Протест в "Дружба" срещу строеж, жителите плашат с жива верига

Собствениците потвърдили, че ще строят
12 юни 2019 10:15, Габриела Джекова
31

Жителите на столичния квартал ''Дружба'' протестират срещу застрояване на парка край емблематичното езеро в квартала. Според тях напористи инвеститори са започнали да заграждат зеленото пространство без да е предоставена предварително информация за строеж.

Заграденият имот е частен и хората се притесняват, че там ще се строи, след което ще бъде ограничен достъпът им до езерото в квартала.

"Оградата е факт от два дни. Притеснява ни, че има желание да се строи 8-етажна жилищна сграда. Информацията дойде от собственичката на имота. Време е общественият интерес да бъде сложен над частния. Това е емблематично място за София, от всички квартали идват хора. Ако се даде възможност на един частник да строи, ще последва поредица от частни имоти и всичко ще стане в жилищни сгради", обясни живущ в квартала мъж пред Bulgaria ON AIR.

През годините районът е бил косен усърдно и не е било ясно, че това е частен имот, сподели друг жител на квартала. Според него е целта е била хората да се заблудят, че земята е общинска.

В "Дружба" на протест: Защо им спира тока?

"Без никаква обява дойдоха собствениците и започнаха да косят. Тук са били ниви, така че в един момент всички ще започнат да предявяват претенции. Има много подпочвени води и се притесняваме, че блоковете може да тръгнат да слизат надолу, ако тук започне да се строи", сподели опасенията си гражданинът.

Жителите на "Дружба" са пускали писма до Столичната община, главния архитект и омбудсмана на страната. Получават отговор от главния архитект, че собствениците на имота искат смяна на статута му и водят дело.

Ако трябва ще направим жива верига, но няма да допуснем това нещо, категорични са живущите в квартала.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Архитект преди 1 година
Хора, не се оставяйте да ви подвеждат. Запознайте се с документите и тогава протестирайте!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на парка около езерото Дружба е ромските съборетини на южния му бряг. Освен това и достъпа на автомобили до църквата. Здрави и прави черковащи се искат едва ли не да влезнат с автомобил в храва и майки с колички, пенсионери и невръстни дечица трябва да им правят път.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна дезиндормация. Аз живея точно в парковия район и такова нещо няма.
23
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Въпреки, че районът е урбанизиран и наблизо има и други сгради, от значение е и мястото на въпросния частен имот и в каква устройствена зона попада. Тогава меракът на собственика е без значение. Може да обжалва по съдебен ред, но според зависито, съдът може и да не уважи претенциите. И тъй като живеем в БГ-то и сме били свидетели на всякакви чудесии и меко казано странни съдебни решения, не е невъзможно и да се закупи правото на строителство, пък било то в разрез с нормалната логика и разбиране
22
2
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
И къде тук изобщо някой говори за закони, за обезщетяване на собствениците и т.н. Едни хора влизат в частен имот и заявяват, че ще си правят там каквото искат, а собствениците ако се появят там, едва ли не ги чака линч - така ли според трябва да се процедира в една законова държава, това ли е справедливост, това ли твоя морал? И не частната собстност е неприкосновенна, без тяхното изрично съгласие /общетение или замяна/ общината или държавата не могат да правят там какво и да е било.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До sport

И защо според теб кмета трябва да решева къде и кой да строй? Това е самоуправство, диктатура и тежка корупция другарю! Така ли трябва да бъде, едни хора да бъдат местни васали, да рекетират? Всеки трябва да има правото да строй където си иска в урбанизирани райони, спазвайки ясно определени правила, да се иска разрешение от стотици бюрократи е най-малоумната система на света, която генерира единствено корупция и мополизация в строителния сектор.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен като жител на този квартал някой пита ли ме дали да изцвъкат точно до езерото тези грозни 15 етажни блокове преди повече от 30 години?Това е частен имот с ПУП.Ще му .......на дедовия на собственика
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собствеността е неприкосновена, но общите интереси (пътища, инфраструктура, паркове, градинки) налагат ограничения на тази неприкосновеност. Има закони според, които държавата може да ви вземе имушеството като ви възмезди СПРАВЕДЛИВО т.е на текущи пазарни цени. Ако собствениците не съгласни с обезщетението - могат да съдят общината и ако се докаже, че че не е справедливо, съда ще постанови по-високо обезщетение. Вариант да кажете "НЕ” няма да го дам тоя парцел за парк, искам да си го застроя" просто НЯМА, няма и да има.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички далавери стават по общините.
Из младостите например години наред се носеше всичко, но в един момент се оказа, че и градинките са частни, та какво излиза с години се подържат частни терени с пари на данъкоплатците.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може просто така едни хора да окупират и да се разпореждат по свое усмотрение с чужди имоти! Обществения интерес е да има справедливост, а това което искат тези хора е несправедливо и абсолютно незаконно, не се прави така! Някой си решил, че това полянка на която, кучето му трябва да се изхожда и хоп това вече е негова собственост - така ли трябва да бъде? Има ако утре същия този човек, влезе във вашия двор или жилище, каже чете са негови и ще си прави каквото иска с тях, пак ли всичко е ОК?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До sport

Щом района е урбанизиран, няма пречка да се строй върху частен терен, другарю, чети си закона, просто трябва да се спазят отстоянията и т.н. Щом в непросредствена близост до така нареченото езеро има многоетажни панелни блокове, значи може да се построй без проблем 6-7 етажна жилищна сграда. И още нещо, ако все пак общината реши да прави парк и т.н. обществена инфраструктура, по закон тя трябва да предложи на собствениците или друг парцел, или да го обезщети по пазарни цени.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До KK

Има си хидроиженери, конструктури и т.н., решения с подпочвените води има много, ти кой си квартални разбирач по всичко? Според твоите писания излиза, че в този район може да има панелни мастодонти от по 16 етажа, но виждаш ли други сгради не може да има, излиза че комари в панелките не припарват - двоен стандарт, злоба, завист и простотия, с това се изчерпва всичко при такива като теб.
14
2
 
1
 
! Отговори
sport преди 1 година
До Анонимен 12

Може да загради, но не може да строи. Има си ПУП. Ама някой трябва да чете, мисли и тогава да пише. Според теб колко етажна сграда може да има там?
13
1
 
13
 
! Отговори
sport преди 1 година
До KK

Те вдигнаха блокове на калкан със стената от тунела на метрото, пък в езерото няма да бутнат един блок. Като има балъци, ще има и тарикати. Колкото до кмета, той не се притеснява. Той си е от партията.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна тежко комунистическо-деградантска простотия, която ни се представя като велико дело за благото на обществото. Първо лъжа е че това е парк, не може частен терен да е парк, второ частната собственост е неприкосновенна по конституция, нещо което обаче не се зачита в България и всеки има правото да си загради терена, без да иска разрешението който и да е било, трето нормално и напълно законно е един собственик да иска да строи на терен в урбанизиран терен.
11
2
 
13
 
! Отговори
KK преди 1 година
До БИЗНЕС
Месността там е бивше блато. Отводнено е със система от дрнажни канали. Ако се прекъснат каналите, пак ще стане блато. Езерото е дупката, от която са вадили камъните за дренажите. Отделно, комарите в този район са специална порода, не знам кой ще живее там.... ама нали бизнеса знае най-добре, парите за сметка на сигурността и удобството.
10
7
 
14
 
! Отговори
Мелвин Брак преди 1 година
89 година ревахте за частна собственост. Скачахте , палихте , съборихте мавзолея , паметника на Бузлуджа , разбихте икономиката, образованието медицината, селското стопанство , семейството и.т.н.т.
Сега ревете за обществения интерес????
Такъв няма има частна собственост, поискана от вас. Кои сте вие, че да ми забраните да строя в ЧАСТНИЯ СИ ИМОТ??? Това е положението. Едно за сметка на друго. Не искайте държавата да регулира процесите в икономиката, сега ревете , че бензина е скъп.
Демокрация ..
9
11
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
двамата красавчици на видеото - ако парцела беше техен - друга песен щяха да пеят. Фребни битови проблемчета на новоизлюпената провинциал-буржуазия.
Що ни занимавате с тия?
8
8
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
само болен мозък може да смята че Корумпенчеа е невинна.
Хващаш я с банкнотите, ръцете й светят, задържала е папката 1 година в дома си (?) на инвеститора ...ама не ! Ганеца си иска неговото - Иванчера невинна.
Болни хора сте.
7
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се строи.
Така ще паднат наемите, които ка места в София стигат и 1200 лв, които си е половината от заплатата.
А и бизнесът ще се съживи и ще се разкрият много работни места.