София събра млади журналисти от пет държави

Те разказаха за свещеник антиутопист, доброволчеството и спорта
Обновена: 31 май 2019 09:12 | 30 май 2019 18:40,
2

Снимка: Павел Гълъбов, dnes.bg

Студенти, изучаващи журналистика и филология, в различни университети на България, Русия, Сърбия, Черна Гора и Германия, се събраха на кръгла маса в Руския културно-информационен център. На събитието те  обсъдиха проекти и есета, свързани с културния обмен, социалните проблеми и идеите, които променят света ни. Една от наградите за най-добрите сред тях е участието на събитието в българската столица.
Още по темата

Българи и руснаци празнуваха Сирни заговезни - Масленица в София

Целта на събитието, организирано от Россотрудичесто, е да свърже студенти с общи интереси. Темите са най-различни - духовност, история, спорт, наука и проблеми от общочовешка значимост.

Младежите представиха различни проекти. Като например - как един студент участва в движението на доброволците, добило изключителна популярност около провелото се Световно първенство по футбол в Русия. Или друг добър пример - за спортист, който спасил множество хора от горящ автобус, но останал напълно неизвестен, предпочел да не афишира благородното си дело. Хиляди са непоказваните герои, които отстояват силата на човешкия дух, обединиха се около това мнение младите хора.

Пишещ стихотворения и антиутопия свещеник също породи любопитство сред участниците. История за живота и творчеството му разказва неговата дъщеря Наталия от град Киров. Проблемите на все по-изчисляващия и роботизиран човек, забравящ човешките добродетели, е описал в книгите си отец Александър.

Проблемите на животните също бяха засегнати от студентка, учеща в град Нижни Новгород. Тя е решила да покаже различни приюти в града си, които се грижат за безпомощните животинки.

Сърбия бе представена от ученици от гимназия в град Нови Сад. Училището е най-млада  гимназия в страната, едва на 20 години. Сръбските представители разказаха за нейната деятелност в международната сфера и доброволческото си движение, което се бори за опазването на историята.

Участничка от Черна Гора е описала себепознанието и влагането на сили в собствената  си личност, което води до по-добър живот и качествено опознаване на света.

Германски представители са описали емиграцията и нейните измерения. Как се оформят емигрантските общности, зараждането на училища и църкви, обслужващи хората от различни страни. Интернационалното сътрудничество и неговите проявления в новата държава – майка.

Асоциацията за международно обществено развитие  в България разказа как се създават фирми, как да се участва в европейската образователна програма Еразъм и как се създават контакти с Русия, Китай и  страните от ЕС.

След кръглата маса организаторите решиха да изненадат участниците със забавна презентация за руската кухня, превръщайки една от залите на РКИЦ в импровизирана кухня за дегустация и приготвяне на руски сладости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новина: Студенти се събраха и са се забавлявали.