София с готовност за изграждането на "Зелено околовръстно"

Зелената линия ще свързва всички паркове в София
9 авг 2019 13:46,
28
София с готовност за изграждането на "Зелено околовръстно"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем първия етап от изграждането на зелена линия по старата ЖП линия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

Идеята за "Зелено околовръстно" в София е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. То ще свързва всички паркове в столицата и ще е дълго 32 км. За целта изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки между всички паркове в София.

Първият етап ще включва изграждането на линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училищe.

„Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, допълни Фандъкова.

"Зелената линия" ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра.

„Идеята ни е неизползваемите индустриални линии да бъдат запазени първо като резервно трасе за ТЕЦ, да могат да се използват, но да може да се кара велосипед, да има възможност за разходка пеша и по тези релси си. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите”, споделя Християна Василева пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, ще имаме ф-16, кораби и зелени магистрали... А нашите деца - кучета ги яли...Колко милиона ще дадете за децата в градините, в училище, и тези в неравностойно положение....Повръща ми се вече от лапачите по горните етажи...
26
1
 
2
 
! Отговори
Момчил преди 4 години
Общинският съветник Марта Георгиева, която е едно от лицата на Демократична България в Столична община е на хранилка към ГЕРБ. Тя получава всеки месец по 5 хиляди лева от борда, в който участва.Участието на Георгиева в борда е изключително странно при положение, че Демократична България се стреми да се позиционира като опозиция на ГЕРБ.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте хвърляли пепел в очите на хорато, София е най-мръсната столица в Европа, причината донякъде е масовото презастрояване, а то е защото някой хора са твърде алчни. Съсипаха я тая държава.
24
1
 
6
 
! Отговори
еко меко преди 4 години
в софия движението е ад и с градски и с кола даже и пеша защото няма тротоари дори и в елитните квартали ама с емисли за зелено трасе между парковедемек алея от асфалт с неколко пейки и ул лампи за които ще се дадът милиони и влоалев отделена с знак и боя аха
23
1
 
5
 
! Отговори
зелено зелено преди 4 години
да бяха направили електричка рингова железница да обикаля целия център на града и да има най малко 6 трансферни станции с метрото те ще асфалтират бивше влаково трасе с некачествен асфалт който ще се напука след 2 години и ще се усвоят милиони 30 км не е малко ...пара и интерес
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат първо да отпушат тапите на околовръстното, после да мислят за друго.
21
1
 
3
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До УЖАСАз го избягвам този маршрут, веднъж се набих там и 30 минути щях да пукна в колата. Кофти е, би препоръчал минавайте през парка.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е добра, но направете го качественно, в последно време само замазвате очите на хората, а строежите са яко некачествени. Не ги ли контролирате тия фирми.
19
1
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Най-хубавото, е че тези неща все се говорят преди избори. Вчера беше за 3 градинки в Младост, на които е щяло да се строи, но дега няма и т.н. Изтъркани номера и плеяда от добри намерения и пожелания. Да е жива и здрава жената. След 2 месеца всеки сам си преценява. Фандъкова е кмет от доста време.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая какво се активизира, предизборно!?
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ,че май на софиянци им писна тази послушничка и отличничка на Бойко да усвоява милиони за некачествени ремонти. С тези милиони които се усвоиха знаете ли че нов град щеше да се прострои !
16
2
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Всички ремонти са толкова успешни ,че почвали нови просто ако не са тия държавни пари за крадене бизнесмените и успешните хора в бг щяха да са със 90% по малко
15
2
 
8
 
! Отговори
УЖАС преди 4 години
Питам г-жата - може ли в ужасното задръстване по Сребърна/Х.Ибсен сега да ни мъчи в автобусите модел миналия век 65, А НЕ ПУСНЕ ПОНЕ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД АВТОБУСИ С КЛИМАТИЦИ. ИЛИ АКО НЕ - ами да се качи от Зоопарка до Ман. ливади в тези таралясници тя !!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходи си, Данче! Пощади София и софиянци!
13
1
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Тези трасета трябваше да част от градска железница, която да свързва влакове с метро, трамваи и автобуси. Само тогава ще се оправи трафикът в София. Зелено трасе може да се изгради отделно.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази госпожа май си мисли,че пак ще бъде избрана,та и мегаломански планове крои.
11
1
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Идеята е добра, но разбира се изпълнението ще е дърводелско и крадливо. Само вижте велоалеите по бъкстон и надлез надежда - разпаднали се и в по-лошо състояние от положения заедно с тях асфалт в съседство. Разбира се на тройна цена.
10
1
 
13
 
! Отговори
Модерното преди 4 години
Не виждам идеи за Западна София????А най лесно и евтино е да се свържат северния и западния парк с модерна велоалея, а може и трамваен или тролейбусен транспорт.Но г-жа Фандъкова работи за Младост и Манастирски ливади, нали единият и е любим квартал в които обслужва интереси, а в другия живее.Браво на ЕТ Фандъкова и сие.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данче, колко още мандата ти трябват докато завършиш както трябва ремонта на Графа? тръгнали сте с утопии да събирате гласове предизборно, ама този път няма да се получи...
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йорданке,ти оправи улиците и тротоарите,та стигна и до зелено околовръстно.Чудите се как да изхарчите парите на софиянци и все ги хвърляте където не трябва и за каквото не трябва.Я виж старите сгради в центъра с олющени фасдади и падащи балкони.Вместо да се погрижите за безопасността и фасона на града,все безумици са ви в акъла.