Край на перфораторите: Слагат система срещу "споделеното билетче" в София

От следващия декември всяко ще е с код, дата и час, ще се плаща за разстояние
Обновена: 26 юли 2019 09:02 | 26 юли 2019 07:00, Анисия Иванова
169
Край на перфораторите: Слагат система срещу "споделеното билетче" в София
Архив: БУлфото

Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с градския транспорт в София ще е с QR код, дата и час на издаване и спирка, на която е закупено.

В кабините на шофьорите в транспорта ще бъдат монтирани тъчскрийнове, от които ще излиза всеки билет, който пътник си купува от тях. Това ще е част от новата електронна система за таксуване в транспорта. Тя трябва да заработи до края на следващата година, а перфораторите ще отидат в историята. Така ще се сложи край и на практиката хората да си предават билети.

Освен това тя трябва да позволява възможност билетите да се плащат за изминато разстояние или за пропътувано време.

Монтажът на новите устройства, които включват валидатори, камери за видеонаблюдение, бордови компютър и тъчскрийн, вече е започнал. До момента са оборудвани 8 превозни средства, като до края на август с новите устройства трябва да са снабдени общо 36 возила на градския транспорт, обясниха от Центъра за градска мобилност пред "24 часа".

Новата тикет система ще струва 73,2 млн. лв. без ДДС. Тя се изгражда от българо-турския консорциум “Си Ен Си София тикетинг систем”. Отделно ЦГМ ще плати още 5,85% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лв.

До декември 2020 г. трябва да бъдат монтирани 15 000 устройства за продажба на билети в превозните средства, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Освен това трябва да бъдат интегрирани съществуващите системи, както и да се постави видеонаблюдение във всички автобуси, трамваи и тролеи. Новата тикет система ще позволява купуването на превозни документи през банкови карти и мобилни телефони.

Преди това обаче системата щяла да се тества 1 година и след това общинските съветници ще решат как ще се плаща билетът в София.

До края на годината пък трябва да е готов дигиталният талон за паркиране в синя и зелена зона, който СОС прие вчера. Вероятно ЦГМ ще разработи свое приложение, през което да може да се купува дигитален талон.

Ще търсим и партньори, които да предлагат тази услуга през други приложения срещу 10% отстъпка от продажбите, обясни шефът на ЦГМ Христиан Петров.

В момента над 90% от плащанията за паркиране в зоните е с есемеси, а за 1 г. приходите от това са около 13 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
Защо трябва да се преди 4 години
Плаща по 1.60за автобуси от татово време(напр. линии 45, 107). Пътуващите по тях са третирани като животни.
49
1
 
15
 
! Отговори
gdfgdfg преди 4 години
Аз само да попитам: Кога Софийска община и/или Метрполитен ще оправят пътеките в подлеза на метрото между СУ и Орлов мост? Вече 3-ти (ТРЕТИ) месец не работят... А си плащаме, иначе!
48
1
 
32
 
! Отговори
А с каква преди 4 години
Система ще накарат мургавелките да си купуват билети?. По автобусна линия 11се проверяват само българите. Защитения електорат е НЕДОСЕГАЕМ.
47
0
 
19
 
! Отговори
НА ГОЛ КОРЕМ.. преди 4 години
ТОВА СЕ ПРАВИ В ДЪРЖАВА КОЯТО НЯМА 7 МИЛИОНА ЛЕВА ДА ЗАКУПИ УСТРОЙСТВО ЗА ЛАЗЕРНИ ОПЕРАЦИИ НА РАКПОРЕДНИ ГЛУПОСТИ ЗА МНОГО ПАРИ ОТ ТИП:"*** НЯМА ГАЙДА ИСКА"НИКЪДЕ В ЕВРОПА ТАКОВА "ТЕХНИЧЕСКО ЧУДО" НЕ ВИДЯХ.(ТУРЦИЯ НЕ Е ЕВРОПА)НА БАЗА ЦИФРОВИ ТЕХНОЛОГИИ МОЖЕ ДА СЕ СЪТВОРИ ВСИЧКО-ВЪПРОСЪТ Е КЪДЕ СА РАЗУМНИТЕ ГРАНИЦИНАПИШЕТЕ ОФИЦИАЛНО КОЛКО,КЪДЕ,В КАКВИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА В ТУРЦИЯ РАБОТИ ТОЧНО ТАКАВА СИСТЕМАДА НЕ СМЕ "ОПИТНИ МИШКИ" ЗА МНОГО ПАРИ.
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МироРим е по-голям от София и там е точно такава системата.Комбинираният билет важи 2 часа от момента на валидиране за всички превозни средства.Контролата минава за проверка на валидирането на билетите.Браво ,че най -после решиха да въведат тази система , както навсядъке по света.
45
5
 
19
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
Не знам, какви системи за тикетинг, мониторинг, контролинг, тъчскрининг и прочее ининги ще слагат, мога да ви кажа едно - никакви системи няма да оправят нещата, без РЕДОВЕН контрол! Аз пътувам по линията на 604 в София - от Пирогов до Плиска! -и си купувам карта само за него, вече трети месец! Познайте, за това време, колко пъти са ме проверили? НИТО ВЕДНЖЪЖ! Е, за какво я купувам тая карта? Какъв тъчинг, котролинг и проверинг? Пълни глупости! Контрола във всеки автобус. Това е истината!
44
1
 
13
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Това ще работи по морето или в спокоен и не пренаселен град. При 2,5 милиона в СофияТА ще става мазало в автобуса.
43
12
 
4
 
! Отговори
Име преди 4 години
Никой не си купува билети защото няма кой да проверява имаш ли билет или нямаш...
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 49Няма нищо безплатно и застраховката е обща и при възникване на ПТП евентуално ако заведеш дело и спечелиш може и да ти платят нещо.Тия дето ги дрънкаш са шменти капели както казва идола ти.Застраховки?Глупости!Всичко е на хартия уж има застраховка.В частен социализъм реално застраховане няма!Комунист само знае да лъже и да краде!
41
12
 
15
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Каквото и да сложат, в София е безплатен транспортът. Билет или карта не съм взимал от 2 г. жуля гратис, то и 80 процента от пътуващите с а така, като дигнаха цената, сега малък оборот. Пазарна икономика, Ко да прайш
40
1
 
14
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Бах това устройство!!! 5000 лв бройката... я по добре да купят 15000 таксита и да возят пътниците на тях за тези пари...
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващият декември и декември следващата година са различни времеви понятия. Има рзлика, около година.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 36 до 42Безплатна друг път!20 лв е!А ти май още вярваш в дядо мраз и през социализма не беше безплатна!''УМНИК''казал ти някой за социализма,но не си бил роден тогава за да ми даваш акъл!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен31както виждаш София се разраства.
36
6
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Сегашната система е правилна. дъщеря ти поучава безплатна карта. Като искаш без никакви документи-да си купува по 50 лв. Няма как ,след като е лезплатно да е без разходооправдателни документи, и документи доказващи съотвените права. А и учениците следвва да си плащат пълната цена на картата. Социализма си отиде!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Кой те излъга, че автобусите са безплатни?
34
2
 
4
 
! Отговори
14 години преди 4 години
Чудно защо ли Микеланджело е псувал папата и как така се събраха Кобурготски, Папата и Патриарха на едно място и какво ли точно се разбраха ...
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общинари и депутати защо не ходят на работа с градския транспорт?
32
1
 
8
 
! Отговори
със сигурност преди 4 години
Един билет за трамвай да бъде 50 лева карта 5000 Тогава всичко ще бъде точно Ще има по добра печалба
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 милионни градове имат уреден транспорт а тук за двумилионна София не им ражда балалайката как да го направят.За да извадя ученическа карта на щерката пусках молба,чаках шефа да пише ДА на нея 3 дни,попълва се адрес,снимка,пък името на улицата било сменено,за което не съм виновен.Бележник или бележка от училището,че е ученичка,абе куп щуротии за една карта за градския транспорт.Накрая ми писна на дедовия и я карам с колата.Бюрократични лелки назначени да разкарват хората,пълна анархия!