Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!

Кметицата призна, че има проблем и при проектантските решения
11 юни 2019 13:03,
99
Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!
Снимка: БулФото

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

По-рано днес фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп" обявиха, че проблемът не е в тяхното изпълнение, а в проекта и че те са направили всичко, което е било поискано от тях.

Още по темата

Фандъкова беше категорична, че няма да приеме никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност.

"Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до милион.", обясни тя.

Въпреки това, кметицата призна, че е възможно да има има проблем и при проектанта на трамвайното шосе.

"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури", коментира тя и допълни, че политически спекулации по тази тема няма да приеме.

Фандъкова каза, че стойността на целия ремонт е малко над 20 милиона лева.

Относно глобата от един милион лева, която Министерството на регионалното развиетие и благоустройството наложи на София заради неуредици при обявяването на обществените поръчки за ремонта, Фандъкова изтъкна, че няма притеснения.

"Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.", поясни тя.

Вчера от Столична община казаха, че ще оспорят аргументацията за глобата на МРРБ в съдебната зала.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

"Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел", допълни тя и благодари на жителите на квартала за търпението им.

Кметицата припоми и че предстои да бъде пуснат и третия лъч на метрото и че  40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града.

Относно проблемният проект за цялостно въобновяване на Борисовата градина, Фандъкова каза, че проектът е още в начална форма и че самата тя има забележки към него.

"Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.", убедена е тя.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега кметицата само зимата я изненадваше, сега почна и лятото да я изненадва, а термометърът дори не е заковал трайно над 30 градуса, представям си юли, август.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постигнат е ефекта "състаряване".Сякаш е правен преди многоооо години.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значение имат глобите като накрая пак данъкоплатеца опира пешкира... А тия със спуканите глави, дето се спъвваха по Графа, направо ще им олекне като чуят. То не бяха пейки по 10 хиляди, за които Фандъкова яростно отричаше, пък накрая се оказаха по 8 хиляди и нещо, то не беше чудо.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто народа такива и управниците му ..........хипер-ПРОСТИ
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Без компромиси, глобите може да стигнат милион!"ХА-ХА-ХАПразни думи без НИКАКВА СТОЙНОСТ предназначени за тъпият елекТУРАт.*** народ гризка евтинки лъжи.Жалки сте Ганьовцииии !!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато писахме преди месеци за качеството на ремонта,ни упрекваха, че не е завършен още и бързаме с оценките си.А сега ????
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе луда работа, туя проектанти, изпълнители и т.н. ходили ли са на училище, не знаят ли че материалите се разширяват :) просто ми писна вече, е сега гледам от Стрелча останали без вода хората, ама иначе кмета им направил шадраван у центъра, колко изпростял кмет трябва да си да опукаш сумати пари за шадраванчета а да не оправиш водопровода на селото, и реве сега немало било пари
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направете една циментова замазка 5-6 санта и това е :) нема да мръдне, пак че си е сиво, па и да се пукне некъде една кофа цимент и аре, па и нема да се съпиняте от извадените плочки ;)
17
1
 
13
 
! Отговори
брей преди 4 години
"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси" Очевидно?! Не беше ли точно там тази изолационна лента, дето проектанта беше предвидил и после някой в общината беше подменил с друго изделие? Нямаше ли и разследване за това? Спомням си че имаше и статии по темата.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и първолаците знаят че между плочките трябва да има фуга, само проектантите, изпълнителя и контрольорите не знаят, тая работа, що за малоумщина
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да кажа че до момента тая година все още не е имало жеги като хората, не ми се мисли какво ще стане юли и август като температурите надхвърлят 35-36 градуса
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобите са за ПР. Общината ще глоби Джи Пи Груп.Държавата ще глоби общинатаДържавата дава поръчка за 200 милиона на Джи Пи Груп да построят първият си тунел. Подозирам че ще излезнат непредвидени ситуации, и държавата ще плати поне +1 млн, колкото глобата. Всичко ще си получат, защото имат протекция. Никой току-така не може да печели поръчки и да ги изпълнява калпаво, без чадър отгоре
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При жега цъфва, а при при дъдж Графа става воден канал. Всичко това благодарение на Фанфугова.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След ремонта Графа има много вехт и прашлясал вид. С много ***. В участъка при Гарибалди специално
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магарица.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глоби *** ***, София е като строителна площадка от години, и за съжаление няма да се оправи. Така като тая даже и Софиянски не е крал.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се залее отгоре по не с10 см бетон и няма да мръдне повече
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ремонтът на Графа трябваше да се използва като предизборна реклама на Юрданка, ама май за антиреклама повече ще върви.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фънди дори да не изплатите на фирмата един лев за тази улица нищо не значи. Основният въпрос е защо се стигна до тук? Отговорът е много ясен разбира се.Нагласен конкурс за предварително определен изпълнител с точно регламентирани комисионни. Тази верига изкривява действителността. Позволява на "нечисти" фирми да са на пазара, с други да фалират просто защото не искат да плащат под масата комисионни. На всякъде в страната е така и за това такива са ни и резултатите.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да върне лентичката, докато Фандъкова не ремонтира фугите.