Тайните на "Малко Търново" - барът на цар Борис III и килиите на ДС

Започва ремонтът на 60-метровата уличка в центъра на София
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Емблематичната за София улица "Малко Търново“ ще бъде затворена за пешеходците заради ремонт.

Планирано е на 15 септември отново да стане част от туристическите маршрути в столицата, защото тогава трябва да приключи ремонта.

Много история има на 60-метровата уличка "Малко Търново“. На нея се виждат следи от античността.

Бар "Луна“ пък съхранява спомена за царската фамилия. Това е било любимото място за питие на цар Борис III.

На улицата са били и килиите на ДС, в които са били разпитвани неудобните за властта хора.

"Малко Търново" е най-бързата връзка между булевард "Дондуков" и пространството на площад "Александър I" и булевард "Цар Освободител".

А проектът за обновяването на малката уличка предвижда да се обновят настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще се обнови осветлението по улицата, ще бъдат монтирани нови парапети и части от градското обзавеждане, съобщиха от Столичната община.

Проектът за реновирането е партньорско между строителната компания BLD, архитектурно студио "Серафимов“ и Столична община.

Компания BLD е поела финансирането и изпълнението на ремонта. Студио "Серафимов“ прави напълно безвъзмездно архитектурния проект.

След общественото обсъждане на проекта, столичани ясно показаха, че искат да се съхрани историята на тази обичана уличка и да бъде показана по неповторим начин.

Поради големия интерес към проекта за обновяване на улицата на 27 юли ще има Работилници “История на ул. "Малко Търново“, където всеки столичанин може да вземе участие в създаването на визуализация на историческия разказ за София на тази улица.

Работилниците ще се проведат в "София лаб“ и ще се водят от Ивелина Гаджева, дипломиран специалист в областта на включващия дизайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
вън Фандъка от нашат преди 4 години
60 метра уличка - ще се ремонтира ДВА МЕСЕЦА!!!!!!!!!Тази самоковска кукла се ненаяде. Оставете София на софиянци - стига сте оселенявали нашия град. Каквото пипне ГРОБ става по-грозно и безидейно. На Славейков фонтанът още не работи. Пред "Свети Седмочисленици" премахнаха и двете чешмички, при Кристал положението е същото - дори махнаха нарисуваната велоалея, за която бе направен и допълнителен тротоар пред барчето. Няма нови фонтани, няма водна среда, няма чешми с вода - само кривонаредени пл
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Имаше парапет, забравил си.Поне през втората половина на 70-те години и през 80-те го имаше, за по-рано да кажат по-възрастните.
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започват залаганията, след колко дена ще е ремонта на ремонта и колко пъти Фъндък Картофова, ще излъже, че ще е за сметка на изпълнителя
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2изча...дия от любиюците на Тиквата са изнасилили вчера 12г момче в Раковски!!!!!Всякакви глупости за Турция,Русия ,Иран и САЩ ,а че в България всичко е руини....нищо!!!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като построите уличката и най вече килиите на ДС, отивайте да живеете в Малко Търново! Едно време властта там е пращала хората на заточение.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен особено внимание ще се обърне на килийте на ДС,другаря гешев ще се развихря там.
9
0
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Максимум до седмица след края на ремонта, ще мине някой да я одраска със спрей.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪДЕ Е БОЙКО? ДА НЕ Е УМРЯЛ - НИКАКЪВ НЕ СЕ ЧУВА
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е Фафен СС и покриват ли се коментарите ти с името? По скоро трябва да се подпишеш като Червените ескадрони!
6
10
 
4
 
! Отговори
Сливарово преди 4 години
Нямаше ли някакво по приятно и подходящо име да и поставите на тази уличка? Какво общо има тази софийска потайност с далечното, утрепано, навяващо мрак и тягостни чувства изчезващо Малко Търново? Там още 9 септември не е дошъл, а уличката е лидер сред Западните Балкани!
5
1
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
А проектът за обновяването на малката уличка предвижда да се обновят настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще се обнови осветлението по улицата, ще бъдат монтирани нови парапети и части от градското обзавеждане, съобщиха от Столичната община.Ох горката оличка,отиде та се не виде.Най-малко стъпалата така ще се свлекат,че ще се съберат долу на Дондуков.Ако не греша долу в ляво имаше и малка сладкарничка,в която имаше хубави пасти,а не с "палма" и синтетика
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този парапет по средата на Малко Търново го нямаше по моите спомени от преди 1989 година. Ако ще възстановяват оригиналния й вид, да го махат.
3
3
 
14
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Сутринта я затвориха. Защо ли си мисля, че тази уличка я ремонтираха съвсем наскоро? Може би преди 7-8 години, като разбира се след ремонта улицата стана в по-лошо състояние от преди.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
#хубавое #hubavoe
1
2
 
17
 
! Отговори
мръ преди 4 години
леле, и това ли?Какво ще й ремонтирате, перкови акули ли ще слагате.Реве ми се.Не пипайте, моля ви се не пипайте - съгласен съм да откупим улицата, само не пипайте.С мръсните си ръчичики.