Хиляди пчели в София - знак, че въздухът е чист, рече Фандъкова

Кметът и еврокомисарят Габриел посетиха Музея на пчелата
147

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 231 пчелни семейства на 262 собственици са регистрирани на територията на Столичната община според регистъра на Агенция за безопасност на храните.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която, заедно с еврокомисаря Мария Габриел, участва в отбелязването на Световния ден на пчелата пред Музея на пчелата в столицата.

Фандъкова отбеляза, че София е зелен град и припомни, че пчелите са индикатор за чистотата на града и въздуха, предаде БТА.

Високата им чувствителност ги прави екологичен детектор по отношение на замърсяването с пестициди и тежки метали, каза тя и благодари на Сдружение "Биоград София", по чиято инициатива е открит през 2017 г. Музеят на пчелата. Над 300 деца месечно го посещават и се запознават с живота и значението на пчелите.

Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че инициативите на сдружението показват колко важно е и в градска среда да се даде по-голяма перспектива за развитието на този сектор. Околната среда, мястото, в което живеем, е наша споделена отговорност и, когато се отнасяме отговорно към пчелите, се отнасяме отговорно и към нас, посочи тя.

Габриел засегна и темата за иновациите и припомни, че в рамките на програмата "Хоризонт 2020" се финансира проект, свързан със здравето на пчелите.

В отбелязването на деня на пчелата участва и посланикът на Словения Анжей Франгеш, който също посочи значението на пчелите за околната среда.

Пчелари представиха своята продукция, а в музея беше показан прозрачен кошер, в който гостите могат да наблюдават живота на пчелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На територията на София имало пчели. Ама на територията на София е доста относително, то в града никой не гледа пчели. Хората като кажат, че въздуха с София е мръсен нямат предвид на 20 км от София.
134
0
 
0
 
! Отговори
Народа преди 4 години
Народната любов се лее в коментарите. Какво и да пише в тези платени статии, никой не им вярва. Гроб са оъаяни. Не знам какво са очаквали, като не се спряха да крадат вече 10 години.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фандъкова отбеляза, че София е зелен град..." - откога? Кой би се вързал на това? По-мръсен и неподдържан градът не е бил преди.
132
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
На всеки час по една статия за крадливото Данче от Самоков.Едва ли ще и помогне да устиска кокала , ама нали е на власт. А тая власт Данчето много я иска. Защото падне ли от файтона ,ще я докопа силата на закона.А дано.
131
1
 
8
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Глупостта и невежеството на самоковската ***, будят само съжаление.Със сигурност баба Данче не знае ,че пчелите живеят в кошери , а кошерите се местят периодично.ТОВА ЧЕ СА РЕГИСТРИРАНИ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА НИЩО НЕ ЗНАЧИ ! НИЩО !А В НЯКОЙ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ ДОРИ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ПЧЕЛИ ,ЗАЩОТО СА ОПАСНИ !Глупостта герберска не знае предели.
130
0
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
няма начин въздуха в софия да е чист,защото улиците не се мият,и прахоляка е покрил града.
129
0
 
15
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Фандъкова ни я цитират и показват отвсякъде по всички медии, като Ленин навремето. И консерва да отвориш - и от там ще се пръкне. Само че това няма да сработи вече. Досадна и смешна е. Ремонт на ремонта на ремонта. Билетче по 1,60. Небостъргач на Артекс в замяна на евтини герберски апартаменти. Нарастващи цени на ток, парно и вода за софианци. Липса на места в детските градини, тая за пчели ми говори, защото треска я тресе от пчеличката Мая, трудолюбива, смела и полезна.
128
1
 
15
 
! Отговори
ikar преди 4 години
И къде са тези пчели, в центъра кошери няма, понякога се появяват единични бройки, но пчелите облитат 8 - 10 км, една ли ги има наблизо. Може в района на "голяма София", т.е. селата около нея. Или пък по покривите в Манастирските ливади се въдят?
127
0
 
18
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 4 години
"За пчеличките и хората" - настолно четиво на софиянци с автор Йорданка Фандъкова.
126
0
 
19
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
Верно ли е чист?!А дали само след 3 месеца като вашите избиратели започнат да горят каквото им попадне пред погледа ще е чист?
125
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджиите продължават да блестят с природната си тьпотия.
124
1
 
14
 
! Отговори
Ку-Ку преди 4 години
Територията на община София е доооста голяма с тия ~7000 кошера какво точно доказват? Освен това, регистрирани не значи налични, кой знае колко от тях, ако въобще съществуват в реалността, а не само на документи, не са само празни сандъци и да ги има като регистрация с цел вземането на субсидии...
123
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ако Бойко си беше останал едно...обикновено борче,тези кой щеше да ги знае.
122
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е.Начело е пчеличката Мая.
121
21
 
1
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Мая е куфар с двойно дъно ! Всеки /без ***/ виждат как София при Фандъчето расте и се развива ! А причината е само една-30 години другарите не я управляват ! Сега се напъват ама ще се чуе едно голямо пръъъъъц !
120
2
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
невероятен измервател са открилитова по БДС ли е ?изглежда останалата част от света е изостанала защото още използват разни сложни техники за да измерват и накрая да установят резултата който ние получаваме от пчелите без дори да се напънемспоред тази логика ако в софия има *** да очакваме много мухи така ли излиза?
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойковки
118
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е просто лапсус искала е да каже хиляди парички, вместо което неволно е казала хиляди пчелички.
117
1
 
36
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
също така 7231 яхти са регистрирани "на територията на столична община",което прави София морски,..а може би океански град...аз съм доволен..Виждам ИЗДИХАНИЯТА на "Шайката герп"..Така са се пощурили от страх и безпомощност,че глупостите,които задрънкаха,стават вече противни..
116
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А междувремено на позитано 20.....Пчели !какви пчели ?бързо другари да ги откраднем