Фандъкова: Ще запазя Борисовата градина каквато са я оставили

Много пъти са се опитвали да строят хотели в парка, призна тя
22 юни 2019 10:50, Анисия Иванова
27
Фандъкова: Ще запазя Борисовата градина каквато са я оставили
Архив: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви категорично, че ангажиментът й е да запази Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили.

По думите й това лято ще бъде много работно и интензивно. "Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет по bTV.

Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума, поясни тя.

Именно затова ние поискахме да бъде изработен подробен устройствен план с цел да запазим територията и да не се допуска ново строителство, уточни кметът.

Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройствения план, тя отговори: "В него има някой виждания - възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо, тази територия трябва да остане за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база, това също не е необходимо“.

"Моят подход и ангажиментът, който съм поела, е да запазим историческите ценности на нашия град. Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство. Опитвано е много пъти в Борисова градина да се строят хотели, затова искаме подробен устройствен план, за да избегнем подобно строителство", категорична е Фандъкова.

Тя призна, че не е лесно да се направи частната собственост общинска.

"Това е битка. Ние ще я водим. За 4 обекта се работи да се възвърнат на общината и да не се отдават отново под наем. Вярвам и ще работя за това да си върнем тези пространства", каза още тя.

За проекта, тя обясни, че той се обсъжда публично. "Всеки може да прави предложения, които ще се гласуват от общинските съветници", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
2
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Аре махай най-сетне *** от Княжеската градина. Няма нужда от паметници на окупатор.
20
4
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И няма да пипате Паметника на съветската армия !!!
19
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София стана истински Европейски град при управлението на Борисов и Фандъкова. При бай Тошо беше мръсотия и простотия. Семки и долнопробни кръчми се шириха в Борисовта градина.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случайно на един адрес на апартамент в Бурас има регистрирани 386 фирми, някои от които в странни и почти любовни връзки със Софияленд, Къпалнята Мария Луиза, Летен театър и вече построения комплекс до Софияленд, както и една банка, едни сметопочистващи фирми на София... даже е летище има, железопътни релси, дърводобив, мебели, минерални води и тяхното бутилиране.Как за толкова години на никой от общината това не направи впечатление?
17
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Вафен СС, *** означава Мемориал на Освободителната Червена Армия. Много по-късно преименувана на Съветска армия.Инвестиционните ми намерения се свеждат до подмяна на скулптурите с такива на Св. Тривелий Теоктист /на пилона/ и сцени от неговата победа при Константинопол /на постаментите пред пилона/.
16
5
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До House M.D./""А кога ще махнеш *** от Княжеската градина, Данче?""Не знам какво точно значи ***,но имам чувството ,че вие имате инвестиционни намерения и искате там да израсне поредният МОЛ или затворен комплекс,а защо не и някой бизнес парк.Тук-там където съм ходил все в покрайнините ги строят бизнес-парковете,но у нас може да проявим креативност и да го плеснем бизнес парка в центъра,нали вече имаме и прецедент с кино "Сердика" и едноименният хотел
15
12
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Груйо, *** не е вдигнат за да прославя окупатор. Той е вдигнат от другаря Лупус Еритематозус по случай безчовечното избиване на горяните, с цел да напомня на българския народ какво ще се случи, ако се надигне срещу управлението на Сръб и чук.
14
1
 
25
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Много ми се иска кметицата да е искрена в намеренията си.Чудно как този парк беше опазен в продължение на 130 години,като даже по време на "тъмният и мракобесен" социализъм парка беше перфектно поддържан и пазен,но ето настъпиха неолибералните и демократични промени и както всичко друго в страната и на парка дойде ред да потъне в разруха и ***.Грабливи ръце от всички страни с политическа подкрепа,се протягат към все още неразрушения парк."Грабете го! Кой ви бърка?".
13
0
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство" От 1997 до 2001еднолично с контрол на трите власти,управляваше правителството на Иван Костов-РМД-то,от 2001 до 2005правителството на Горският цар.Това се нарича пазарно -демократично ориентирана кражба и под мотото "след нас и потоп"
12
4
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Имам, колега, но паметникът на нагло-американските летци се намира на чужда територия и Данчето няма юрисдикцията да го премахне.
11
1
 
12
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До8 А Хамериканския паметник на ,,летците,, или за него нямаш нищо против?
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига си ни баламосвала.Видяхме те колко разбираш от резила на "Графа'.То не бяха релси с подменени подложки,то не бяха перки,то не бяха водни стени/надгробни плочи/,то не бяха грозни и лошо поставени плочки пред "Свети седмочисленици"...да изреждам ли още?Дори само за това трябваше одавна да си си подала оставката,а не да се гърчиш и да заплашваш със санкции строителите.
9
2
 
12
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Но какво прави тази кичозна каруцо-карета по алеите на парка,които без това на нищо не приличат.Ако някой иска да изобразява Виена или Сентрал Парк,поне да махне червените помпони от челата на конете,а кочияшите да не са по къси *** ,а в смокинг или поне черно сако
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен мастиите и коне ли има да cepaт в тази градина, е***и мизерията.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тая.Що ли си мисли,че от нея нещо зависи?Каквото каже бочко,това ще стане.Тя е една кукла на конци,която от нищо не разбира,но се репчи от време на време пред медиите,демек,щом аз казвам,така ще бъде.Ха,ха,ха,верваме ти.
6
8
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А кога ще махнеш *** от Княжеската градина, Данче?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остана ли някой да и вярва?С пък на експертните съвети съвсем.Такъв експертен съвет одобри и прие проекта за ремонт на Графа, който се оказа грешно проектиран.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nai nekadarnata sled sifianski novobogataschka kmetiza v sofia lapa komisionni vosat ja s skapi djip schofiori kolko apart.v sofia ima s daschtera i i dr podobni rodnini fandakova kato sa posledno lapa selenkata rusksta u4itelka dano po dkoro de mahne ivan4eva da doide mnogo po 4esna i dobra kmetiza e manolova i tja stava no fandakova da se maha mnogo sanogatja s neka4estvenite stroiji kakto pavlova s sanirane i patischta milionerkata bkp dado partisanin semedelez milizioner
3
3
 
7
 
! Отговори
234234 преди 4 години
Значи българина все иска живот като в белите страни, но когато моментът за действие настъпи - запява друга песен "Ама как така ще окастрите 20 храста? какъв парк ще е това с няколко храсталака по-малко?" и т.н.Вместо да се градят нови неща, те са се вкопчили в два храста и две бараки.
2
0
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Силно се надявам наистина да се случи само, че досегашната практика на картофената сочи друго. Последен пример е Графа, ако тя смята че с този прословут ремонт общината е свършила нещо жална и майка и на Борисовата градина