SPARK може да напусне България след вандалските прояви

Само за една вечер са унищожени 7 коли
Обновена: 2 окт 2019 17:11 | 2 окт 2019 15:15, Нели Христова
161
SPARK може да напусне България след вандалските прояви
Снимка: Facebook

Само за последните 3 дни 15 автомобила на компанията за споделени електрически коли SPARK станаха жертва на вандалски прояви. Само през изминалата нощ са били унищожени 7 автомобила. Опити за кражби, счупени стъкла и дори умишлени катастрофи са сред посегателствата над превозните средства, променили напълно градската среда.

Заради зачестилите атаки от SPARK публикуваха изявление, в което изразяват притеснението си, че нападението е организирано и може да остане безнаказано. Ако това продължи да се случва, продължаването на работата на услугата в България е застрашено.

В момента тече разследване по случая, като голяма част от колите са в полицията и няма яснота, кога ще бъдат освободени.

"Загубите са сериозни и продължават да се увеличават, защото текат лизинги, застраховки и тези автомобили в момента не могат да се използват и не носят приходи за компанията", заяви пред журналисти Боян Бакърджиев от SPARK.

Ето какво написаха от SPARK във Facebook:

Уважаеми потребители, за съжаление се обръщаме към вас по неприятен повод. SPARK е обект на масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители. Само за последните три дни 15 автомобила от услугата са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи. Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензитетът на атаките им расте с всеки изминал ден.

За втори път откакто услугата SPARK оперира в България сме изправени пред подобен проблем. Предишният случай беше преди година и тогава взехме решението да не повдигаме публично темата, защото вярвахме, че подобни проблеми, дори и от толкова крайно естество, са временни и подлежащи на бърза корекция. В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти.

За малко повече от две години, компанията за споделени автомобили SPARK реално промени градската среда, като даде възможност на десетки хиляди софиянци да ползват над 230 чисто нови изцяло електрически автомобили на достъпна цена. Услугата ни даде възможност на жителите и гостите на София да се убедят лично в предимствата на споделената икономика и електромобилността. С дейността си SPARK директно помага за решаването на едни от най-сериозните проблеми на жителите на София замърсения въздух, задръстванията и шума.

Разчитаме, на бърза и ефективна намеса на компетентните органи да преустановят този зловещ вандализъм и да разкрият неговите извършители.

Обръщаме се и към нашите над 50 000 потребители в София да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите на SPARK. Всъщност ние сме просто оператор и организатор на услугата, а колите служат на гражданите на София.

Екипът на SPARK ще окаже пълно съдействие на разследващите органи, като в допълнение ще проведем и собствено разследване.

SPARK e литовско-българска смесена компания, която оперира в няколко държави в Европа, но никъде досега не сме се натъквали на такова арогантно посегателство срещу собствеността.

Вярваме, че с подкрепата на огромната общност на SPARK и на официалните власти ще успеем да съхраним София като град, в който надеждно може да се инвестира в иновативни услуги и нови бизнес модели, които подобряват градската среда за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то вече е ясно на всички предполагам защо ни смятат все още за страна от третия свят и гледат на нас още като на "неандерталци" Културата, манталитета и възпитанието ни са по скоро близки до арабския свят отколкото европейски. Много е болезнено и жестоко да го напиша, аз съм българин но това е действителността за жалост. Ние не сме дорасли още да толерираме и уважаваме чужди идеи и начинания. *** си е ***, и сега и преди 100 години. Трябва да се сърдим на себе си, никой не ни е виновен!!
133
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички бакшиши са гербари и затова трошат колите им безнаказано
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таксиджийската мафия не прощава!
131
0
 
0
 
! Отговори
Сялянин преди 4 години
Путин е виновен!
130
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До NY 123 Така си е. Социализъм та дрънка.Кой си ти , та да имаш повече от мен.
129
1
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Купувайте се истински коли и скутери , а не електрокари и карачки. Нали четохте какво става в Китай? Електричките втора употреба са непродаваеми.Опита ще излезе не успешен.
128
1
 
2
 
! Отговори
MVD преди 4 години
...и за съжаление няма изглед към промяна на това злобно завистливо племв...
127
1
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
СПАРК да си сложат камери в колите .Две които да записват движението на колата и да служат за доказателство при инциденти и една записваща какво става вътре и кой кара .Плюс GPS tracker който да предава в реално време местонахождението на колата . Да ги подсигурят срещу кражба и умишлено изключване и вандалските прояви ще престанат . Лесно е и не е скъпо...... щото ако чакат нашите ченгетаа да се размърдат и да направят нещо, ще има да чакат дъъъъълго . Много дълго .
126
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтата мафия пак в действие, имат си гръбот ГЕРБ, избори идват няма да ги докоснат.
125
0
 
34
 
! Отговори
Кой ще спре Шишо? преди 4 години
Ако взема такси от Бизнес Парка до Центална гара ще ми струва около 13-15 лв. Ако си наема SPARK-за около 20 минути-6 лева.Кой губи? Познахте-Шишо!
124
0
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Бакшишите дерат здраво. Онзи ден един *** ми взе 10 лева за разстояние три километра. От Руски паметник до Стрелбище, беше към един часа през нощта. Че и нагъл, сметката беше 9 и нещо - нито ми върна ресто, нито поздрави. Изчака ме да затворя вратата и изчезна. Колите им са на метан, този курс му е излязъл стотинки.
123
6
 
24
 
! Отговори
NCL преди 4 години
SPARK - изнасяйте се от тази клоака на момента. Вашата услуга е чудесна, но за нормалните страни с нормални хора. България е пълна с комплексари които са свикнали са чупят и рушат само защото друг плаща. Тези същите си хвърлят *** по улиците само защото друг трябва да им чисти. А и не забравяйте че вашата услуга бърка директно в джоба на една определена прослойка на обществото - бакшишите. След месец същата ще е съдбата и на тротинетките. Само почакайте...
122
7
 
30
 
! Отговори
NY преди 4 години
нищо не се е променило в тая малка, злобна и бедна държавица......
121
1
 
20
 
! Отговори
Чича Ви преди 4 години
Няма как разрухата да спре съзидателното. За всяка счупена кола ще има по две нови. Бедните души сами избират да си останат бедни. Жалко за тях, те ще продължат да вегетират в копторите си.
120
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсно и долно племе са българите.Тротинетките го съсипаха за един месец. Нека си карат каруците и 30 годишните щайги.
119
2
 
36
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Почти съм сигурен че е работа на бакшишите това
118
4
 
16
 
! Отговори
13 преди 4 години
Да ги махат добре правят. Ние си имаме екологичен Лукойл и Баце Великия пазител, който ни пази от промените. В Свещената книга на Комунизма е записано, че промените са капани на Шейтан, и това е истина. Ако се въведе масово такъв транспорт, горките шофьори на таксита ще останат без работа и може да започнат да крадат. Трябва всички шпаркове да се чупят и палят, ние вярваме че Баце Велики, да се слави името му, ще опази шериата от покварата на демокрацията, Аллах здраве да му дава.
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 121В Швейцаря са над 700/100 000. Не означава, че извън Берн и Цюрих (там са 95% от кражбите), хората масово нямат охранителни системи. Ако има глупичка поляци или румънци, да се шлаят наоколо, полицитя "случайно" ве патролира районна и им следи стъпките.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МммДания - 184/100000 откраднати коли годишноБългария 43/100000
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само на мен ли ми звучи като завоалирано Бойко изгони Спарк от София плюс арогнатна и директна обида, че сме им най-крадливите и донопробни клиенти? Ами не съм ви клиент, обичам да вървя пеша и да карам колело - това е наистина Еко.