Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!

Кметицата призна, че има проблем и при проектантските решения
11 юни 2019 13:03,
99
Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!
Снимка: БулФото

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

По-рано днес фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп" обявиха, че проблемът не е в тяхното изпълнение, а в проекта и че те са направили всичко, което е било поискано от тях.

Още по темата

Фандъкова беше категорична, че няма да приеме никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност.

"Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до милион.", обясни тя.

Въпреки това, кметицата призна, че е възможно да има има проблем и при проектанта на трамвайното шосе.

"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури", коментира тя и допълни, че политически спекулации по тази тема няма да приеме.

Фандъкова каза, че стойността на целия ремонт е малко над 20 милиона лева.

Относно глобата от един милион лева, която Министерството на регионалното развиетие и благоустройството наложи на София заради неуредици при обявяването на обществените поръчки за ремонта, Фандъкова изтъкна, че няма притеснения.

"Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.", поясни тя.

Вчера от Столична община казаха, че ще оспорят аргументацията за глобата на МРРБ в съдебната зала.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

"Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел", допълни тя и благодари на жителите на квартала за търпението им.

Кметицата припоми и че предстои да бъде пуснат и третия лъч на метрото и че  40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града.

Относно проблемният проект за цялостно въобновяване на Борисовата градина, Фандъкова каза, че проектът е още в начална форма и че самата тя има забележки към него.

"Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.", убедена е тя.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главният проблем на София са тумбите от нецивилизовани селяни, които я заливат.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова трябваше да си подаде #ОСТАВКА след това скандално кметуване.
83
0
 
2
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Картофената наистина ли е толкова т ъ па или нас ни прави на такива фирмите винаги калкулират в цената и евентуалните неустойки така, че винаги да са на печалба. Крайно време е с така наречения ремонт да се позанимава и цацаратурата.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София се напълни с ужасни селяни, които превърнаха града в бунище.
81
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
И аз съм съгласен да ме глобят с 1 милион, след като са ми дали поръчка за 40 милиона.Хитри по селски са гербаджиите ... Факт !Днеска Вожда кара влак ! ...
80
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 4 години
И самоковската даскалица се напълни с имоти.За сега се спотайва ,но сигурно и тя се надява да се отърве с оставка.То за крадливите герберасти оставката се оказва най-тежката присъда.
79
0
 
15
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Краде се навсякъде ,краде се от всичко и по много.От всяка пейка и от всяко дръвче и тревичка.Няма място до което да не се е докопала крадливата герберска ръка.И затова всичко започва да се руши ,седмица след като Боко Тиквата е резнал лентата.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БръмТърсената от вас информация може да се провери при арменския поп.
77
0
 
7
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До бай Фидан 60И по половин мандат да стоят пак ще са корумпирани и ще крадат.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛО, МРЪНКАЧИТЕ, А ПОСЛЯ ГИ ИЗБИРАТЕ ПАК...
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЛОБИТЕ СА ПРЕДВИДЕНИ В ЦЕНАТА, ДЯЛЪТ НА БОРИСОВ И ДАСКАЛИЦАТА - ТОЖЕ! КАКВО СА 1 МЛН ГЛОБА, КОГАТО СИ ДАЛ ПОРЪЧКА ЗА 40 МЛН???
74
0
 
11
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
1 млн след като си ти дали 20+, а си вложил пряко сили 10 си е чиста далавера
73
0
 
12
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Искам да попитам, къде мога да проверя всички тия глоби дали са платени?
72
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Текущ и превантивен контрол...нула,след дъжд...качулка.Това е стила на работа на бат Бойка и неговата...администрация от...калинки.Иначе парите текат кат...река.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пореден фейк.Ако имаше глоби,надругият ден нямаше да има жив човек.На строителите 1000 лв да вземеш испират.Работя в този сектор и ми омръз-на едни и същи глупости 7год.По добре оставка,щото едва те мисля.
70
0
 
18
 
! Отговори
просто идея преди 4 години
Г-жо Фандъкова ,защо не наемете строители като тези дето направиха мавзолея на Гошо Димитров???Само си спомнете колко време го бомбихте и колко стъкла на хората изпочупиха.Има качествени строители,защо винаги трябва да са фирми на "наши" хора.
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото глобите бяха 1,8мил,...после станаха 1,5...сега били нищо и никакви си 1мил.Които обаче ние ще платим, от нашите данъци...
68
1
 
11
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Първо не са глоби, а са неустойки и второ това, че ще налагат неустойки за съжаление няма как да ни стопли, тък като грозотията и неуредиците по улицата ще си ги гледаме всеки ден. Тая некадърност и безхаберност посевместна няма как да се излекуват по тоя начин.То цялата работа е като във вица "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може"
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мрън-мрън ...Какво може да каже тая жалка смешница - НИЩО.
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Булевардите Христо Ботев, Драган Цанков и Христо Смирненски се направиха по времето на Софиянски.Не са мръднали - нито настилката, нито канализацията, нито тротоарите.Който не вярва - да се разходи да ги види.Фандъковите ремонти започват да се ремонтнират преди да са завършили и в крайна сметка резултатът е отново плачевен.