32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава на зелено. Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал, смята Шопов"----А при отказ за изплащане застраховките кой и как ще изчисти другия мат'риял участници на пазара?
109
0
 
20
 
! Отговори
Dinev преди 4 години
Статията е доста несериозна, още първото изречение започва с "неофициални данни". Тази година доста зачестиха подобни статий, като всеки разумен човек ще си извади извода, че нещо в продаването на апартаментите им куца. Цените дори спрямо европейските са доста високи спрямо това, което се предлага като чиста квадратура, състояние на имота и най-важното локация София и средна заплата 1400 лв. Сравнения с Париж и Лондон е просто нелепа. Хора разсъждавайте трезво и не се поддавайте на манипулации.
108
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой разумен и образован човек ще запраши точно за София, като може да иде в Дания, Холандия, Швеция, Испания, че и в Норвегия и къде ли още не, където ще получава нормално възнаграждение и нормални условия на труд.
107
5
 
5
 
! Отговори
107, преди 4 години
Човеченце, като вид грешка и "ме"-кане децата в четвърти клас се изпитват точно на това и то се дава като пример за типична грешка в шопския диалект. Ти какво и как наричаш и кривиш си е твоя лична работа, която останалият свят не го интересува. Но не за това е темата тук.Напразно я кривиш,пишейки сто поста в нея против хора,които не познаваш на база на лични твои претенции, които са напълно голословни и смехотворни.София спря да се пълни с хора от как се отвориха границите ни за белия свят.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49"Лингвисте", да ти е хрумвало някога, че има огромна разлика между "мЕкане" - това, което ти визираш (морфология, граматика) в западното наречие, и "мЙЕкане"(фонетика, произношение), характерно за източното.И по-полека с раздаването на акъл, щедростта в "експертизата" ти е просто комична!
105
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, на кой му харесва гетото на света, че да се премести в София.
104
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Лозенец поне 1/3 са празни. След Парадайс 2/3 ти са празни. Що лъжете?
103
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е измислена от алчните брокери за балъците купувачи. Купувайте, че не останаха. Хаха
102
4
 
2
 
! Отговори
93, преди 4 години
Ми значи наистина не си българин.Щом елементарни неща не знаеш. И щом с фактите спориш. Дървен шоп си, а не българин значи.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
93, не се изненадвам, че не си учил кой говор е приет за официален. То не останаха много образовани и грамотни в България. Повечето се изнесоха - не към София, а към белия свят, в който е важно какво правиш, а не какви глупости и празни приказки приказваш.Ограмоти се по въпроса - има писано, вкл. в учебниците по български език за основните училища. Тук ни ум, ни грамотност можем да ти налеем. Това насила не става. Еднокнижникът си остава такъв, ако ще и в НС да го роди някоя чистачка.
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стигат по НЕОФИЦИАЛНИ данни на СТРОИТЕЛИТЕ, иначе по официални 60-70 хил души за десет години е нараснала София, но който иска да бърза, 35 години кредит ще му дадат и да не си е помислил, който и да е от семейството да остава без работа и за седмица, че съдебните изпълнители дебнат...
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95, нито някой го дразни твърдото говорене, нито то звучи някак си, както ти е хрумнало.Просто няколко нисковъзпитани и необразовани шопи не могат да схванат, че нито мекото, нито твърдото говорене има каквото и да било значение. Обяснено беше, че това са си два вида наречия, ни правилни, ни грешни и толкоз.Пък ти си мекай, мякай, о-кай, йо-кай, твърди и т.н. - все едно е за нормалния образован свят как ще произнасяш звуците. Въпросът е какво казваш, а в случая то е нищо.
98
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А един тук все си пее мантрата, че за половината жилища в София нямало обитатели.Пее си и вярва, че така ще повлияе на общественото мнение, за да паднат цените и да си купи и той.Грешиш, бате. Трябва да се бориш за увеличаване на заплатите или сам да си дадеш зор, за да работиш повече и по-качествено. Тогава ще имаш парички и тризонет в полите на Витоша да си купиш.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89Етническа пъстрота ни осигури още кмет Янчулев, като раздаде жилища от общинския фонд на новодошли в столицата тумби роми, за които в София нямаше работа и които си имаха къщи по родните им места. Но не желаеха да се възползват от предлаганата по онова време земеделска земя - по 10 дка на социално слабо домакинство.В това имаше замисъл, измътен от партията столетница. Без значение кой е кметът, стига да слушка.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да черна дупка е
95
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
София е пристанище на Шумен и център на галактиката.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо мякалниците толкова много ги дразни твърдото говорене.Ами то и звучи по-добре и е по-мъжко.Жена да мякам, разбирам - прави я по-нежна някак си.Обаче мъж да ми мяка - сори, това никога няма да го приема.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НСИ- НАСЕЛЕНИЕ НА СОФИЯ12.2018Г- 1 269 384 ГРАЖДАНИ, ЖИЛИЩА- 610087, А СЕГА ЖИЛИЩАТА УМНОЖЕТЕ ПО ДВАМА/ А СЕГА ПО ТРИ, А МОЖЕ И ПО ЧЕТИРИ ЧЛЕНА В СЕМЕЙСТВО, НО ДА ВИДИМ КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ПО ДВАМА ЧЛЕНА В СЕМЕЙСТВО- 1 220 178- МАНИПУЛАТИВНО Е ДА СЕ ТВЪРДИ ЧЕ ТЪРСЕНЕТО ПОВИШАВА ЦЕНИТЕ,ЕВРОПА ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ ИМА ИМОТЕН ЦЕНОВИ БАЛОН.
92
10
 
8
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Това пък че във Велико Търново говорели най-правилен български е един мегамит.Ти ходил ли си там да ги чуеш. Ами те говорят някаква смесица между влашки и гагаузки.Ако това е български език, то определено аз не съм българин.
91
7
 
15
 
! Отговори
74, преди 4 години
Говоренето "твърдо" не е равнозначно на говоренето "правилно".Твърдото и мекото, като говор, са, да ти го обясня бавно, дано схванеш, децата го разбират по БЕЛ, когато са на този урок, надявам се и ти да вденеш, т.нар. източно и западно наречия, а не правилен и "кривилен" говор. И всяка област си има свой диалект. Апропо, за книжовен е взет този на В. Търново, т.е. централна България. Ни източна, ни западна.Ама не си учил достатъчно, та повтаряш като развалена плоча една и съща глу.пост.