Незаконен паркинг в "Студентски град" стана зеленчукова градина

В инициативата се включиха 20 столичани
9 юли 2019 14:00,
7

Столичани превърнаха незаконен паркинг в "Студентски град" в споделена зеленчукова градина. В инициативата са се включиха 20 човека от различни райони на София, като идеята им е както да отглеждат чисти зеленчуци, така и да облагородят външния вид на града.

Мениджърът на сдружение "Горичка" Диана Димитрова обясни, че ентусиастите са имали доста трудности докато превърнат паркинга в зеленчукова градина.

"През есента на 2017 година решихме, че е много хубаво да има споделени зеленчукови градини, каквито съществуват в много градове по света. Дотогава имаше само една подобна градина - в "Дружба". Наехме терена от пазар "Изток". Наемът не е никак малък, но това не ни спря. Винаги има риск от вандалски акт, но ако страхът ни води нищо няма да постигнем", каза Димитрова.

В градината гледат домати, краставици, люти чушки и босилек, сподели един от участниците в проекта Божидар Емануилов. Той бе категоричен, че не се използват химикали, а всичко е натурално.

"От години следя темата в международен план и мисля, че идеята е много добра. Земята и водата са тествани и са чисти - нямат химикали. Торовете са на компостен принцип. Гледаме домати, босилек, люти чушки, краставици, тикви", каза Емануилов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това точно му трябва на пренаселеното кварталче - марули и моркови ! Автомобилите като не се ползват да се разглабят и носят по апартаментите, сутрин с гидора надолу и слгабяне. Егаси дивотията. На тоя град му трабват отчаяно парко места !!! Продукция се гледа извън населената територия.
4
2
 
1
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 4 години
Направили столицата - село. Градинки с домати ще ми правят. Паркинги липсват в града. Сега заради тяхната градинка, ще паркират на тротоара. Домати и краставици има в магазина. А който иска да ги отглежда, да отива на село, където му е мястото.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази зеленчукова градина да не стане обект на проверка,както в Русия където заради нерегламентирана оранжерия,пенсионер яхна стара волга и съсипа 12 коли от паркинга на местната администрация,глобила с акт и парична санкция бойкия местен последовател на Конан Варварина.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не отидат да живеят на село и да садят колкото си искат. Селата запустяват, а те сдят в междублоковите пространства. А тези зеленчуци са пълни с олово и др. вещества от изгорелите газове на автомобилите.
1
1
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Мисля, че най-подходящо ще бъде около Московска 33 да бъдат засадени и отглеждани картофи. Все пак добра храна са, а и ще напомнят на някои хора за произхода им ;)