Густо ми е! Майните с шегичка: София, мой... Западен Пловдив!

Столицата осъмна със сменени табели
Обновена: 6 сеп 2019 13:59 | 6 сеп 2019 13:45,
70

Снимка: Facebook, Издателство Алитеа

София осъмна със сменена табела на входа откъм магистрала "Тракия". Вместо "София" табелата беше заменена с фалшиво обозначение "ЗАПАДЕН ПЛОВДИВ“.

Акцията е дело на писателя Николай Илчевски и бизнесмена Емил Христаков и е закачка към столичани в Деня на Съединението. Те подчертават, че на този ден преди 134 г. Пловдив, макар и по-развит икономически град, се е отказал да  бъде столица на провинция в името на националното обединение.

Двама пловдивчани пожелаха да се пошегуват със софиянци и да си вземат "столичните лаври" със смяна на табелата. Илчевски и Христаков разказаха за своята акция пред БНР.

"Казват, че човечеството се прощава с греховете си, смеейки се. Но се прощава и с предразсъдъците си и с комплексите си. Ако на този ден гледаме само с фойерверки и идеализираме това, което е станало преди 134 години, ние влизаме в една утопия".

"Решихме чрез една такава шеговита акция да покажем, че ние сме една държава. Ние вече постигнахме част от националния идеал да бъдем една държава. И ако софиянци сега не могат да издържат на шегата и на табелата, тогава има нещо много неизказано и недоизживяно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Бай Мангау преди 4 години
Не идвайте в София и готово.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които не са кореняци софиянци като отидат в Пловдив постоянно повтарят че са от от София защото ги е срам. Що да правиш,комплекси за малоценност на нискокултурните хора.Но виж,родените в старите софийски квартали,никога няма да ги чуеш да се надуват че са от Стара София.То самото им поведение е някак си по различно,поведение на хора с покритие,без да е нужно да обясняват от къде им е семката.То се чувства.Така е и пловдивчани и варненци дори.
60
2
 
5
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Така само загрозявате самия Пловдив. Моля ви, недейте. Предпочитам града без това западно предградие!
59
6
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
Грешиш брат. Най-хубавото нещо е табелата за Ямбол.
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за Пловдив, на най-хубавото нещо в София е табелата за Варна.
57
1
 
12
 
! Отговори
Столичани в Повече преди 4 години
София беше красив и уреден град до средата на 90-те,после след строителният бум, заприлича на безогледно застроено поле.Никаква инфраструктура няма вече там.Да не говорим за ,,новите софиянци'' с бронзов тен,и останалите натрапници от дълбокият прованс,както и за тяхната култура.Асъл кореняците софиянци се изнесоха още в средата на 2000г. към близките планински хълмове,докато новопристигналите търсеха по нещо евтинко в крайните квартали,и се биеха в гърдите че и те вече са ,,граждани столичани''
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50Пич пиша ти го още един път!Когато е имало Филипуполи (Филип град) баща на Александър Македонски, Велико Търново още не е бил замислен като село... .Учи история и тази преди христа - мно си зле по история...
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм кореняк софиянец, но не се гордея вече с това. Една зима, беше много мрачно и мъгливо когато се прибирах към София, табелата беше задраскана и беше написано Мордор. Това име най много подхожда вече на София.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Римската империя не съществува и кореняци совфиянци както и новите софиянци не са римляни? Не се бий в гърдите с чужда история и постижения. Живей в настоящето на кметицата Фандъкова. С нея се гордейте.
53
1
 
11
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
На мен шегата ми харесва, обичам Пловдив и това, че са се пошегували с нас е супер! София е хубав град и ми е хубаво да живея тук, както и да ходя често да се разхождам по главната е Пловдив. :) Особенно ми харесва Hills of rock!
52
5
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 4 години
Кога ли ще трясне едно земетресение да срути това село софия все ще е късно
51
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В пловдив са предимно "резани карабини".Там българи НЯМА !!
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е с много столици през съществуването си Тия какво се правят на интересни.
49
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Селянин, това че не познаваш историята не е изненада.В прУвинцията сте диви АБОРИГЕНИ.А за останалата аудитория ще спомена че София (Сердика) е била СТОЛИЦА на римскапровинция преди близо 2000 години.Толкова по темата другарЕ прУвинциалисти!!!И моля не се връщайтИ след празницити !!!Осмърдяхте ни хубавият град и го превърнахтИ в кoчинЪ.
48
13
 
15
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Първо-кой им разреши да сменят табели-нещо глоби за тях ,няма ли!?Второ-защо на такъв хубав празник,някои си избиват комплексите по този начин!?Не виждам никакъв майтап или нещо за смях!А табелата на изхода на София-ДОВИЖДАНЕ и не се връщайте никога повече!-тя защо беше анатемосана,а на тая да се смеем!Няма логика май!
47
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква неграмост старата българска столица Велико Търново не била съществувала преди Пловдив??? От столипиново ли си за справка питам?
46
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го взимайте навътре,бе!Хората се майтапят,засмейте се!
45
6
 
16
 
! Отговори
Самоковец преди 4 години
Във Филибето не е имало много българи при Освобождението. За разлика от Русе/София и т.н.
44
10
 
17
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Пловдив - "Бичим айляк майна"Утре си летя за Франкфурт - НО МОЯТ ГРАД - ДОКАТО СЪМ ЖИВ - ЩЕ Е ПЛОВДИВ!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПИЧОВЕ!
43
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим, когато е имало Филибе, нито е имало София, Велико Търново, Русе, Варна и тям подобни кочини.