Монтират първата станция за чистотата на въздуха в София

Тя ще се намира на територията на парк "Хиподрума"
12 юли 2019 13:51,
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Виж други галерии »

Монтират първата от 22 сензорни станции за следена чистотата в София. Станцията ще бъде сложена на територията на парк "Хиподрума" на кръстовището между две улици. На поставянето ще присъства столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Всички общо 22 станции ще бъдат монтирани в следващите дни и седмици в различни райони на София. Данните от тях ще бъдат достъпни в реално време заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция "Околна среда".

През последните няколко години София периодично се нарежда сред градовете с най-лоши показатели на атмосферния въздух в Европа.

 Проектът за сензорните станции е финансиран изцяло с европейски средства по програма „Балкани – Средиземно море“ и е насочен към целия регион, заяви кметицата, цитирана от Фокус.

„Партньори по проекта са ни градове като Солун, Никозия, Тирана и Скопие. Бюджетът, който е на Столична община, е 500 хил. евро. Общият бюджет на целия проект е 1,417 млн. евро за пет партньора, единият от които сме ние“, допълни тя.

Фандъкова подчерта, че основния проблем на атмосферния въздух у нас са фините прахови частици.

Останалите 21 сензора ще бъдат монтирани в кварталите „Враждебна“, „Западен парк“, „Подуяне“, „Надежда“, „Люлин“ и на други места в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.