32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм роден и израснал в Лозенец, на ул.Бигла, но вече дори и тук ни застигна нашествието. Става все по-трудно за живеене. Нито можеш да паркираш автомобила си, нито да отидеш нормално с него на работа. Мръсотия, прах, задръствания, простотия, селяния ... не ми се коментира просто, че пак се ядосвам.Обмислям сериозно да емигрирам, но още не съм решил дали в САЩ или в Канада.
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно във витошките села от Пернишката страна е много по-добре за живеене - Мърчаево, Драгичево, Рударци, Кладница, Боснек, Студена.В така наречените престижни софийски квартали - Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица нямат дори канализация. Което е повече от смешно - да наречеш престижен квартал, такъв който още кара на нужница.
88
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди 10 години София беше не само тих и спокоен град, но и етнически чист.Обаче откакто дойдоха ГЕРБ докараха избирателите си от цялата страна.Затова сега вони, смърди и не се трае.Мякането отделно. На мен не ми пречи особено, защото зная няколко езика.
87
3
 
11
 
! Отговори
да видим преди 4 години
До ВанкатаСтана тя, каквато стана - хора, живяли в София десетки години бягат в провинцията, за да живеят нормално, а от там идват другите - да стават Софиянци. НОРМАЛНО.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Освобождението София е градът с най-многобройно българско население и четвърти по брой жители малко след другите три града.
85
7
 
10
 
! Отговори
Столица преди 4 години
"Венеция на калта" през 1879 г, кална е и днес. Тогава е нямало с кого да се оправдават шопите, че градът им тъне в ***, но е бил точно такъв - ***. *** е и днес, *** беше и преди да се заселят страшно много хора от провинцията. Помня София през 80те, нямам добри спомени. Да не говорим, че градът се е напълнил изкуствено с "хора" по времето на комунизма. Ефектът е налице. Шопите обаче обвиняват хората от провинцията без да се замислят, че те отиват в София, защото нямат друг избор.
84
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКолко грешки има в поста ти ??? Надали знаеш...............
83
3
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Провери какво е състоянието на Перник в сегашно време, преди време имаше далавера да си продадеш апартамента в София и да си купиш в Перник.И много хора го направиха и си стабилизираха живота именно от разликата в имотите но това е минало време.В Перник има малко ново строителство и свободните жилища се свършиха ,така че и там го удариха на балонни цени като в София вече съвсем малко по евтино и вече няма никаква далавера да го правиш.
82
2
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Да, така е. Прав сте.
81
7
 
6
 
! Отговори
АЛООО преди 4 години
До сфТогава имаше софиско жителство. За да го получиш задължително трябва да си мързелив, неграмотен, завислив, от възможно най-затънтено село в което няма дори църква и читалище. Но за сметка на това да си фанатично предан на партията интригант и доносник---------------------Мойто момче, масово хората тогава НЕ ДОНОСНИЦИ между другото, работеха минимум 10 години в София, като живееха по квартири, за да получат жилище. Престанете вече да изопачавате истината, ок ? Манипулацията ви се отдава,
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нито историята нито инфраструктурата на други европейски градове и столици.То това е най-трудно да им го обясниш. Казвам го като човек, роден и израсъл в София. Тихо и спокойно било някога, зелено и видиш ли - красиво. Красиво пък кога? София е била едно кално село, в което е имало някакви смислени идеи между войните. По време на 2СВ част от сътвореното е унищожено, а след това идват и каскетите и дозабатачват нещата. Сега синовете и дъщерите на каскетите продължават с безумията.
79
2
 
15
 
! Отговори
НЯМА ЩО преди 4 години
Каква "красива" гледка. В тези дупки не бих вложил и стотинка, но ..... да сме софиянци. Положението вече става плачевно и трагично. Това не е град, а едно голямо мръсно гето за жалост. Имам късмет да живея в сравнително добър все още квартал със зеленина. Но принципно съсипаха София.
78
2
 
8
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Значи, ако утре отида да живеят в Нигер, ставам автоматично нигериец, така ли?
77
5
 
8
 
! Отговори
Образован ром преди 4 години
Трябва да се приеме, че София е пренаселен град и това е нормално на фона на сбърканата ни икономика. И хората, които живеят тук, от където и да са, трябва да са толерантни и възпитани един с друг. Който не го направи, него можем спокойно да го наречем ***.
76
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София след освобождението е наброявал 12 000 от които само половината българи. Десети по големина. Само с две училища. Избрана е за столица заради релефа. Тоест равно и удобно за строеж. Ударно заселен със шопи от селата, после и всякакви. Няма нито историята нито инфраструктурата на други европейски градове и столици. Манталитета на "кореняците" съответно е провинциален но такава си е и държавата.
75
4
 
3
 
! Отговори
перник винкел преди 4 години
До 74Е, не може всички да са велики пичове, некомплексари като тебе.Знам ви вас перничани, че сте най-големите с голфовете с петстин коня.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Отваряш картата на гърция и точно това до аспровалта го виждаш как се казва.Οφρύνιο
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донеси ми нея лопатка-това го употребяват по Силистренско и Добричко и като цяло ,малко са градовете ,които говорят твърдо и правилино,всичко друго миека-говори на миеко,-това Русе,Силистра,Добрич,Варна,В.Търново,Хасково,Пловдив,Харманли,и где много други говорите на меко-миекате и човек трябва да си взима преводач,ако не е контактувал с миекащи!
72
3
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
Точно в Делта хил са най-големите провинциалисти и комплексари - начело със Славчо от Учиндол, Дагейско и Ани Салич от ромската махала на Благоевград, чието истинско име всъщност е Горна Джумая.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен67Колко много от колегите ти?Не ти вярвам да ти кажа.В Драгичево и по делтахил - може, ама баш пък в Перник.