Гора или сгради, музей, ресторант в Борисовата градина?

Опозицията в СОС алармира, че ще има нова строителство, от ГЕРБ отричат
33
Гора или сгради, музей, ресторант в Борисовата градина?
Снимка: Dnes.bg

5 юни е последният ден за общественото обсъждане на новия план на Борисовата градина в София.

Притесненията обаче са, че се предвижда строителство най-големия градски парк в столицата.

Един от най-големите критици на плана е общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Още по темата
Тя обясни пред bTV, че в проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда сериозно строителство, въпреки заявката на кмета на София, че такова няма да има.

"Разгърнатата застроена площ е сериозна. Спряхме на 10 000 кв./м, а не сме открили всички обекти, които се предвиждат, тъй като има опит те да се прикрият", поясни Георгиева.

Според нея има опит това да прикрие под определението "възстановяване на изчезнали архитектурни обеми“.

Тя даде пример с климатичното училище, за което проектът предвижда да се построят три сгради на два етажа на място, където в момента има гора.

По думите на общинския съветник от ДСБ се предвиждат и нови административни сгради, музей, културен център на три етажа, ресторант, игрища, паркинги и други.

Според общинския съветник от БСП Альоша Даков предлаганият устройствен план на Борисова градина е изключително необходим, тъй като паркът трябва да се съхрани.

"Проектът за климатичното училище е по-скоро елемент от миналото на парка и няма логика да бъде изграден такъв нов обект. Още повече, че някогашната му функция едва ли може да се изпълни в момента", смянта Даков.
Според него планът има нужда да бъде преработен в посока по-добра достъпност на хора с увреждания. Да се изградят специални алеи на хора със зрителни проблеми, на площадки за деца с двигателни проблеми – нещо, което в момента липсва в плана.

Що се отнася до спортната инфраструктура Альоша Даков е на мнение, че тя трябва да бъде съхранена и модернизирана.

Според Лорета Радева, общински съветник от ГЕРБ това е най-консервативният проект и с изричната задача към проектантския екип да не се допуска ново строителство.

"Идеята за климатичното училище не се подкрепя от кмета на София. Предстои да се обсъди темата с всякаква форма на ново строителство", коментира тя.

Радева смята, че е нужен подземен паркинг при бул. "Драган Цанков", защото натоварването в буферните зони на парка е голямо.

По думите й през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече "политически цинизъм" тези партии в момента "да бият камбаната".

На 26 юни ще бъде същинското обсъждане на плана. До 19 юни гражданите на София имат възможност да се запознаят с него. Той е публикуван в сайта на Столична община.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се огледате в "Красна поляна", поляна ли виждате? Било е, едно време. Сега е квартал. Колкото са и ливадите в "Манастирски Ливади". Били са навремето - сега е квартал. Така и вие ще обяснявате на децата си какво е било едно време и защо квартала се казва "Борисова Градина".
26
0
 
0
 
! Отговори
Учен преди 1 месец
Какво измерва мерната единица кв/м?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
името ясно сочи какво е и какво трябва да бъде: Борисова ГРАДИНА, т.е. ПАРК. Никакво строителство повече там, каквото има това е.
24
0
 
10
 
! Отговори
Парк бате, парк преди 1 месец
Това е предназначението на Борисовата градина. Всичко друго е пряка агресия спрямо здравето на столичаните.
23
1
 
7
 
! Отговори
Геро преди 1 месец
Аз сметам че требе у Борисовата градина да се построи паметник на Байко Борисов щото той е като нас прост и градината я е засадил той с две голи раце на гола поляна
22
0
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 1 месец
"По думите й през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече "политически цинизъм" тези партии в момента "да бият камбаната"."

Т.е. продължаваме на принципа "А вие защо биете негрите?" или как?
21
0
 
8
 
! Отговори
сс преди 1 месец
"По думите й през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече "политически цинизъм" тези партии в момента "да бият камбаната"."

Разбива... Те са строили там ... и ние ИСКАМЕ. Не може да не се облажим и ние. ааааа
20
0
 
18
 
! Отговори
ало Ваньо?? преди 1 месец
Ваклин е обещал едно блокче с големи тераси точно по средата на парка.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А най обичам някой да ми каже: вие софиянци си я избрахте кметицата, вие си избрахте еднокнижника... Ами не сме бе! От много години не съм чул някой да е гласувал за двамата, ама все те печелят изборите.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 15
Селската послушници сигурно си мисли, че Борисовата градина идва от Бойко Борисов.
____________________________________________________________


Ама защо да не мислят така ? Борисов като каже "аз построих " ,"аз замазах" и те му вярват че лично той го е направил. С хора с мозък колкото едно аспиринче до чертата неможеш са спориш . Още има верващи в светлото е. врей//ско бъдеще за гоими .
17
11
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Който иска гора да си ходи на село. Аз искам асфалт и плочки.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алчността няма граници! Мисля, че не съм лош човек, но на отрязалия здраво дърво, не пожелавам да не види добро...

пп: пожеланията ми се сбъдват
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селската послушници сигурно си мисли, че Борисовата градина идва от Бойко Борисов.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гробарите съсипват един по един символите на София.
Жалко.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще е "Борисово поле"
12
3
 
21
 
! Отговори
... преди 1 месец
Епа софиянци да ви е честито! Вие си избрахте тия ! Вие сега ще си ги душкате и храните във града "ви"! Лошото е, че харесвах Борисовата градина! Ма сега като се построят хотели, паркинги, дискотеки, ресторанти и се изсече гората еми...! Предполагам, че на мястото на обсерваторията ще има я дискотека я нещо дето се продава по-евтина дрога, поне нещо от нещо да направи тая столична община за гражданите си! Ма каквото сам си направиш и цяло село не може!
11
1
 
15
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 1 месец
Нищо не ще бе искаме си я старата без строежи.Хората не ви щат те искат да строят
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман вече от тези селяни на власт. Вижда се, че те не милеят за София и разрушават всичко. Не случайно името е Борисова градина, а не село ..... ама те на село нямат такова понятие, за тях градината е с доматите и граставиците. Сигурно не са чували, че такива паркове са белите дробове на града, както не се сещат да мият улици за да има въздух.
9
0
 
23
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 месец
И винаги предлозите са следните , хората с увреждания и спортни площадки що не отидете пеша да видите колко хора спортуват без спортни площадки. Що не пуснете някакви застрояване на парка в Бояна там също има нужда от обновление !!! Ааа забравих това си е на властта там не се пипа .
8
0
 
18
 
! Отговори
Преди месеци, преди 1 месец
при това не без участието( и облагодетелстването) на Фандъкова - бе проведено допитване, относно застрояването в кв. "Мусагеница"("Младост 1" - от бл. 80 - 110 и тн.). След крайния срок на живущите в квартала ДИРЕКТНО им бе заявено, че мнението им по въпроса няма да бъде зачетено! Между другото - бл. 110 е построен с пари(незаконни) на Ст. Софиянски и на Ант. Николов(все от бившето СДС). Имотите на хората наследници на тази имоти - така и не им бяха възстановени.