След евтините полети - ръст от 80% на жилищата в Airbnb в София

Най-често наемателите са чужди туристи, които пестят от хотел
2
След евтините полети - ръст от 80% на жилищата в Airbnb в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 3000 софиянци отдават апартаментите си на туристи чрез платформата Airbnb. Броят на обектите, отдавани за краткосрочно настаняване, расте с 80% годишно, показват данни на агенция за недвижими имоти.

Най-често наемателите са чужденци, които искат да спестят от разходите за хотел или да се потопят в атмосферата на града, отсядайки в чужд дом.

През платформата чужденците могат да избират колко голям да е апартамента, каква да е локацията му, дали могат да пушат в него и ще трябва ли да споделят жилището с хазяина си, пише "Труд".

С навлизането на нискобюджетните полети на българския пазар, нарастват и нуждите на чужденците от евтини нощувки. Броят на нискобюджетните полети нарасна до над 200 на седмица.

В резултат обектите, отдавани чрез платформата в столицата, през последните две години са се увеличили с по 80%.

Според статистиката реализираните сделки за отдаване на жилище под наем за по няколко нощувки в София чрез сайта Airbnb през 2017 г. са били 3290, а през 2016 г. са наброявали само 1980. През 2015 г. броят им е бил 1029, а през 2014 г. едва 480. Данните показват сериозен ръст в реализираните сделки и в общия брой на нощувките с всяка изминала година.

Справка на сайта на Airbnb за предлаганите имоти в София показва, че най-евтината нощувка в центъра на града струва 17 лв. на човек на вечер. За тази цена туристът получава отделна стая в апартамент, но без самостоятелна баня, тъй като тя е обща за цялото жилище, в което живее и хазяинът. Много често наемодателите подбират кого да пуснат в дома си, разпитвайки предварително дали е пушач, каква е целта на пътуването му и дали води със себе си домашни любимци.

Най-скъпата оферта е за къща в село Герман с 8 спални, 10 тоалетни, басейн, фитнес и луксозна трапезария, която побира 16 гости.

Посетителите там най-често са големи компании от младежи. По-голямата част от предлаганите имоти под наем са в центъра на София, но се намират и добри предложения в кварталите Изгрев, Оборище и Гео Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Джеки преди 4 години
Като се дигнат наемите и ви изядат заплатата облечете жълтите жилетки и идете на жълтите павета.
1
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Предимствата на аирбнб далеч не са в ниските цени. Разликата в настаняването е огромна. В хотела получаваш една стая или някакво студио, само за спане. През аирбнб си получаваш апартамент, обзаведен с всичко необходимо. Аз последните години не взимам хотел точно поради тая причина. Доста често цената е по-висока от хотел, но имаш уединение.