От сърце! 400 хил. лв. за ремонта на къщата на Райна Княгиня

Сградата се руши, но ще бъде превърната в музей
Обновена: 24 юли 2019 12:44 | 24 юли 2019 12:00,
12
От сърце! 400 хил. лв. за ремонта на къщата на Райна Княгиня
Снимка: bTV

Дарител, който предпочита да остане анонимен, е дал 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, предава bTV.

В къщата на ул." Софроний Врачански" Райна Попгеоргиева е прекарала последните 8 години от своя живот. От години обаче сградата е в тежко състояние.

Тодор Кръстев - кмет на район "Сердика" в столицата, обясни, че в четвъртък на сесията на общинския съвет градските избранници ще гласуват приемането на дарението.

"За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за невдижимо културно наследство", разказа кметът.

По думуте му, още от февруари има издадено разрешение за възстановяване на пристройката в автентичния й вид. Къщата е обявена за паметник на културата от местно значение.

След като бъде възстановена, къщата ще стане музей.

"Работим с наследниците на Райна Попгерогиева, не бива да се забравя, че тя е първият дипломиран акушер в София и основател на "Майчин дом", тя е една от най-забележителните българки на всички времена", пък коментира Тодор Чобанов - зам.-кмет на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Инженерче преди 4 години
Тоя Здравчо Здравчев пак удари кьоравото. През живота си работа не е хванал. Мотаеше се в "Подкрепа " и рекетираше хората по заводите. Намаза дебела филия и от приватизацията. Сега ще изкара някой лев и покрай княгинята.
8
0
 
2
 
! Отговори
Източник Уикипедия преди 4 години
Най-големият ѝ син Иван е роден през 1885 г. Завършва Военното училище с 25-и випуск, а след това и Генералщабната академия, с отличен успех. Участва в трите войни за национално обединение. Проявява се в боевете срещу турците край Чаталджа през Първата балканска война. За доказан героизъм има 5 ордена за храброст и медали за военни заслуги. Стига до чин генерал. Комунистическата власт го репресира. За известно време е по лагерите. През 1954 г. в Троян е съден заради участие в преследването на четата на анархиста Васил Героя и Дочо Узунов, считани за герои от комунистическата власт. Осъде
7
1
 
0
 
! Отговори
Източник Уикипедия преди 4 години
<html><body><!--StartFragment--><p style="margin: 0.5em 0px; line-height: inherit; color: rgb(34, 34, 34); font-family: sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Най-големият &#1117; син Иван е роден през 1885 г. Завършва Военно
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С толкова пари ще я съборят и наново ще я направят. Какъв е тоя ремонт на къща ... усвояване май а ...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съпругът на Райна Княгина умира през 1898 година в резултат на политическо преследване и побой в Черната джамия, а е народен представител. Има една дъщеря и пет синове, като единия се прострелва сам с пистолета на брат си през 1907 година, когато е бил на 15 години. Друг от синовете й е бил адютант на убиеца на Александър Стамболийски. Най-големият й син участва в преследването на чета бореща се против завзелите с преврат властта през юни 2923 година. Спорни личности са синовете й.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където стъпи комунистически ботуш, трева не никне
3
3
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
В статията е пропуснато да се спомене каква е съдбата на синовете на Райна Княгиня.
2
1
 
34
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Едно голямо БРАВО на такива българи с родолюбиви сърца.
1
12
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Всичко хубаво, ама синовете и се оказали националисти и комунистите ги утрепали. Щото не искали да се кланят на СССР.