Градско хоби: Софиянци си отглеждат зарзават между блоковете

Мотивът им е консумацията на по-качествени храни
9 авг 2019 09:20,
63

Все по-често софиянци решават да си отглеждат зеленчуци в междублоковите пространства. На това са се решили и в кв. "Дружба", където споделената градина създава от съседите истинска общност.

Хората са водени от мотива да консумират по-качествени продукти.

"Идеята се роди през 2012 г., когато се прибрах от чужбина. Наложи се да направя първата споделена градина в София. Мотивира ме това сам да си произвеждаш храната, да си сред природата на спокойно и тихо. Оттук са минали над 500 човека, социалният елемент има огромна роля", сподели основателят на инициативата "Градини за Дружба" Никола Бончев.

Той заяви, че за този сезон досега са се включили около 60 човека в 33 градини. Най-младият земеделец е на 14 години, а най-възрастният - на 73. Има и много млади пенсионери, които практикуват нестандартното градско хоби.

"Всеки самоинициативно си прави разсада или го купува от пазара и впоследствие се работи усилено в градината. В момента има най-много домати, краставици, тиквички. Площите започват да свършват и от 6-те декара, върху които е разположена градината, е останал може би един", каза още Бончев пред Bulgaria ON AIR.

Почвата пък е тествана от експерти от БАН и се оказва, че е малко по-чиста дори от земеделската. Растенията дори се оказват в пъти по-чисти, въпреки мръсния въздух в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
@_@ преди 4 години
В Лондон, Париж и Берлин е OK но в София е селско. Въй Въй Въй какви какви особи сме само и после защо България е само букви на картата.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега ще дойдат от общината и ще ги накарат данъци да плащат ! - ако не щат ще им избият доматето !
54
0
 
1
 
! Отговори
и... преди 4 години
Продават БИО - в този мръсен въздух.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах филм за Амстердам,където на поенсионери са им дали по няколко квадрата земя,където са си направили парници,отглеждат си зеленчуци,после ги продават за кой колкото даде и си правят заедно купони.И не се срамуват от това.А нашата комплексарщина винаги ни пречи за всичко.Какво щели да кажат другите.Щом не им пречиш,да казват каквото щат,какво ти пука.
52
8
 
6
 
! Отговори
D: преди 4 години
Какви софиянци ???!!! 99,9 % селяни, затова и ги влече земеделието !
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом лондончани си отглеждат прасета на балконите,защо не зарзават между блоковете.
50
4
 
5
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
АМА, МНОГО Е ИНОВАТИВНО, БЕ...ТОВА ДА СИ ГЛЕДАШ ПРАСЕ У СПАЛНЯТА!!!ХЕМ, НЕМА ДА ГО ЛОВИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА, ХЕМ НЕМА ДА ТИ ГО КРАДАТ. ПРЕДЛАГАМ ДА ВЪВЕДЕМ ПОЧИНА:"ВЪВ ВСЯКА СПАЛНЯ ПО ЕДНА С. В. И. Н. Я"!!!!!!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на моя балкон например си имам грозде.Не съм го отглеждал, как е поникнало също нямам идея.Бера и ям.Какво да го правя? Да го оставя да го изкълват врабчетата ли?А който има краставици и домати, само една ракия му трябва, и... наздраве!Мога да му дам грозде за джибри!!!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво всички са се размрънкали - аз не виждам нищо лошо в това да си поддържаш градина до блока, по-добре от площ за кучешка тоалетна. Аман от хленчовци
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро и прасета ще гледат, докато има криза за качествени продукти....*** държава.
46
1
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами, от ФАКУЛТЕТО И ФИЛИПОПУЛИС, НЕ ОХРАНЯВАТ ЛИ ТИЯ ГРАДИНИ, БЕ....ХАХАХААААА ...ЩО СА ГИ ОСТАВИЛИ ТАКА НА ПРОИЗВОЛА НА НАРОДА??!!!ШЕ СЕ ПОГРИЖАТ, ИМА ВРЕМЕ!!!!
45
4
 
1
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Ало о о о, е софиянци , а навлеците в София отглеждат заенчуци та и прасета м/у блоковете !
44
9
 
4
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
НЕМА ЛОШО, БЕ.....ЩО ДА НЕ СИ СКОВАТ И ПО ЕДНАКОЧИНКА У СПАЛНЯТА???!!ТЪКМО ШЕ ИМ МЕРИШЕ НА СЕЛО ИЩЕ СИ СЪНУВАТ ТОДОР ЖИВКОВ И ЛЮБИМОТО ТКЗС! СОЦ-РОМАНТИКА, БАКЕ..ХАХАХААААА ......
43
0
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Иначе на мен викат селянин като влагат обиден смисъл, защото съм от малко населено място и в двора си имам заленчукова градинка.
42
0
 
6
 
! Отговори
БауБау преди 4 години
Абе гражданите, Вие домати и краставици не ядете ли хахаха. Опери ли ядете само. Моето радословно дърво тръгва от две места, едното ЗА Съжаление е София- където има *** като Вас, които делят хората на еди какви си и еди какви си. Живях дълги години в провинцията, наскоро се преместих в София и да ви кажа за краткия си престой съм направил МНОГО повече за града НИ (щото всички сме БЪЛГАРИ) от 99% от вас коментиращите кой бил селянин и кой не. Закостенели мозъци...
41
6
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
Градско хоби ли ?! хахахахахах Чисто селско оцеляване си е , чийто корени са в наскоро изоставеното село ...
40
2
 
4
 
! Отговори
Ци га нин преди 4 години
Узряха ли доматите? Ще ги пазя нощес.
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея дето ги отглеждат тези култури не са много от София, това че е дошъл в София не значи че е софиянец. За такива хора си има цял сериал, нали го знаете, "столичани в повече" се нарича.
38
2
 
8
 
! Отговори
кво?? преди 4 години
Земеделието е започнало 10 000 години пр. Хр.Шопа е изостанал само с 12 хиляди години. След 5000 години да се очаква да влезат в Каменно-медна епоха.
37
1
 
10
 
! Отговори
КЛАСИКА преди 4 години
При нас на есен и компоти си варят ;) в София.