Съдът свали забраната за строеж на небостъргача "Златен век"

10-годишното разрешение за строеж изтича през 2028 г.
81
Съдът свали забраната за строеж на небостъргача "Златен век"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Небостъргачът "Златен век" на фирма "Артекс" ще може да бъде построен, след като административният съд отмени заповедта за спиране на строежа на сградата в столичния квартал "Лозенец", съобщава БНТ.

В решението на съда се казва, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на сградата.

В решението пише още, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок. Последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018-та г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 г.

Още по темата
Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

В мотивите си съдия Мария Ситнилска посочва още, че шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж, а не главният архитект Здравко Здравков.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

"Артекс" обжалва заповедта на ДНСК за спиране на строежа на сградата "Златен век" в края на април тази година. В заповедта беше посочено, че строежът трябва да спре, защото разрешителното е изтекло през ноември 2018 г. и не е имало искане за презаверка.

От "Артекс" обаче твърдят, че разрешителното им е валидно до 2020 г., тъй като започнали изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок, т.е. до 2017 г. той е трябвало да бъде завършен. Компанията си осигурява удължаване на срока, на базата на това, че в промените в Закона за устройство на територията "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ам чи за кво сме *** турили тоя съд - да решева, каквото му кажем.......аама ха!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На цялата герберастка власт това и беше идета - да се прати на съд, за да може съсът да постанови, че строежа е законен.Публична тайна е колко състава на административният съд има и какви са им тарифите! Така, че в тази държава няма как да има друго решение, ако съдът е извън България - виж решението може и да бъде справедливо...
66
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 4 години
В държавата на Тиквата и шайката от шушумиги , това решение не е изненада за никого.Съдиите вече имат евтини имоти в "Златен век".
65
2
 
3
 
! Отговори
? преди 4 години
съд = Пеевски
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде стига сте си измивали ръцете със съда. не можете ли да четете? В решението на съда си пише, че лично главния архитект на София е издал заповед в края на 2018, с която де факто е презаверил разрешението. Нещо, за което той упорито лъжеше и мълчеше. Отделно Цецо многоапартаментния прокара цял закон, с който срокът на разрешението за строеж вече е 10 г., а не 5г., както досега. Е, какво искате да се случи? Направиха тая история със спирането за да тушират протестите и да се оправдават с съда
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдът кой съд ? Този на Пеевски ?
62
7
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Браво, браво, София трябва да е "модерна" (каквото и да означава това)
61
2
 
26
 
! Отговори
JINsiod преди 4 години
На всеки клиент на Артекс му е ясно че отварят фирма за 1 месец, на която се превеждат парите за имотите и след това я закриват...всичко това за да се избегне ддс-то...Само на българските власти не им е ясно...Аз съм 100% убеден че правят така...били загубили 2 милиона...питайте ги каква печалба са декларирали...като на малка фирма.....а строежите им са големи...Освен това имат сгради, в които обикновен човек не може да купува, само за властимащи са....Смешна държава просто
60
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Че някой очаквал ли е друго?!?!?!
59
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mного добре.Фандъка да престане като излязат трима хухавелника и тя веднага спира всичко.Така кухата лейка все се оправдаваше пред пееер....счтетата от Спаси София докато накрая не се оказа че целта им е политическа и сега едно 30 годишно... иска да е кмет на София.Не си изпълнява предизборната програма а само чака некой да зине и веднага издава заповед за спиране на каквото и да е.Това и е оправданието че е нефелна а мисли че едно метро ще и измие очите.
58
5
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Аз също съм си извадил разрешително за строеж на малка къща. Защо то трябва да важи 5 години ? Откъде накъде ? Аз вънамерявам всяка година да си строя по малко сам и когато дойде време за пенсиониране след 15 годин да съм завършил къщата. Защо трябва на всеки 5 години да снасям пари в общината за да ми презаверяват нещо което е одобрено вече ? Всичко е направено да храниш администрацията.
57
5
 
35
 
! Отговори
Ясен преди 4 години
Мафията отново натиска. Платили са на съда, но дано раята се събуди най-после. Пак ли чакате някой да дойде и да ни освободи? Този път кой, Кьовеши, Усрула.е няма да дойдат!?!
56
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Стар виц: По турско, богат българин обидил турчин, като му казал"Да ти пикая на мустаците!".Турчина завел дело.Българина наел адвокати го опитал какво трябва да прави."Трябват оправдателни документи, много силни".Българина бръкнал в пояса и извадил кесия злато, подал я на адвоката.Дошло делото, гобори обидения турчин, дошло ред на адвоката."Уважаеми съдии, вярно у, така е казал гяура на турчина, но гяура извади такива силни оправдателни документи, че ще пикае на всичкини на мустаците, и нищо !"
55
6
 
22
 
! Отговори
C18 преди 4 години
Малко безплатни уроци за вас неграмотници.1. Никога и по никакъв повод не казвайте на запад от Драгоман ,че това е небостъргач, че ще ви се смеят. Това е една обикновена висока сграда на 37 етажа , небостъргач е когато е минимум 50 етажа.2.В сега действащия план 37 етажни сгради може да се строят навсякаде на територията на София, в момента се строи такъв хотел на площат Македония, единствено изключение прави зоната на Цариградско където в момента се строи Скай Форт който ще е 47 етажа.
54
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите минаха балъци . Всичко по старо му .
53
3
 
35
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Ако предположим, че съдът не е корумпиран и твърди истината, то значи че Артекс са idio-ti тъй като не знаят че 2018 главния архитект им е презаверил документите...ти да видиш. Браво на съда..., а Артекс да бързат със строежа, че са олекнали поне с 3 апартамента и съдиите ще искат да се настаняват
52
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Съдът свали забраната за строеж на небостъргача "Златен век"- правилното е : "КОРУМПИРАНИЯТ СЪД СВАЛИ ЗАБРАНАТА ЗА СТРОЕЖ НА НЕБОСТЪРГАЧА "ЗЛАТЕН ВЕК" ! Такова корумпирано управление на територия "българия" не е имало никога ! Оставка след оставка за корупция и това е повод пъдарят на Живков - Б.Борисов да се гордее ! Живеят ли хора на тази територия, за да окажат съпротива на беззаконието ???
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порочни хора пишат и приемат порочни закони за лична употреба.След това с чисто сърце и ревящи усти обявяват осмелилите се да негодуват и протестират за хейтъри и некадърници.Хей така 30 години живуркаме в тази прекрасна, но вече окаляна територия.
50
1
 
24
 
! Отговори
калинка с тераса преди 4 години
Ситнилски го изхвърлиха от съдебната система, но дъщеря му продължава да безчинства. Големите калинки назначават малки калинки за наследници и така статуквото се запазва.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И всичко си продължава по старому.