Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!

Едва 24% подкрепят идеята столицата да приеме още много жители
Обновена: 20 юни 2019 14:15 | 17 юни 2019 16:37, Красимир Ангелов
127
Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли София да поеме още един милион души население?

Според плана на София, приет преди 10 години, столицата може да поеме още 1 милион души население. Данни от ново изследване, при съществуващия жилищен фонд показва, че столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" обаче, столицата реално не може да си позволи толкова много нови жители. Според него хората трябва да си зададат въпроса каква ще е ползата на града и живеещите в него, ако тези цифри бъдат достигнати.

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Може ли София да приеме още 1 милион души население? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в своята традиционна анкета, в която участие взеха 3694 души.

Резултатите показват, че хората не са особено сигурни в твърдението, че столицата може да нарасне още и едва един от четирима запитани подкрепят подобно твърдение. Едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задръстването по улици и булеварди се дължи на много фактори(най-вече че столицата е административен и търговски център на страната, две области, общината), но за постоянно живущи има предостатъчно жилищно място по мои лични субективни наблюдения, но и по обективните на неодобряваното иначе изследване. И си правете изводите ако е вярно за капацитета на съществуващити жилища, дали няма имотен балон?!
26
2
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Ама на "кольо бакалина" който живее от 100 год в София и родителите му и дядо му и баба му са си плащали данъците и таксите в София а супер човекът от село Долно Нангорнище който в момента е на хипер заплата от 3000 лв в някоя измислена софтуерна фирма и плаща безумен кредит от четвърт милион за 80 квадрата мезонет най-вероятно се чуди как да емигрира в Америка или Европа и никога да не се върне. Има разлика сякаш?
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя наред ли е с главата. София се пръска по шевовете от довлеци, които забравят да си идат на село! Едно време в София беше чудесно, чисто и спокойно, сега заради тия довлеци си намразих родния град!!
24
8
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Да , да .Един народ , един град - София , един бог Аллах.Дайте автономия на Северозападна България . Дайте автономия на Варна и Добруджа.Дайте автономия на Кърджали....... имате си София и Факултетъ
23
3
 
17
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Вече почват да стават мелета, пукат се гуми, драска се врати на коли и то за некви елементарни неща като паркоместа. Хората полудеха от тоя гъч. И тоя господинчо иска още 1 милион коли минимум да влязат в града. На тва му се вика *** работа.
22
1
 
13
 
! Отговори
Овча купел и преди 4 години
"Младост"?! Още да презастроят южната част на града, за да спират въздушните потоци от Витоша, благодарение на които в миналото градът ни е имал чудесен въздух!А защо не напомните и друго "гениално" предложение, което беше направено преди няколко седмици пак от умник на Столична община? Да се били вдигнели небостъргачи, разположени около централните столични булеварди! Този с всичкия си акъл ли е?!Нови жители - в сателитни градчета близо до София.Небостъргачи - в северния край на града!
21
1
 
15
 
! Отговори
xa преди 4 години
селяните подкрепят и искат още съселяни. Няма как обаче.
20
3
 
15
 
! Отговори
Дечо преди 4 години
Що София не вземе да се отдели, като отделна държава и ГЕРБ и Бочко да си управляват там доживот?! Та най-накрая всички други населени места да си отдъхнат от това измукване на хора, инвестиции, данъци и средства! ГЕРБаджийте знаят, че могат да паднат само ако софиянци се вдигнат и си ги гледат и къткат с висок стандарт. Продажно племе!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-принцип ако махнат улиците и булевардите и на тяхно място дигнат блокове сигурно ще се съберат поне още 6-7 милиона
18
4
 
8
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Стига вече !Във времето на либералната демокрация софиянците не са по добри българи от провинциалните такива.Свободно движение на хора ,капитали и проблеми.Който не му харесва има и по-добри страни за живеене ,там където управляват аятоласите например.
17
22
 
27
 
! Отговори
аззззз преди 4 години
Е какво означава "не благодаря" ? Да не би някое ИТ от Стара Загора ще пита бай Колю бакалина от Люлин (иначе кореняк софиянец 9-то поколение) дали може да дойда у градо, за да препечели 3-4 бона заплата? Ей сиктир, много изкривено мислене, сякаш Софията принадлежи на тези, които са родени в нея и притежават по една панелка... Напротив, по-добре те да се изнасят от града и да освободят място на по-образованите, че ми писнА от 9-то поколение ***.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълни се със селяни, това е истината.Вече няма въздух за всички.За задръстванията пък да не говорим.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идвайте бе, место има за всички.А и трябва все пак някой да избира Фандъкова и ГЕРБ.
14
0
 
22
 
! Отговори
... преди 4 години
Разбирайте го така! Строителната мафия леко и секнаха паричките и сега от де да дойдат такива ми ето още 1млн хора да ходятв София! Така квадрата ще стане поне 2-4к евро! При това в крайните квартали! И Така Цветан Цветанов ще може спокойно да си продаде апартамента с частния асансьор за над 10к евро квадрата! При положение, че не е платил нищо за него! Еми това е положението другарки и другари! Ко да ви кажа ние си го избрахме тоз! Не, че съм гласувал за него де, *** .... пак тая!
13
8
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 9"искам и мен да не ме притесняват в града ми в който живея 5 поколение" Живееш пети живот, може би? И още не си се научил да пишеш...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,колко бездомни кучета ,може да поеме допълнително ???:))))
11
2
 
11
 
! Отговори
А сичките тия преди 4 години
мераклии за повечко на мегданя случайно да си дават сметка за обезпечаване на тъй предлаганата концепта? Да са се замисляли къде ще се паркират новите столичани в повече; как ще ходят до работа, училище, детска градина и изобщо има ли ги като изграденост и готовност да приемат нови деца или ще разчитаме на лакърдии; а и ако за тока от енергото си знаят хала и в определени райони наличния капацитет отдавна е изчерпан, то с водата к'во пра'им? Щото нея я има или не, и е без значение с кого си рода
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя да побере наличните тая София, пак ще е добре.Виждала съм големиградове, много по-големи от София, които са с добра инфраструктура и изобщо не им личи, че са с милионно и многомилионно население така, както на нашата столица.
9
3
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
София може да приеме и един, и два, и няколко милиона. Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Май доста хора все още не са разбрали, че такова нещо като "софийско жителство" вече не съществува.
8
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз сега се чудя къде да си паркирам автомобила а си представям ако дойдат още 1 000 000 сеяндура. На покривите ли ще паркираме бе сеяндурските псевдо управници. В тия кратуни нещо има ли, зелева чорба ли е. София не е Българи я бе сеяндирите. Всеки да си живее там където се е родил и където са корените му. Аз не съм отишъл да притеснявам никого нито в града му нито в селото му, искам и мен да не ме притесняват в града ми в който живея 5 поколение.