Мъртви катерички в Борисовата градина: Какво ги трови?

Назначена е проверка по случая
16 сеп 2019 10:04, Петя Славова
11
Мъртви катерички в Борисовата градина: Какво ги трови?
Снимка: Facebook, Петър Кръстев

Сигнал за умрели катерици в Борисовата градина в София се появи в социалните мрежи. Според подателя на сигнала Петър Кръстев животинките са загинали след сгрешено третиране на тревните площи срещу вредители, съобщава bTV.

Кръстев обича да храни катерици в Борисовата градина и ходи там почти всеки ден, докато не попада на неприятната гледка. "Всеки ден съм тук и ми се струва странно как изведнъж така няколко животни намираме и то все в един и същи район", обяснява мъжът.

Според Явор Гечев от "Четири лапи" причината за смъртта на катеричките е обработката на тревните площи срещу гризачи. Те са третирани със специален препарат "Родиф" паста. За употребата му има строги правила:  "Препаратът, който конкретно е използван в случая трябва да се използва в специална пластмасова кутия, т.нар. дератизационна кутия, в която мишката влиза, изяжда го и като излезе не може да разнесе отровата за да пострадат и други животни".
Гечев допълни, че от години води домашните си любимци в Борисовата градина, но никога не е виждал такава кутия: "Областта, подлежаща на третиране, се маркира ясно и се поставят табели, описващи риска от първично и вторично отравяне - няма такова нещо в табелите".

От Регионалната здравна инспекция са категорични, че препаратите не са причинили смъртта на животните. "При тези обработки, лично съм присъствала, се използват препарати, разрешени за такъв тип мероприятия, както срещу кърлежите, така и срещу гризачите", каза началникът на отдел "Паразитология" в РЗИ-София Цезарина Илиева.

Според нея пастата "Родиф" е разпространена съгласно мерките за сигурност. "Самият препарат е положен вътре в гнездо, което е достъпно единствено за гризачите от вида черен сив плъх и евентуално домашна мишка", каза още тя.
Разпоредена е проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Njakoi gerber gi trovi kakto trovat jivota na normalnite balgari na pensionerite na dezata ni helikopter sa taja ot nc milionerkata a sa dezata ni i jivotnite glad miseria i otrovi v hranite v vasduha plahove mischki digua nai mrasnata eu stoliza s mutri i sem im mutresi pava4ki tn
9
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Храната на децата купувана от павилионите около стадиона на ЦСКА
8
6
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Трови ги Дана Фандъкова...
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тровят ги софииските сороскиджендар цвнности
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я да го проверят тоя кви храни им носи на катериците.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахах, това за черния сив плъх е наистина добро, малко като левскарския цесекарин :)
4
0
 
17
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
От чистия въздух много пчели са се навъдили и най-базмилостно жилят горките катерици. Ако не вярвате, питайте Фандъкова, тя да ви обясни.
3
0
 
8
 
! Отговори
Фондация"100 бъ преди 4 години
Умрели риби и катерици, какъв въздух дишат софиянци???
2
14
 
3
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 4 години
Ми те старите моми и ергени, като си нямат друга работа ходят да хранят я гълъби, я катерици, я котки или скитащи кучета.
1
4
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
И като има надпис, катерицата ще го прочете?