7
 
! Отговори
Kuala преди 4 седмици
Явно тоя дето разказва случката е близък на някой от списващите сайта, иначе едва ли щеше да ни стане известен тоя случай. Така е всеки ден и навсякъде. Само че се питам дали разказващия не е за осъждане. Започнал е да търси телефоните и да звъни на близките. Това е престъпление, нарушаване на личните тайни. Как може да е сигурен, че въпросния човек не крие заболяването си от близките. Запомнете че никой няма право да търси близките без разрешение на самия пострадал. Та това е груба грешка.
68
6
 
20
 
! Отговори
Пациент преди 4 седмици
До Тамен

Като могат - да вървят да работят - ама такива и на Тамбокту няма да ги вземат. За да си лекар се иска преди всичко да си ЧОВЕК, а след това и да си учил нещо за анатомията и физиологията на човека...
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Виждам, че много скоро ще ги стигнем брадърите. Там за повикване на линейка се плаща яка сума и много изобщо не им минава през ум да я викат.
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ромите си имат начин - обаждат се на 112 и казват, че мечка е нападнала човек и в момента го яде или че малко дете има 60 градуса температура.
65
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И при соца беше така. Обаждаш се за линейка и те питат колко е годишен. Като чуят , че е над пенсионна възраст казват , че в момента няма свободна линейка. Моя приятелка като се обажда нарочно излъга с 10 г за възрастта и после от екипа й се караха за това.
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На мен изобщо ми отказаха да дойдат. Някаква болка, вероятно от гръбнака, ме прикова на легло и след като не можах да мръдна от леглото се обадих на бърза помощ. Отговориха ми, че случаят не бил спешен и няма да дойдат. Така останах на леглото десетина дни със страхотни болки. Питам се, защо плащам здравни осигуровки цял живот - гоня шестдесетте и никога досега не съм търсил бърза помощ.
63
0
 
23
 
! Отговори
шматка преди 4 седмици
Явно в София имате сериозен проблем със спешната помощ.Излизайте на улицата и го решете.В други райони на страната линейките стигат до околните села по бързо от вашите.
62
2
 
21
 
! Отговори
сиромах преди 4 седмици
Да ме прощават съзнателните наистина доктори ама огромната част от тези хора се превърнаха в едни търгаши с живота и здравето на обикновенните човеци!Като са отворили едни усти и само с претенции за пари говорят като че ли работещите и пенсионерите получава огромни заплати и пенсии!Непрекъснато плашат че ще напуснат и ще отидат в чужбина .Ами да заминават най-после и поне да знаем няма ги и ще разчитаме на алтернативна медицина иначе и без друго на нашите лекари много не разчитаме!
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Бивш от Спешната

И работа ли е на случаен гражданин да поставя диагноза епитептичен пристъп и да оказва помощ?!
Ами ако не е епилептичен пристъп?
Ако човекът получава масиран инфаркт, или инсулт?! Ако си е глътнал езика? Преди години на един колега алкохолик с тежка хипертонична криза му вадихме езика, признаците бяха почти като епилепсия - забели очите, свлече се и почна да се гърчи. Линейката на райна си майна. Остана без два зъба докато извадим тоя глътнат език, иначе си отиваше.
60
4
 
9
 
! Отговори
IVANOV преди 4 седмици
НЕ СЕ БЕСПОКОЙТЕ СКОРО ВСИ4КО СТЕ ОПРАВИ , КОГАТО НАШИЯТ ВОЖД ВЕНЕТУ БЪДЕ ПРЕИЗБРАН ЗА 12 ПАТ, САМО ТОЙ ВИ ОПРАВИЯ МАЗОХИСТИ ОТ БГ.
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 123

Не бе как.... Лекарите никога нямат вина за нищо.
Най- вече нямат вина за това, че се държат нагло, безпарданно. Нямат вина, че са мързеливи, некомпетентни. Ами оная акушерка където млатеше новородените по главите....
Отивам в спешното с извадено рамо, там чепат вълна и ми казват че нямат рентген и нищо не могат да направят.
На такива безхаберници и 100 лева са им много.