Столичната община готова да даде 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов

Това е справедлива цена, ще я ремонтираме след това, добави той
25 юли 2019 22:33, Анисия Иванова
6
Столичната община готова да даде 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов
Архив: Булфото

Столичната община е готова да плати 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов на заседание на СОС.

"Общината желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов", обясни Чобанов.

Още по темата
Тази къща неслучайно е в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България", добави зам.-кметът.

"Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Йорданка Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с цел Общината да се яви на публичната продан и да придобие обекта", заяви той.

Чобанов каза, че това ще е един по-добър и по-полезен за обществото музей на Яворов. По думите му, за да се включат в търга, е трябвало да изследват няколко въпроса.

"Първо, дали са налице други вземания, които не са публично известни, които биха възпрепятствали процедурата, както и дали цената, която е представена, е справедлива", поясни той, цитиран от "Фокус".

Чобанов обясни, че са възложени различни външни оценки. "Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв., което е една справедлива реална цена за този обект", добави той и добави, че след закупуването сградата ще се ремонтира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво се набляга на родолюбиви и патриотични чувства, но:кой определи цената?"Къщата на Яворов" кой я нарочи за такава, че е живял няколко месеца под наем преди смъртта си?Още колко пари ще трябват за ремонта - до сега говореха, че едва ли не е пред падане?!За много други паметници не се дава и един лев, да не говорим, че много от тях бяха разрушени, а доста и окрадени - особено по времето на мафиянски.Та нека видим, кой на кого ще дава едни милиони от нашите данъци!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е дала столичната община за охрана и построяването на паметника на СА до сега? Има ли цифри?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така както сте го записали излиза че трябват над милиард лева.....
2
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
Две души ЯворовАз не живея: аз горя. Непримиримив гърдите ми се борят две души:душата на ангел и демон. В гърди мите пламъци дишат и плам ме суши.И пламва двоен пламък, дето се докоснаи в каменът аз чуя две сърцаНавсякъде сявга раздвоя несноснаи чезнещи в пепел враждебни лица.И подир мене с пепел вятъра навсъдеследите ми засипва: кой ги знай?Аз сам не живея горя! и ще бъдеследата ми пепел из тъмен безкрай....велико, но толкова Земно!!!
1
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Най-после едноразумно решение от герберастките калинки, за което, вярвам, никой няма да е против.