Ремонтът на "Графа" скара БСП и ГЕРБ в София

Как се управляват парите на столичани, пита Паргов
Обновена: 30 май 2019 18:41 | 30 май 2019 16:05,
17
Ремонтът на "Графа" скара БСП и ГЕРБ в София
Снимка: БулФото

Приключването на прословутия ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев" очевидно не е края на сагата. Днес, на редовно заседание на Общинския съвет на Столична община, групата на БСП призова управата на града да излезе пред столичани и да каже истината за ремонта.

Припомняме, че този вторник ремонтът официално приключи. След редица скандали за естетическите и практически решения на общината, след обвинения в корупция и след цели 237 дни закъснение, обектът беше инспектиран и приет от общината. Беше решено, че останалите некачествени участъци няма да бъдат допълнително ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Още по темата

Лидерът на групата на червените Калоян Паргов отбеляза, че санкциите, които СО ще наложи на фирмата изпълнител, са в пъти по-малко от първоначално коментираните, съобщава Агенция Фокус.

"Призовавам общината преди да пристъпи към замазване на този ремонт тихомълком, да си посипе главата с пепел, да излезе пред столичани и да каже истината. Да наложи конкретните санкции и корекции, защото е недопустимо да подминем така този въпрос и всички да се спъваме във фугите", заяви той.

Друг член на БСП-групата - Милка Христова пък поиска да разбере дали наложените 106 000 лв са единствената санкция, която ще понесе изпълнителят.

"В крайна сметка нашето искане е да се сложат картите на масата и да стане ясно за софиянци, какви санкции ще понесе строителят, за чия сметка са санкциите и дали всичко ще приключи с тези 106 000 лв. и с едни недоволни софиянци, които дълго време ще се "радват" на това пред очите им", гневи се Христова.

Отговорът на ГЕРБ дойде от председателят на групата на партията в СОС Малина Едрева. Според нея, кметът на София Йорданка Фандъкова е удържала половината от гаранцията за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в бюджета на общината. Това бил и начинът, по който каквито и промени да станат във фирмата-изпълнител нямало да има риск за средствата/

"Гаранцията на този ремонт е 8 години. В рамките на това време фирмата изпълните има ангажимент да отстранява всички дефекти по извършената дейност", категорична е Едрева.

По думите й, там където има дефектни фуги, счупени плочки и некачествено изпълнение, изпълнителят ще си свърши работата.

Зам.-председателят на СОС и на групата на ГЕРБ Николай Стойнев уточни, че строителят на "Графа" е санкциониран за отклонения в качеството, а не за неизпълнение в срокове.

Целият проект е на стойност около 9 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kpaтуните от бсп ако си отворят ЦИРК ще са много по добре
11
3
 
2
 
! Отговори
teresa преди 4 години
До sofetoНаучи се да говориш правилно. Марш да се научиш да пишеш. И ако кажеш една фраза без обиди, да почерпиш.
10
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Убаво си беше като вас- БСП-то ви немаше в парламента! Сега пак ще се дърляте за глупости и няма да работите за бедния отруден и измършавял народ!
9
9
 
13
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Червеногъзите се чудят с какво да се заядат. Провалиха се на тези избори, та отсега са почнали кампанията за следващите.
8
6
 
5
 
! Отговори
Плочките или крана? преди 4 години
До Да: Е ти ме разсмя наистина. "Комунделите" като върнат крана и ремонта ще стане качествен, а санкциите - според резултатите. Това не е нещо, което може да се скрие, всички ще се спъваме в знаменитите плочки.
7
4
 
14
 
! Отговори
И аз преди 4 години
Искам да взема 9 млн. за ремонт, да не свърша работа и да ме глобят сто хиляди...
6
3
 
17
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Има ли някой, който да вярва, че този реомнт наистина струва 9 млн. лева ? Задържаната гаранция сигурно не е и една десета от печалбата на изпълнителя от този проект. По данни от търговски регистър изпълнителят ГеПи Груп е на печалба 26 845 000 лева. Приходите от договорите за строителство са 177 259 000. За 2018 година няма данни, но сами можете да си направите сметка как се прави такъв оборот и печалба без солиден политически гръб.
5
4
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Прощавайте, но нещо не разбирам преди време поместиха статии, че ремонта ще струва около 24 милиона сега се твърди, че целия проект е 9 милиона. Тия милиони вече за нищо ги нямат кога се казва истината.
4
19
 
14
 
! Отговори
Да преди 4 години
Комунделите да върнат паветата , дето откраднаха от бъл. Дондуков, а също да върнат един чисто нов кран , който опожариха на площада шред НДК. Комуноидите са контра на всичко ново , което се прави и строи по цяла България , с цел подобряване живота на Българина. Комунделите " Асфалт не ядат" , когато се правят нови магистрали.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой питал????
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строителят е взел 1 милион. Няма как крадливите герберски общинари да върнат комисионните
1
14
 
16
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
До 2009г. комуняците ама нищо, нищичко не построиха или ремонтираха. Тия па гербавите от 2009г. нещо се мъчат ама на, то половината след откриването веднага за бракуване или ремонт!