Без ремонт на "Графа", само глоба за изпълнителя

Виновни за лошото изпълнение са работниците, каза Фандъкова
29 май 2019 15:45,
99
Без ремонт на "Графа", само глоба за изпълнителя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

8 години е гаранцията на ремонта на ул „Граф Игнатиев“, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Некачествените участъци по столичната улица няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Кметицата посочи, че при проверката на Зона 2 в централната градска част е била наложена максимална глоба за недобро почистване на обекта при предаването му – 3 000 лева.

„По отношение на проектанта налагаме и максимална неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. „Раковски“ до ул. „6-и септември“ е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта“, коментира тя.

Още по темата

Фандъкова припомни, че още миналата година е наложена максимална санкция на надзора в размел на 86 200 лева.

„Така че общият размер на санкции за всички участъци в проекта до този момент е 290 хил. лв. Всеки от участниците има своята отговорност, така че трябва да я понесе“, допълни тя.

384 дни ремонт на Графа: Кривонаредена настилка, криворазбрано качество или...

Кметът на София обясни, че етап 2 от проекта на Зона 2 е на стойност около 9 млн. лв.

„Срокът на гаранцията е 8 години. И за времето на този срок изпълнителят е длъжен да поема всички бележки за своя сметка. Като за целта половината от гаранцията, която е представена от изпълнителя в началото на договора и която е в размер на 603 хил. лв., се задържат за срока на гаранцията, за да гарантират, че ако той не е изпълнил ангажиментите си, те ще бъдат изпълнени за негова сметка“, обясни тя.

Фандъкова посочи, че проблемът на строителните компании са работниците.

„Дали заради размера на заплащането, дали заради уменията – не мога да кажа, но е факт, че винаги изпълнението на каквито и да е проекти, винаги се получават проблеми. Така че за мен гаранцията е наистина в санкциите, за да може фирмите да си правят сметка, да се подготвят добре и да изпълняват това, което са поели като ангажимент“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
мда, бе! преди 4 години
До До червените троловеВиждам, че и тъмносините *** са се активирали след изборите. Само чакам да видя сеира на Радунчо/Сладунчо как пак ще се гърчи и огъва на градус 90 и ще целува ръчички на ГЕРБ!Фандъкова ми преобрази в най-добър смисъл квартала Раковски/Графа! Да ми е жива и здрава още дълги години!!!!!!!
90
1
 
1
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Ми платете им 1 милион останалото обратно в бюджета. Какви са тези минимални глоби? много удобно източва пари за нескопосан ремонт.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Виновни за лошото изпълнение са работниците, каза Фандъкова"А за лошия проект, кой е виновен, кой го избра и одобри?
88
1
 
6
 
! Отговори
sulyu преди 4 години
държавата на айти специалистите, мамоооу
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам да се глобят с по 50 лева всички дето са си позволили да минават по ремонтираните тротоари. Абе *** нари тези тротоари да не би да са направени за минаване по тях? Те са направени само да се гледат от далече.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Виновни са минувачите дето не са летели ми *** са стъпвали на плочките!
85
0
 
18
 
! Отговори
Костов преди 4 години
ПОЗОР!!!! Не ви е срам. За такава огромна сума, такава калпава работа! И накрая - ТИ си много лош... и изпълнителят много се е засрамил, нали???
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мирише ми на "Ще окраднем милиони и ще върнем стотинки като глоби. И ние доволни и хората доволни и вълкът сит и кожата на агнето цяла хубаво опъната на дървен скелет."
83
0
 
17
 
! Отговори
Joko преди 4 години
В предишни информации Даскалицата каза, че глобата ще е 1 млн. ! А сега глобата е колкото пари за семки !
82
0
 
14
 
! Отговори
Въпроси... преди 4 години
"Виновни за лошото изпълнение са работниците"- Кой контролира работниците?- Защо не се изисква никаква квалификация, когато назначава строителен работник? Барем един да имат завърен едномесечен курс, към някой техникум.Иначе хвала за идеята за ремонта. Трябва да се правят ремонти, но като се оклепа нещо да кажеш че са виновни работниците? -Тези работници нямат ли си Менеджер?
81
0
 
22
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Графа, Славейков и Кристал трябва да се правят отново, а фирмите да платят максималната неустойка и евентуално да фалират. Няма друг вариант, това просто е най-некачествения ремонт в историята на София. Плочките имат по 1 см денивелация, има огромни фуги. Този ремонт трябва да се върне и прави отново по всякакви стандарти. Който чиновник разпише - на прокурор и в затвора. Навреме трябва да се мисли.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази да отиде да види при какви робски условия да работят хората. И аз обвинявам ББ, че е издигнал тази за кмет.
79
0
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 67Абсолютно прав си! Преди 2 г. трябваше да отидем с един колега до МО и той се опита да ме накара да вървим от Македония, през кьошетата, НДК и по Раковска. Само като го чух какви ги говори и ме заболяха краката! Това било "царския път".
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се насадят картофи и точка !женицата от картофи разбира ,кво сте я замъчили с тез архитектури и култури.
77
0
 
28
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
"Некачествените участъци по столичната улица няма да бъдат ремонтирани"Аз нещо пак не разбрах! Така ли ще останат тези участъци? Столична община с работниците ли подписа договор, с мен ли или с "GP"? Тази фирма е започнала ремонта защото е имала възможност да го извърши - работници, техника, пари! Какво ме интересува мен, че работниците им са некадърни?
76
0
 
14
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 4 години
Нещо старичко, но много хубаво:"Ислямска държава пое отговорност за ремонта на Графа!"Ха-ха-ха! Ако не бяха го приели, трябваше да им търсят неустойка за закъснение! Ееей, *** много хитри тези бе! Не било хубаво, но било готово! Аз предлагам да вържем на площада бай Иван- бригадира и да му спукаме долната част от любов! Защо само нас да ни обича, кметицата и шайката и?!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След този ремонт, аз няма да подкрепя кандидат на ГЕРБ на местните избори наесен. Никога не бих подкрепил и кандидат на БСП разбира се.
74
0
 
16
 
! Отговори
Corleone Ltd. преди 4 години
скотска държава
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според мен виновни са гражданите че много се вглеждат абе герберастка му работа
72
1
 
27
 
! Отговори
Софиянците... преди 4 години
Защо ревете бе?Нали онзи ден вие си избрахте същите крадци от ГЕРБ?Нали Фандъкова два пъти я избирате?Вижте село Чавдар... "Зад чудото стоят опита на Кмета в строителния бизнес и инвестициите"А вие тарикатите си избирайте учителка да ви управлява града.Хак ви е, избора си е ваш!