Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!

Пазарът е стабилен, търсенето продължава
11 ное 2019 10:48, Александър Попов
98
Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!
Снимка: Pixabay

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара. Това каза Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава", посочи Атанасова и допълни, че интересът на купувачите се дължи на лесния достъп до кредитиране.

"През последните години все повече хора от провинцията се установяват в София. Тази тенденция продължава", заяви още тя.

Гостът коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г.

"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология", изтъкна Атанасова (цялото интервю с нея гледайте тук).

Данните на БНБ също сочат, че жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв.

Заемите между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Uvelichenie na danak sgradi i taksi smed...paralelno na euro cenite na imotite po pazarna euro ocenka... :-)
89
2
 
22
 
! Отговори
БАЛОН преди 4 години
Нещо ни е сбръркана народопсихологията. А по нагло влечуго от брокер на недвижими имоти рядко се среща. Но не е луд който яде баница, луд е този дето му я дава (т.е дето купува на тези цени).
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Облъчвайте ли хамстерите,ха дано ама надали!
87
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на тази територия бързо намалява и рано или късно тук ще дойдат хората от Далечния Изток или Близката Африка, който изпревари. Хубавата ни територия няма да остане празна. За тях трябва да има жилища и магистрали. Те постепенно ще поемат управлението на държавата като мнозинство и чак тогава заплатите и пенсиите ще бъдат добри.
86
0
 
11
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
За една година такава коренна промяна и не си разбрал защо! Странно, но при всички случаи не е от увеличаване на броя на автомобилите. Обикновено така става заради нов светофар или няколко нови светофарал Може и да променят режима на работа на светофарите, както масово се прави в София и пропускателната способност също пада в пъти.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти половината софиянци, са в чужбина и жилищата им стоят празни или се дават под наем. В София населението намалява, въпреки новософиянците, които не са малко. Няма как при бързо намаляващото население на България, населението на София да се увеличава. Недостиг на жилища в София все още има, както е вече 140 години - откакто София стана столица на България. Сега хората търсят по-нормални жилища, а не кутийките, които все още се предлагат най-масово на пазара. Разбира се и за кутийките има мно
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой тук твърдеше за многото празни апартаменти. Живея в нов блок от 2015 година. От 18 жилища и два офиса, празно е едно, което миналия месец го продадоха в същия незавършен вид, в който го купиха, но на двойна цена. Има две, жилища, собствениците, на които не живеят в София и идват от дъжд на вятър. В останалите си живеем. В предишния ми блок, само моя апартамент стои празен, но като го продам, няма да има "тъмни прозорци" в целия блок.
83
2
 
18
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
Само наполовина си прав. Брокерите взимат комисионната когато успеят да направят сделката между продавача и купувача, а при по-висока цена, сделката става по-трудно и по моя опит, брокерите гледат да намалят цената на офертата, за да си получат парите. Иначе няма сделка или отнема много време.
82
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според едни тук, през 2030 година в София ще живеят 4 милиона, при население на България от 3,5 милиона....
81
3
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено , че така ще каже госпожата, нали нейните комисиони са вързани с цените на продаваните имоти-едно е да продадеш нещо за 100 х. лв. , друго е за 1 000 х.лв.За по - паметливите едно въпросче, колко бяха стигнали средните цени за квадратен метър в София през 2007-2008г.?
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наемател или наемодателНе ти мисля, но ти си си закахърил за наемателите. 600 лева прибираш наем хубаво, но ако тръгне да се купува трябва 800 лева вноска по ипотеката за същото. И кой гениален инвеститор купува по 800 за да продава за 600?
78
0
 
7
 
! Отговори
аа преди 4 години
а дежурните глупости и изтъркани лафове се повтарят от 20-30 години. *** кой да мисли
77
0
 
29
 
! Отговори
аа преди 4 години
ми кво да кажа: 2008г - 1200-1300 евра квадрата като сега. Докато стигне вълната до нас минаха една две години. Преди 4 г. взех на 720 евра квадрата. Сега цената пак е 1200 евра. Кризата ще удари Запада следващите шест месеца. При нас ще започне да се усеща след една година. Който има малко мисъл да купува от 2021 г. натам.
76
6
 
3
 
! Отговори
До До Наемател преди 4 години
Ти не ме мисли мен! И да давам под наем и да продавам важното е да събираш, а не да изваждаш!
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 2 години отдадох двустаен под наем и продължават да ми звънят кандидати и да питат дали не е свободен! Вие си лапайте мухи във форума, ама е друго да си взимаш 600 лв. наем, вместо да си държиш парите за 90 ст. лихва!
74
3
 
6
 
! Отговори
До 63 Демография преди 4 години
А ти не предполагаш ли, че хората са на гости, на заведение, на работа, на пазар и т.н., та не им свети в жилището?
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да няма балон. В сайта на ЧСИ има обявен апартамент от 64 квадрата ново строителство (обявата е така завъртяна, че е трудно да се сметне колко му е чистата площ, но май е нещо като 51 м2) в кв. Иван Вазов близо до пазара с начална цена 260 000 лв. Че чак и търг ще правят с тази цена като начална. Това без съмнение е нормална цена за маломерен двустаен :))))
72
1
 
16
 
! Отговори
LOL преди 4 години
Преди 6 месеца дори не се говореше за спад или рецесия, наполседък чуваме думичките - "охлаждане" на пазара, сега четем че спад "няма" да има. Да се задавите дано с тия цени на тухлените кутии... Играят си на хората с психиката, че при бай Тошо се чакаше 30 години за апартамент, та сега всичко се юрнало да се загроби в заеми за някакви панели...
71
2
 
27
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
София 2030 ще е най малко 9 милиона. Живота на българина ще се удължи с 150 години защото горе долу тогава ще изплати кредитите, а самите цени ще са по високи от Хонулулу и Холивуд взети заедно. А заплатите ще за най високи от всички останали страни в Африка, а пенсиите ще позволят на всеки пенсионер да пътува до всички краища на Поднебесната Сиггания