Сагата с тротинетките продължава: КАТ раздава глоби, скутерите - в коша

Полицията глоби Пол Найденов
Обновена: 7 сеп 2019 20:37 | 7 сеп 2019 20:35, Нели Христова
186
Сагата с тротинетките продължава: КАТ раздава глоби, скутерите - в коша
Снимка: Facebook

Първата глоба за управление на ел. тротинетка по улицата вече е факт. Полицията написа акт на Пол Найденов, който стана известен в медиите след интервю със заглавие "Какво е да си от третия пол? Историята на Пол Найденов".

"През цялото време карах плътно в дясно, съвсем бавничко. Тази тротинетка в икономичен режим, в който аз я използвам, не може да развие повече от 15 км/ч", разказва пред bTV мъжът. Той се движел по бул. "Драган Цанков" на 4 септември, денят, в който ел. скутерите бяха обявени за незаконни.

В района на кръговото на телевизионната кула полицаи му издават акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е записано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

Оказва се, че всеки, който си е купил тротинетка от магазина, не може да я кара по улиците. Установени правила има само за скутерите, които се предлагат в столицата от частната Lime. Те са описани в меморандум, верифициран от компанията.

"В акта пише, че тротинетката не е регистрирана по надлежния ред, а в момента такъв надлежен ред липсва. В КАТ се опитах да си регистрирам тротинетката, за да нямам повече такива проблеми, но ми отказаха", допълва Пол Найденов.

Междувременно социалните мрежи се напълниха със снимки на скутерите захвърлени на различни места. Кадър в "Забелязано в София" показва тротинетка, която излиза от обществена тоалетна. Друг се е "качил" върху спирка, трети се подава от кофа за боклук. Тротинетки се срещат захвърлени на пътя, върху пейки в парка и дори в асансьори на сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по тая логика и колело не може да се кара по улицата щом нема двигател и не е регистрирано в кат ?
133
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
Всичко е Ясно. Лукойл плаща на МВР. Така, че закривай тази организирана престъпна милиционерска група
132
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Или да спазват закона, или да ги забраняват тези тротинетки. Ясно е, че водачите им искат да се придвижват бързо, но трябва да се съобразяват. Удобство са тези тротинетки, но са им нужни добри и съвестни водачи.
131
10
 
9
 
! Отговори
пенсионер милиционер преди 4 години
Ами детските джипове и БМВ та на ток с батерии. Щъкат из парковете някакви малки сополанковци джигити на по две три години с памперси назадника тях кой ще ги спре?Трябва ред. И дисциплина. Да се самонасиратт съответните органи веднага.
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро китайците ще внесат Електрически крак преносим мини крак ,които може да движи о стандартна тротинетка Ще рита назад и место вас. Известно време ще са в задънена улижа.Като ви спрътси прибирате третия крак и работите само с втория крак.
129
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катаджиите не искат тротонетки от тях не могат да взимат пари.
128
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсурдна държава.Абсурдни институции.Отдавна се отървах от "ТЕРИТОРИЯТА".Нищо не е нормално.В нормалните държави си ги карат,но тук е България.Коментарите са излишни.
127
6
 
7
 
! Отговори
Поредната... преди 4 години
...идиотщина от страна на КАТ! Друга примерно е да си теглиш номерче рано сутринта за прехвърляне на СУМПС и да не ти дойде номерата цели три дни. Добре че пуснаха веднага след това електронна услуга за това! Аз ако съм на една сериозна адвокатска кантора такова дело ще им спретна на КАТ в ЕСъда, че Баце няма да може да се изплати и ще закрият държавата!
126
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 4 години
в демократичната държава ВСЕКИ има право да си даде мнението :) виж, в диктратурите каквото се каже - това е, иначе 'става анархия' :)
125
1
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Истината ще я намерите там когато се разбере кой е собственик на фирмата със разрешените тротинетки.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Да то кажа, зорът на България е именно това, че никой не дава никакви акъли, а закони се гласуват за щяло и нещяло и не се променят, все едно не са го писали хора, ами Моисей лично на каменни плочи ни го е дал ....
123
0
 
4
 
! Отговори
До 126 Питам преди 4 години
И като как реши, че щом за инвалидните колички пише в закона, те били над закона?!
122
4
 
1
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 124 А защо инвалидните количка да са над закона ?Нали не е редно ?
121
9
 
28
 
! Отговори
dhhs преди 4 години
Пак гласувайте за ГРОБ!!! България се превърна пак в родината на МУТРИ С ДЖИПОВЕ.АКО Е МУТРА С ДЖИП НЯМА ПРОБЛЕМИ.АКО Е ТРОТИНЕНТКА - ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ.МВР, ГДБОП, НДБОП, ВОЕНИТЕ ВСИЧКИ ДА ИЗЛИЗАТ И ПРЕСЛЕДВАТ ТРОТИНЕТКИТЕ! БЛАГОДАРИМ ТИ МУТРО-ТИКВЕНСКА.ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГРОБАДЖИИ
120
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за инвалидните колички законът прави изключение. Не виждам проблем в спазването на правилата от тротинетките. Тротинетките над закона ли са?
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има двигател, не е велосипед. Така е по закон и е правилно.
118
3
 
11
 
! Отговори
Втрещен преди 4 години
Какви актове, какви наказателни постановления бе?! По закон инвалидните колички и велосипедите с добавен двигател НЕ ПОДЛЕЖАТ НА РЕГИСТРАЦИЯ! Има си специално тълкуване на закона и съответната наредба. Мисля, че наредбата е от 2000-ната година. То тогава ел. тронитетки е нямало, но спокойно се приема за тротинетка с добавен ел.двигател! Заклевам се, обзалагам се с който и да е, че подобно НП няма шанс да издържи в съда !
117
3
 
6
 
! Отговори
Любопитко преди 4 години
Наистина ми е любопитно, велосипедите с двигателче с вътрешно горене, подлежат ли на регистрация ?
116
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от Лондонсамо че в България работата на полицията е да рекетира гражданите, а не да гони престъпниците .... и с това ти отговорих що там е така, а тук различно!Само за ден на софийското околовръстно може да се напишат актове за хиляди левове ...но не те ще гонят колелета и тротинетки, щото с една нерегистрирана тротинетка може да сгазиш 100 човека!
115
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според българския закон за движение по пътищата, тротинетките са моторно превозно средство със всичките последици от това. МПС се карат само по улиците, без тротоари и велоалеи. МПС трябва да е регистрирано, минало технически преглед, трябва да има застраховка и платен данък, а водачът трябва да има свидетелство за правоуправление за този вид МПС. Като двуколесно МПС, трябва да имат и каска и жилетка. Нещо забравих ли? Регистрацията си има допълнителни свои изисквания.