КАТ подгони електрическите тротинетки. Ще има санкции

Според началника на "Пътна полиция" не могат да се движат по улицата
4 сеп 2019 15:03, Петя Славова
101
КАТ подгони електрическите тротинетки. Ще има санкции
Снимка: архив, Булфото

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по пътищата в София. Това съобщи пред БНР началникът на "Пътна полиция" в столицата комисар Любомир Костадинов. Той обясни, че пътните полицаи ще санкционират водачите.

Още по темата

"Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство“, каза комисар Любомир Костадинов.

Той апелира към водачите да са много внимателни. Все пак комисар Костадинов предпочете да не коментира дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Костадинов уточни, че в момента Пътна полиция е засилила вниманието си към поведението на мотористите и само за последното денонощие от 50 проверени водачи на мотор, нарушаване на правилата имало от 30 водачи.

Причината за тази акция е инцидента от преди ден, когато мъж и жена, родители на три деца, загинаха при тежко ПТП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 4 години
До Митьо BMW X 6Докато не слезеш и да те набие някой с тротинетка да видиш смях :D
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 86а си кривнал, ти е почупил ръкатаако удари дете, ще му счупи главатаима такива случаи с колоездачи, ама никой нищо не прави,явно детския живот не струва много на нашата територия
86
0
 
3
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 4 години
Пешеходните зони са забранени за тях. Ако има изключения, могат да карат по тротоара само със скоростта на пешеходците. Както е в Германия.
85
2
 
5
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 4 години
Трябва да имат регистрация, защото това е МПС. Да плащат данъци и винетки и такси за паркиране. Да имат шофьорски книжки и застраховки. Да минават на годишен технически преглед. Да имат предно и задно осветление и да карат на къси светлини и през деня. При нарушения, включително без каска и за говорене по телефона и слушане на музика със слушалки, по време на движение, да бъдат глобявани и да им се отнемат шофьорските книжки. Както е в Германия и в Щатите.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Край.Бензанджийниците ФАЛИРАХА :)Пак измислиха поредния РЕКЕТ !
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасно е човеци с 25 км/ч да фучат по тротоарите. Онзи ден един профуча така покрай мен, ами ако бях кривнал за момент?
82
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - тъмна пещерна държава:Против ЮберПротив ел.тротинеткиПротив сурогатното майчинствоПротив вятърна и слънчева енерго системаПротив екологичния жп транспорт за сметка на автомобилния
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тортинетката е супер. Карам я вече от половин година. Обаче наистина е опасно с нея. Нестабилна е. Карам от 25 години велосипед в София (и автомобил от 17), но тротинетката е по-опасна от велосипеда. Лесно се губи равновесие и стабилност дори от малки неравности. По платното по-става като велосипед да се кара, обаче една шахта да не видиш и с тези малки гуми си по очи. По тротоара шашкам пешеходците и пак е кофти. Като цяло няма добро решение. В Германия са плъзнали навсякъде между другото.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катаджиите на лов за тротинетки - яко.Много ми е интересно някой ако се появи яхнал кон,куче или чумаво прасе - с него кой ще се бори. Тротинетките се били увеличили - ами българинът не е глупав, все далаверка гледа, я газчица, я дизелче, я тротинетка. Яд ги е че хората пестят и няма за тях от данъци и акцизи. Я да направят бензина 20лева и тока 50 да видим какво ще стане - всички ще сме на коне и магарета. Тогава няма да са актуални КАТ, а ветеринарите. Където има пари - там и чиновници идват.
79
3
 
10
 
! Отговори
Защо ли и се учудвам преди 4 години
Сигурно и карането на колело ще се окаже незаконно, язък за милионите и ерозиралите велоалеи...
78
2
 
0
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До Трицон ЦацаровДа, колега! Тук на всеки ъгъл, във всеки магазин и кафене стои по един барневерненец. Само чакат някое дете да падне и му хвърлят отгоре една мрежа. Ловят го, след което го товарят в една камионетка и дружно го изяждат за вечеря! :)))
77
2
 
6
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Прочетох регламента и си признавам грешката. Електрическите тротинетки бес седалки не са превозно средство и не подлежат на регистрация. Обаче след като са нито кон, нито кокошка на какво основание се движат по пътищата ? И на какво основание се карат по тротоарите ?
76
10
 
11
 
! Отговори
Пфууу преди 4 години
А АКО СИ НАПРАВЯ ТРОТИНЕТКА С ЛАСТИЧНО ЗАДВИЖВАНЕ А НЕ С КАКЪВТО И ДА Е МОТОР ПЪК БИЛ ТОЙ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОЗИ комисар Любомир Костадинов ПАК ЛИ ЩЕ МЕ ГЛОБИ И НА КАКВА ОСНОВА ? В ЗДвП ПИШЕ ЛИ И КЪДЕ, ЧЕ Е ЗАБРАНЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО пътищата в София НА ТАКИВА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ? И САМО ЗА СОФИЯ ЛИ СЕ ОТНАСЯ ИЛИ И ЗА МОЕТО СЕЛО ? ЕЙ ТЕЗИ УМНИЦИ УТРЕ И ПЕШ ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ДА ХОДИМ И ПО ПЪТИЩАТА СЛЕД КАТО ТРОТОАРИТЕ СА ЗАЕТИ *** ТОВА КОЙ ТИ ГО ГЛЕДА. ТОЗИ КОМИСАР ВИЖДА ТРОТИНЕТКИТЕ,НО ТРОТОАРИТЕ НЕ.ОЧИЛАА
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електродвигателите се приравняват с двигателите с вътрешно горене и от един момент нататък се извършва категоризацията им. Тротинетката без седалка не е ППС/МПС, защото наличието на поне едно седящо място е задължително условие за определянето му като ППС/МПС. След това идват вече мощност, скорост, размери, тип задвижване и тн и тн.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетката, поне масовата, включително и лаймовете, НЕ СА МПС/ППС.Защо, е написано в най-първите коментари с конкретни цитати от закони и европейски регламенти.
73
0
 
1
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До House M.D.Аз не видях никъде в допълнителните разхоредби да е посочено какво е мотор. ДВГ се споменава само в чл.150 където се упоменати категориите, но никъде не се споменава, че МПС е равнозначно на нещо с ДВГ. В регламент 168/2013 на ЕС е посочено "задвижване означава двигател с вътрешно горене, електрически двигател, хибридна система и т.н. Прочети чл.4 в парграф 3 пише, че ПС от тази категория са и такива с елетродвигатели. В тази категория от нашия закон са АМ А1 и А2.
72
0
 
11
 
! Отговори
КАТ ЕООД преди 4 години
Коуега, ми возилата на Тесла какво са щом нямат двигател с вътрешно горене. Електромоторът е също мотор.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казваш М какви документи се изискват за регистрация и къде са описани ?
70
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Счети, според разпоредбите на същия този закон, мотор/двигател е само този с вътрешно горене. Затова и електрическите велосипеди не се регистрират. Тротинетките са вид /подчертавам "вид"/ електрически велосипеди.
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Категория М