Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!

Кметицата призна, че има проблем и при проектантските решения
11 юни 2019 13:03,
99
Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!
Снимка: БулФото

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

По-рано днес фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп" обявиха, че проблемът не е в тяхното изпълнение, а в проекта и че те са направили всичко, което е било поискано от тях.

Още по темата

Фандъкова беше категорична, че няма да приеме никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност.

"Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до милион.", обясни тя.

Въпреки това, кметицата призна, че е възможно да има има проблем и при проектанта на трамвайното шосе.

"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури", коментира тя и допълни, че политически спекулации по тази тема няма да приеме.

Фандъкова каза, че стойността на целия ремонт е малко над 20 милиона лева.

Относно глобата от един милион лева, която Министерството на регионалното развиетие и благоустройството наложи на София заради неуредици при обявяването на обществените поръчки за ремонта, Фандъкова изтъкна, че няма притеснения.

"Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.", поясни тя.

Вчера от Столична община казаха, че ще оспорят аргументацията за глобата на МРРБ в съдебната зала.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

"Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел", допълни тя и благодари на жителите на квартала за търпението им.

Кметицата припоми и че предстои да бъде пуснат и третия лъч на метрото и че  40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града.

Относно проблемният проект за цялостно въобновяване на Борисовата градина, Фандъкова каза, че проектът е още в начална форма и че самата тя има забележки към него.

"Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.", убедена е тя.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Аз нека да гушна 20 милиона за нищо работа, пък нека после да ме глобяват 1 милион. Ще хвана Марковски да пледира за мен и накрая дори ще осъдя общината 2 милки за пропуснати ползи..., подиграват се писмено с нас! Фандъчка да излиза в пенсия и да продължи да се лекува. Нещо я сънувах тези дни, а това знам, че не е на хубаво...
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** защо трябва да се позволява да се стига до тия глоби ***, шyшyмиго?И дори да оставим настрана факта, че тези "глоби" си ги пишете само на хартия, реално ние плащаме всичко това, ние данъкоплатците!!!Знаем я тая приказка: Главният изпълнител си направи "харакири", после пихте с него по едно дайкири!
43
0
 
14
 
! Отговори
Гришо преди 4 години
Имам предложение... повикайте една немска фирма да направи Графа отново,с техни материали. Гаранция ви давам че ще излезе по евтино от ремонтите които сега ще последват заради калпавата работа! Тепърва предстои да пропадат плочки, ще има напукани стени по сградите,идея си нямате какво ще стане през зимата като хване студа... Затова по малкото зло е , сега да се направи наново Графа но с немски работници и немски проект. Ще видите че съм прав, а който не ми вярва да си запише това!
42
0
 
4
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
До BreiИма ама тези дават най много.....
41
0
 
14
 
! Отговори
жестоката истина преди 4 години
Чакайте сега ГЕРБ окрадоха държавата,апартаменти,къщи за гости,общини,земи,и тн.!!!а вия пак гласувахте за тях!?Значи сте доволни и съгласни да ви крадат и да ви се смеят,нали?тогава какво плачете.....
40
0
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Данчееее Данче,никой няма да те избере....ще те назначат!!!Противно на конституцията,България отдавна не сме Република,а монархията!!!
39
0
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
е какво без компромиси - тя цялаъта улица е компромис. Преди беше грозно - сега е кичозно с евтинджос материали. Данчето не знам дали иска се кандидатира въобще, ама след този ремонт никой в СФ няма да гласува за нея. Много се изложихте. Много
38
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 4 години
През комунизма, Тошо нали разкарваше дипломатите да видят "колко сме напред". Правеха 10 пъти по-сложни ремонти, 100 пъти по-качествено за 1-2 седмици. Бачкаха и през нощта, но всичко беше перфектно. Нищо не става от съвременна България. Тотално падение.
37
0
 
9
 
! Отговори
Brei преди 4 години
То други фирми в България има ли освен Джи Пи Груп...няма смисъл да говорим изобщо
36
0
 
10
 
! Отговори
Офца стръвница преди 4 години
Бойко ме сложи ,ще ме търпите ! Само на него се отчитам ! Морално и финансово !!!
35
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 4 години
Взели са 21 милиона. 30% комисионна за Тиквата през ръчичките на Данчето, остават им 14.7 милиона. Ремонта е към 2-3 милиона макс. остават има 11-12 милиона. 2 милиона глоби да платят пак са 10 милиона напред. А вие работете и плащайте данъци.
34
0
 
12
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Даже в най-сгрухания социализъм, общината не си е позволявала толкова некачествено наредени плочки в знакови пространства. Това е най-некачествения ремонт на всички времена. Най-нормалното в тази ситуация е глобите да бъдат по-големи от активите на фирмите, извършили ремонта и те да приключат жизнения си път с фалит в този един момент. Глоби от 200 хил. за окепазяване на центъра е напълно неприемливо, само един милион също. Това е много по-малко от печалбите им е нещо като покана да повторят.
33
0
 
7
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
До ШопоЗащото спонсорират партията и сега с вашите пари им връщаме подаръка.И дане забравите пак да ни изберете че имаме да връщаме още на спонсорите......с ваши пари
32
0
 
11
 
! Отговори
Майна преди 4 години
В нашия квартал правят многмилионен ремонт, махнаха стария асфалт който нищо му нямаше, сложиха нов зимата като валеше сняг, вече пропадна на 4 места, от зимата до сега още единия тротоар няма плочки, а другия пропадна на 3-4 места!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си главната виновница защото даваш поръчките на геребрски фирми,а нена такива,които ще свършат работата, иот самото начало е ясно какво ще стане. В цялата стрната така се работи.
30
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Софиянци,ако всичко това ви е малко,на есен пак изберете самоковската бойкопослушна овца и гербавия общински съвет!
29
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Да г-жо Кмет има проблем и не само в София,много се краде от ГЕРБ и приближените им бизнес среди това е проблема.
28
1
 
7
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Пак ще ме изберете нямате избор!
27
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Е що си плащала за несвършена работа ,*** ..... !!!
26
1
 
6
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Спрете да пищите,идват избори свалете тази ОПГ на ГЕРБ и готово....