Бум на кърлежи: 60 случая на лаймска болест от началото на 2019 г.

Лекар към родителите: Децата да не играят в близост до животни
Обновена: 23 май 2019 10:15 | 23 май 2019 09:45, Красимир Ангелов
22

Само от началото на годината има около 60 случая на заболели от лаймска болест у нас,, съобщи в студиото на "България сутрин" доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. По думите му около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест и обикновено при вадене на кърлеж от тялото, част от него остава под кожата.

Още по темата
"Изследването на кърлежи е безсмислено. Нужно е да се изчака поне 4 седмици и да се изследва самият ухапан от насекомото", посочи той.

След разходка в парка извадиха 50 кърлежа в главата на дете

В малък процент от случаите се наблюдават зачервявания по кожата около мястото на ухапването, ако има лаймска болест, но понякога няма симптоми, обясни лекарят. Той посъветва родителите да не оставят децата си да играят на места, където има животни, пренасящи паразити - котки и кучета.

Пред Bulgaria ON AIR бащата на детето, по което лекари от болница "Лозенец" намериха над 50 кърлежа разказа, че през уикенда синът му е играел в храсти в Южния парк, когато вероятно е попаднал в гнездо на кърлежи.

"Открихме какво се е случило във вторник. Първоначално в болницата извадиха 15 кърлежа, повторно - над 30, посетихме болницата и за трети път. Става дума за съвсем малки кърлежи, които трудно се забелязват", разказа той. По думите му той и семейството му не са забелязали табела с информация за пръскане срещу кърлежи.

"Детето е добре. Приема антибиотици по съвет на личната ни лекарка. Смятаме, че общината трябва да се замисли как рискът може да се намали", посочи Петков.

В градските паркове и градини в София са планирани двукратни обработки срещу кърлежи, съобщиха от Столичната община. Те се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Нещата май излизат извън контрол!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърлежът трябва да е на българското знаме вместо лъва, заслужаваме си го.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Преносители са всички животни, птици и някои земноводни, а бумът по-скоро е заради променените климатични граници през последните години.Колкото до нетърпимостта и свързаните с нея идеи, полза няма! Но изработването на някои навици в личен план като да не се лежи и щъка навсякъде и на всяка цена, както и задължително да се преглеждат дрехи и тяло след разходка, а и употребата на някои репеленти преди, може да спестят много бъдещи главоболия
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите преносители на кърлежи са таралежите и гълъбите, овце, кози и след това са кучетата, а при котките почти няма. А в Южния парк кърлежите буквално падат от дърветата та и без да влизаш в тревата може да ти се "закачи", така че доцента да си опресни малко познанията.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, пандемията с кучетата била причината.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пръскането е малкия проблем.Истинския е какво да правим с преносителите?Дали да не ги заселим в апартаментите на разните кучеюбци и НПО-активисти?Да им се радват вкъщи.
3
1
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
От друга страна, ако 6 месеца не лекувате Лаймската болест, тя хронифицира и нашите практики на лечение (5-6 дена хоспитализация) не вършат никаква работа. Въпреки, че докторите си пишат как хубаво са ви излекували, след 2-3 седмици симптомите се връщат 100%.Освен това, заболелите най-вероятно не са 60, а поне 600. Останалите не знаят. Ето това е най-лошият вариант. Ставаш ходещ труп. Пишман-диагнози, хапчета, хомеопати, невролози, врачки, иглотерапии...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уточнявайте в заглавието че е за софия, да знаем че е поредната статия тип нищо ново.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата с кърлежите трябва да се води по всички фронтове.