По време на кампания: Откриха над 40 заразени с хепатит С

Столична болница прави безплатно изследване до края на месеца
26 авг 2019 16:10, Анисия Иванова
4
По време на кампания: Откриха над 40 заразени с хепатит С
Снимка: архив Reuters

44 човека, заразени с хепатит С, са открити в рамките на кампания за безплатно диагностициране за хепатит В или С. Това съобщиха от столичната болница "Св. Иван Рилски", организатор на инициативата.

Четирима от тях са били с чернодробна цироза, а двама - с карцином на черния дроб. Кампанията е била насочена основно към хора във възрастовата група 34-69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта.

При 23 от пациентите е била установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца. Осемнайсет от диагностицираните с положителен резултат не са отишли за повторно изследване и консултация в болницата, допълват от болницата.

Всеки, който има съмнение, че има вероятност да е заразен, може да се изследва безплатно в работните дни до края на месеца, между 8.00 и 14.00 ч., в Централната лаборатория на болницата. Тестовете дават резултат в рамките на 10 минути и се извършват чрез вземане на кръв от пръста.

Около 77 000 са българите, болни от хепатит С, но 90 на сто от тях не подозират, че са заразени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това също е възможност, но по скоро го разнасят сестрите и санитарките в болниците от по-ниско ниво.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и от кампанията да са ги заразили, за да си имат пациенти.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само от наркомани, аз го бях лепнал от някъде и без да взимам, но терапията ме излекува. За това се изследвайте и отивайте да вземете хапчетата. Всяка кръвна процедура е потенциално опасна за предаване на хеп Б и С.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хепатит С е коварно заболяване. Ако не се открие навреме черният дроб се разпада. Заразата се придобива по венозен път при исползване на спринцовка от заразен с инфекцията. По точно наркомани. Преди години когато не се ползваха еднократни спринцовки в лечебните заведения се заразяваха от не добре изварени спринцовки.