Фандъкова ще спира презастрояването, махат автокъщите от Борисовата

Диалогът с гражданите ще продължи
Обновена: 27 юни 2019 17:06 | 27 юни 2019 17:00,
46

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Искам да спра презастрояването в столицата и ще продължа с ангажимента си да променям града в диалог с гражданите. Това каза кметът на София Йораднка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет във връзка с протеста срещу презастрояването на столицата, предава Агенция Фокус.

Днес няколко граждански групи се обединиха за протест пред Столична община. Те искат да се спре презастрояването в кварталите Дианабад, Лозенец, Изток, Манастирски лицади, Младост, Мусагеница, Овча Купел и Симеоново.

Според Фандъкова, презастрояването е един от най-големите проблеми на София и когато се говори за него е важно да се забрави популизма, защото "конкретните управленски решения изискват почтеност и да се обяснява на хората това, което е възможно".

Още по темата

"Това беше ангажимент, работим за промяната по най-добрия начин с включване на всички заинтересовани страни, с всички граждани, с издаването на споделена визия, защото всичко това утре гражданите трябва да го плащат", изтъкна кметът.

По думите й тя има контакт и работи активно с всички граждански сдружения и комитети.

"Имах среща и вчера с граждани от кв. "Гоце Делчев". Аз не съм човек на приказките, но съм доказала, че съм човек на диалога и на действието и на реализма. Знам, че популизмът изкушава, много е лесно просто да кажа "спираме застрояването". Аз искам да го спра", обясни Фандъкова и сподели, че самата тя живее в такъв квартал и изпитва цялото неудобство на гърба си.

"Но ако ние само това го кажем, ние ще излъжем хората, ние трябва да кажем как го правим това", разясни тя.

Относно новият устройствен план на Борисова градина, Фандъкова каза, че вече е възложила на зам.-кмета на общината да работи за създаването на сериозен правен анализ за всички казуси в градионата, заедно с предложенията за решения - как да бъдат решени, за да не се товарят софиянци с десетки милиони.

"Важно е да има подобен устройствен план. Важно е той да изпълните целите си, а именно да запази териториите на Борисовата градина, която всички обичае и да не позволи ново строителство", обясни тя.

Тя припомни, че вече е върнала първоначалния план, точно защото не е изпълнявал тези изисквания.

"Аз смятам, че не е необходимо да се изграждат допълнителни сгради, а в рамките на съществуващите да се преосмислят някои дейности. Като например категорично махане на автокъщата в градината", разказа кметицата и отбеляза, че всички дейности в градинката ще се извършват без разширяване на строителството.

Накрая Фанкъкова благодари на общинсксите съветници, че са се съгласили да се направи подробен устройствен план и добави, че една от целите ще бъде да се възстанови къпалнята, но "това за да стане трябва да се защити и съсобствениците да знаят, че нищо друго не може да с строи там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова прави и занапред ще прави, това което и кажат нейните господари - Боко и Цецо, а те каквото им кажат техните господари - маститите олигарси... това е простата истина, останалото е само театър за пред купените медии.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм в много градове извън България и най-отговорно мога да кажа че Содия е презастроенна и много неща не са наред.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами лесно е, все пак Софииска община дава разрешителните за строеж, Иванчева как ги спря, макър и временно.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,ама друг път.То ако можеше,до сега да е станало.Избори идват,та затова е таялакардия.Блажени са следващите.
39
0
 
5
 
! Отговори
Йух преди 4 години
Смееееееееееех
38
1
 
9
 
! Отговори
СОФИЯ преди 4 години
Не спирайте застрояването !... спрете селяните
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застрояването на Южен парк е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНА НАГЛОСТ.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ,който има частен парцел и си има парли-като иска да строи! Манхатан е с небостъргачи един до друг ,а цените са 5 пъти по-високи от другите квартали. На София са нужни небостъргачи 200-300 метра , а не 100 м и д ги спират. Виж-парковете и кварт. градинки не трябва да се пипат. Застрояването в Борисовата градина и Ловен парк е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНА НАГЛОСТ. Комплексът от 8 сгради на Вълка и тенискортовете на Малеева.Берберят от 21 дк е за прокуратурата, та плачееееееееееееееееееееек
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един въпрос- на Ваклин строежи ще спираш ли? Не, нали? Ще бутнеш няколко павильона.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванчева когато се опита да спре строежите, Фандъка, заедно с партията си и строителната мафия й спретнаха постановката с подхвърлените пари в колата й.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да ги спре, което е завършено действе, тя ще ги спира, което може да продължи до безконечност.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната дебела лъжа от Фандъкова, гарантирано от ГЕРБ!За миналия мандат обеща Зелена София и какъв е резултата?Нахака на всяко възможно място зелени зони, а не посадиха нито едно дърво.Сега ни гласят червена зона, а нищо чудно да продължат с жълта, лилава и т.н. ... докато ни забранят да отбиваме и да паркираме безплатно от София до Перник, Костинброд и Пазарджик.А може да е имала в предвид зелените недозрели глави на своите хора, които правят ремонтите в София, примерно на Графа?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, тя вчера случайно го е забелязала това. Днес е решила да спре.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандукова щяла да "спира презастрояването"?!? Това да не е някакъв виц?По време на нейното управление и с помощта на кристално чистите и честни действия на арх Влади Калинов закона го нямаха за нищо. Де каквото можеше да се наруши нарушиха, всички възможни свободни площи застроиха, често върху детски площадки, градинки и паркове. Еманация на тяхната дейност беше оневиняването на суджуците за апартаментите.Сега ще спира, ама не казва колко време ще спира. Може би ще спира целия следващ мандат?
29
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
днес доиде багера и се започна в люлин до блок 204 5 етажен блок на мръсно ишумно място останалите блокове ще светят с лампите до края на живота си
28
0
 
12
 
! Отговори
Йорданка Фандъкова преди 4 години
Виновен е предишния кмет Фандъкова, която 10 години спа и не се сети да спре презастрояването. За разлика от нея аз водя диалог с гражданите.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, досега давахме, сега не даваме. Костов е виновен.
26
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието излиза, че Фандъкова ще спре презастрояването, като махне автокъщите от двора на къщата на Борисов. Бойко Борисов.
25
0
 
10
 
! Отговори
Яжте Люти Чушки преди 4 години
Поредната предизборна патаклама. Като не са спрели презастрояването досега, да си ходят.Чакам да обещаят, че ще оправят и въздуха...с въздух под налягане.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само след 10 години управление, фандъчето се сети, че трябва да се спре презастрояването... ама иначе ще увеличава синя зона.. чака ни и нова червена зона... само и само кинти да се лапат