Сагата с тротинетките продължава: КАТ раздава глоби, скутерите - в коша

Полицията глоби Пол Найденов
Обновена: 7 сеп 2019 20:37 | 7 сеп 2019 20:35, Нели Христова
186
Сагата с тротинетките продължава: КАТ раздава глоби, скутерите - в коша
Снимка: Facebook

Първата глоба за управление на ел. тротинетка по улицата вече е факт. Полицията написа акт на Пол Найденов, който стана известен в медиите след интервю със заглавие "Какво е да си от третия пол? Историята на Пол Найденов".

"През цялото време карах плътно в дясно, съвсем бавничко. Тази тротинетка в икономичен режим, в който аз я използвам, не може да развие повече от 15 км/ч", разказва пред bTV мъжът. Той се движел по бул. "Драган Цанков" на 4 септември, денят, в който ел. скутерите бяха обявени за незаконни.

В района на кръговото на телевизионната кула полицаи му издават акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е записано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

Оказва се, че всеки, който си е купил тротинетка от магазина, не може да я кара по улиците. Установени правила има само за скутерите, които се предлагат в столицата от частната Lime. Те са описани в меморандум, верифициран от компанията.

"В акта пише, че тротинетката не е регистрирана по надлежния ред, а в момента такъв надлежен ред липсва. В КАТ се опитах да си регистрирам тротинетката, за да нямам повече такива проблеми, но ми отказаха", допълва Пол Найденов.

Междувременно социалните мрежи се напълниха със снимки на скутерите захвърлени на различни места. Кадър в "Забелязано в София" показва тротинетка, която излиза от обществена тоалетна. Друг се е "качил" върху спирка, трети се подава от кофа за боклук. Тротинетки се срещат захвърлени на пътя, върху пейки в парка и дори в асансьори на сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
16
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Електрическите инвалидни колички също имат ел. мотор. Ще се глобяваме ... няма как. Всяко МПС, което не плаща на Лукойл ще бъде глобявано!Палци горе за ГЕРБ!
93
4
 
12
 
! Отговори
Мечо преди 4 години
Живеем във Абсурдистан.
92
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каски, наколенки, налакътници и специално облекло със светлинна сигнализация! Ето още нещо с което да ограничите тротинетките, освен регистрацията, данъците и въобще каквото се сетите! От дека на дека и кък тъй някой ще минава 100 км. само с 3 кинта?ГОЛЕМ ТРЪН СА ТЕЗИ ТРОТИНЕТКИ В ДЕБЕЛИТЕ ДИРНИЦИ НА тъпите управници, чиято единствена задача е да задават въпроса "и кво прайм ся"!
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне каски да си слагат. Ама с каска кефът няма да е пълен, нали? Със скутерите се забавлявайте в градинките, ако и там не ги забранят.
90
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Остава и ховърбордове да карат по пътищата. Съвсем се побъркаха хората.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетила са Мара...
88
9
 
9
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Защо трябва да я регистрира и защо трябва да и плаща данъци
87
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по тази логика и ховърборда е МПС. И деца ли ще глобяват тези бунаци?
86
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да кара тротинетка да я регистрира и да плаща данъци, щом се движи по пътното платно!Екологията на София през зимата е в ужасно състояние по две причини - общината почти не чисти и не мие улиците, а фините прахови частици са от безобразното горене на дърва, въглища и всичко взето от контейнерите, най-вече в махалите на цветнокожите.През лятото няма особено замърсяване на въздуха, въпреки, че тогава най-много се карат автомобилите. Проблемът със замърсяването не е в тях.
85
6
 
8
 
! Отговори
Nn преди 4 години
Те актове пишат, ама после наказателното постановление ще падне в съда. В ЗДвП има една работа за категориите превозни средства, дето милицЮнерите я пропускат и от електо МПС не всички подлежат на рег. Съгласен съм обаче,че трябва да се регламентират в закона и да се категоризират за да има ред и да не се карат кой къде и както свари.
84
9
 
23
 
! Отговори
Това е доказателство преди 4 години
че обратните са ненормални. Все такива сбъркани недоволстват. Как ще кара без правила, къде го има това, вероятно и курс не е преминал, не познава правилника, а иска по улиците да кара. Сутринта даваха други п..едали искат с кучето си на плажа да влязат, а има забрана за това. Заплашват, че повече няма да идват в България!? Голям прас, нямаме нужда от п..едали!
83
10
 
25
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Една супер алтернатива за придвижване в градски условия заминава в кофата,защото единствено собственика на това ПС е на далавера,без ГО,без данък,без преглед,без ДДС и акциз от цената на горивото,без скъпи ремонти,без глоби от КАТ държавата увисва,хрантутниците кой ще ги храни
82
4
 
16
 
! Отговори
ми, като не се помни преди 4 години
Преди много години, някъде до първата половина на 60'те имаше велосипедни алеи из някои от градовете, например Варна. В заводите имаше места за паркиране на велосипеди, много работници ги ползваха до работа и обратно. После другарят Т. Живков каза: българите вече ще ползват за транспорт леки коли (автомобили) и велосипедните алеи бяха бастисани. И така, до онзи ден, когато започнаха да ползват европейски пари и за пред хората започнаха да поставят нещо като велосипедни алеи, защото така трябвало
81
3
 
23
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
"Установени правила има само за скутерите, които се предлагат в столицата от частната Lime."В мутро-псевдодържавата законни са само дейностите на управниците! Всички нормални си плащаме на тях, за да може да ни рекетират по спокойната схема, а не чрез бой. Чия е тази Laim-яна фирма!?
80
16
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Без велосипеди и тротинетки по пътищата. Да се ползват само там където има специални алеи и на Слънчака. Никакви регистрации , данъци и застраховки.Те ще обезсмислят цялата идея и чистотата на въздуха отива на кино.Ние шофьорите какво да гледаме по напред ? Остава само да дебнем и за самоубийци на пътя.Бабички ли да пазим , тротинетки ли или да гледаме пътя , километража и знаците ?
79
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво презиме ще носят децата на Пол?
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще ги регистрират, трябва да плащат и пътен данък.
77
13
 
15
 
! Отговори
Донякъде имат право преди 4 години
Все пак са МПС, трябва им регистрация. Сега е редно да спрат да ги допускат и в парковете като мотопедите, че взеха да стават и доста инциденти. Друг проблем е дали е законно да ползват велоалеите. А електрическите велосипеди? Те де факто са мотопеди.
76
2
 
29
 
! Отговори
хаха преди 4 години
май се сетиха да ги забранят след като пуснаха платените ;)
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХммВярно е, че тук никой няма да предприеме нещо превантивно. Чакат да стане напечено. Където са се сетили по света, са ги регламентирали скутерите. На места са забранени. Ама и вие какво очаквахте и с какво мислихте, като тръгнахте да ги карате? Това, че са с колела, не означава, че могат да се карат по пътното платно или дори по велоалеите, ако не е регламентирано. Велоалеите служат за велосипеди. Никой няма например да тича по велоалеите за здраве, нищо, че не е изрично забранено.