Проектът "Скритите букви" постави началото на новата година в НБУ

Седем от пейките с формата на букви вече са в двора на университета
30 сеп 2019 16:20, Нели Христова
5

Проектът "Скритите букви" на Тодора Радева и Кирил Златков постави началото на новата академична година в Нов български университет. Директно от Париж седем от пейките с формата на букви вече очакват студентите и преподавателите в двора на университета.

Още по темата

Наред с тях учебното заведение осъмва и с уникалните творби на скулптора Христо Явашев - Кристо и съпругата му Жан-Клод.

"Буквите са собственост на фондация "Прочети София". Те пристигнаха в НБУ по идея на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева и на изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев", сподели културологът Тодора Радева.

Идеята е да бъдат представени всички 14 букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука. Проектът е реализиран още през 2018 г. в столицата.

"Направихме ги във формата на пейки и с всяка една от тях свързахме стихотворение на съвременен български поет", допълни още Тодора Радева.

Преводи на стиховете са били направени и на френски език.

"Винаги сме подкрепяли различни проекти, особено такива, свързани с областта на хуманитаристиката. Тази година има особено голям интерес към подобен тип програми от страна на студентите, което е истински повод за радост. Затова и поканихме "Скритите букви" да гостуват в университета", допълни зам.-ректорът на НБУ гл. ас. д-р Владимир Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бирено мечеГроздето е кисело, мда, мда...
3
0
 
1
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Чудесен проект и идея! Респект към автора!
2
2
 
2
 
! Отговори
Алхимик преди 4 години
Що бе, може и пръста да не си е мръднал, но със спускане на ,,зелено,, да е минал с диплома! И аз да съм бил така и аз ще го хваля...
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрият университет в България. Честита нова учебна година!