Кои софийски квартали предлагат най-изгодни цени за наеми?

Най-предпочитани са южните и източните квартали
36
Кои софийски квартали предлагат най-изгодни цени за наеми?
Снимка: архив, Булфото

Агенциите отчитат продължаване на тенденцията за увеличаване на цените в периода на пик в търсенето на апартаменти под наем. В различните райони най-търсените двустайни апартаменти може да стигат до 1000 лева месечно.

Още по темата

Най-предпочитани са южните и източните квартали.

В „Студентски град”, „Младост”, „Дианабад”, „Изток”, „Бъкстон”, „Белите брези” и „Драгалевци” например най-малките едностайни апартаменти се наемат срещу 500-600 лева на месец, двустайните са за средно 700-900 лева, а най-големите апартаменти са за между 900 и 1200 лева.

В западните и северните квартали като „Надежда”, „Люлин”, „Обеля”, „Хаджи Димитър”, „Левски” и „Красна поляна” тристайните апартаменти са на цената на двустайните на юг – 700-800 лева. Двустайните имоти са за между 500 и 600 лева, а едностайните имоти започват от 400 лева месечно.

Най-високи са цените в централната част на столицата. Най-големите 3-стайни имоти около Докторския паметник, в „Лозенец”, „Оборище” и „Зона Б-5” например са на цени между 900 и 1500 лева на месец. Дом под наем с 2 стаи струва 700-1000 лева, а едностайните апартаменти 560-700 лева. Имотите в т.нар. “топ център” достигат до 1600 лв.

Размествания на пазара в тази част на града са заради навлизането на онлайн платформите за краткосрочно отдаване, към които се обръщат много от собствениците на апартаменти, отчитат брокерите. Така стандартните наеми в центъра скачат, хората се насочват към периферията, обявите в сайтовете се увеличават в пъти през последните месеци, а търсенето почти не се е променило.

Влияние при формирането на наема оказват и обзавеждането, местоположението и връзката с основни транспортни връзки - като станциите на метрото.

Брокерите признават, че възможност за договаряне на официално обявената цена със собственика винаги има, но не винаги успехът е гарантиран. Всички бъдещи наематели трябва да имат предвид и че при подписването на сделките често се изисква и депозит в размер на един или два месечни наема, а агенциите имат и процент от сделката.

Най-евтиният вариант за студентите остава общежитието. След подаване на документите, класиранията за различните университети излизат до началото на септември, а настаняването е по график в началото на академичната година.

Студент втори курс в СУ посочва, че за стаята, която споделя с още един негов колега, плаща месечно не повече от 50-60 лева общо със сметките за комунални услуги. Цените са подобни и за останалите университети, съобщава bTV.

Брокерите очакват по-ниски цени в края на 2020 г.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....В западните и северните квартали като Надежда, Люлин, Обеля, Хаджи Димитър, Левски и Красна поляна тристайните апартаменти са на цената на двустайните на юг 700-800 лева. Двустайните имоти са за между 500 и 600 лева, а едностайните имоти започват от 400 лева месечно....----- АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ.За гарсионера 400лв.,ама друг път.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли тревожат хората с марка ,,***,,откъде имат пари да ги дават под наем хилядите свободни жилища.
6
0
 
28
 
! Отговори
Цвъки Цветанов преди 2 години
Аз за това имам 10 апартамента, с честно откраднати пари.
5
1
 
42
 
! Отговори
Киро на кирия преди 2 години
Аз ако ще давам по 1200 лева за наем, по-добре да ходя на село и да си копая нивата. Или Терминала.Рано или късно, цените на наемите в София ще се вдигнат и по този начин ще обезсмислят да стоиш там. Да купуваш панелка за 70000-120000 евро си е чиста нелепост.Предвиждам нов етап на емиграция, този път от софийски жители.
4
4
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До бл.134 в Зап. паркИнвестирай и ти! Кой ти пречи?
3
6
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 2 години
А такаааааааааа, кеф :)
2
3
 
18
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Всичкото мързеливи *** , решили инвеститори да стават : 7-8 апартамента , дава под наем на раята и ядене и пиене .България на 6 морета .Най-старата държава, само на 3100 години
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста са завишени тези цени, според мен. Имам познати, които живеят под наем при доста по-ниски цени.