Опровергават данните на AirBg за мръсния въздух в София

Не 200, а 60 микрограма е бил азотният диоксид през последния месец
19 ное 2019 10:05,
32

От AirBg.Info отчетоха опасно замърсяване на въздуха в София. Тази сутрин отново гъста мъгла "захлупи" столицата.
Още по темата
"Нормата за азотен диоксид е 200 микрограма - това е средна часова норма. Тя не трябва да бъде повишавана повече от 18 пъти. В момента стойностите за азотен диоксид в столицата са около 60 микрограма", каза в ефира на "България сутрин" главният експерт в Изпълнителната агенция по околната среда Тодорка Петкова.

Tя обясни, че ако в рамките на час осреднената стойност е над 200 микрограма, може да се говори за превишени нива.

"В последния месец няма превишени норми за азотен диоксид по средната часова норма. Няма място за притеснение у хората. В годишен аспект на 2 или 3 места е привишена норма, в София има 2 превишения за цялата година", увери Тодорка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петкова обясни, че средногодишната норма, която е 40 микрограма, не е превишавана в последните 3 години.

"Последните 4 дни има единични превишения на нормата за фини прахови частичи, но те са незначителни. Говорим за районите "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума". Това замърсяване по принцип е със сезонен характер", каза още Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
4
 
! Отговори
Прах преди 4 години
Мога само да кажа че всеки шофьор би усетил за какво става въпрос, ако махне филтри на купето и отвори прозорците, разбира се, ако му е хладно да си пусне парнотот. Така ще се разбере немислимото замърсяване от автомобили, всякакъв вид. Настилката на много места е с петролен цвят от наслояването на мръсни елементи по платната, отново от автомобилите. Спрем ли колите, ще дишаме много по-добре в големите градове.
28
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
До доктораТо имаше един рок идол който филрираше и стерилизираше всичко което диша, пие, яде, ака и пкае и това сигурно са го научили доктори, ама същите го умориха
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има изключително много влошена организация на движението и паркирането сравнено с годините до 1991 година. Резултатът е задръствания и изкуствено предизвикано по-голямо замърсяване от автомобилите. Въпреки това автомобилите си остават пренебрежимо малък замърсител, вкл. и за азотния диоксид. Средната годишна норма не е приложима в този случай, а и замърсяването не се мери зад ауспуха.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не няма замърсявне, само дето кучето като седи 5 мин. на терасата и мирише после на бурия, а прозорец ако отвориш у вас става на екирисаж (буквално) незнам какво горят мизерниците.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Връщам се от Германия"Пък аз живея в Германия от 20 години. И ти казвам, че в Германия никой не бълва от колата си ЧЕРЕН пушек. Върнах се с колата до България и още на първия светофар бях пред драйфане. Пълни глупости, че карат същите коли като нас. Най-малко Евро 4 ти трябва за да припариш до града, а в България масово се карат супер стари дизели с неизправни DPFи и т.н.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно при колите с изправни катализатори и филтри, дизеловите не замърсяват повече от бензиновите със същия евростандарт с изключение на азотните оксиди, т.е. като цяло дизеловите замърсяват по-малко от бензиновите. При откраднати катализатори и т.н. с азотен диоксид най-много замърсяват колите на газ, следвани от бензиновите и дизеловите.
23
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До Д р ИсняАко пък си сложиш устройството в ауспуха на колата пред теб ще покаже 1400
22
2
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Имам устройство, което "уж" чисти въздуха в колата, но това, което поне е видимо от него е концентрацията на 2.5 микрометра частици на кубик, която излиза на дисплея. От 20 като тръгна, на първия светофар скачат на 400 или като карам за някой друг. Това е 70 процента от времето, в което съм в колата. Тази Тодорка да фане да диша дълбоко доде я свият гърдите!
21
1
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
До последнияВръщам се от Германия. Там карат същите коли като нас. Няма да си ги сменят. Който дими и замърсява кат да си го санкционира. Другото са празни приказки.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе само погледнете кво излиза от ауспусите на колите. Човек който е ходил по белите страни веднага може да направи сравнение. На светофар ако си с отворен прозорец директно ти бълват вътре от черния дим. Тва чудо го няма никаде в нормалните държави. 30 годишни дизеляци бълват ЯКО кенсър, после що въздуха в София е замърсен.
19
1
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Въпреки нормите, всеки ден се удрям във въздуха като излизам! Даже цицини имам вече! Па нормата нека си е в норма. То и Козлодуй да гръмне първия месец пак всичко ще е в нормата. После ще променим нормата и пак ще сме в нея!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кеф ти винце, кеф ти въздух, кеф ти възпитани, усмихнати, интелигентни хора със самочуствие, при това с покритие излизат на терасата на панелния блок в дружба и сканират за думата провинция и като засекат устичката им се отваря и излиза коя дума деца - селяни. Те друга функция нямат тея панелни великани, сякаш у Враца си нямаме панелки.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той въздуха чист. Аз като съм си от провинцията и идвам в софия на планина, чист въздух винце пък и цяла столица има. Какво повече.
16
2
 
6
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
Направете билета за градския транспорт 10 лева и раздайте на "братята роми" въглища да се топлят. Така за 2-3 седмици половината София ще измре, другата половина ще избягат. И няма проблеми. Видими резултати.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-жа Тодорка пропусна само да ни призове да вярваме в светлото бъдеще. И че слънцето изгрява откъм Банкя...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
даже 59,9 са частиците ...естествено че разпределено в 24 часа средно всичко е нормално защото пик а на замърсяването е предимно вечер софия е котловина демек като нема вятър и всичко се задържа !
13
2
 
10
 
! Отговори
Да живее Партията! преди 4 години
Не вявайте на белите си дробове, на очите си и на това, което ви казват нездравите елементи решили да си мерят сами замърсяването. Вярвайте на Боко Великолепни и на другарката по руски Данче Фандъкова. Те са честни и няма да излъжат. Никога. Никога.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Немски са!
11
2
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
9, :) какви псевдоексперти те гонят? Идея нямаш какво е airbg, нали? Това са хора - всеки и ТИ даже можеш да си купиш уред за измерване на въздуха. Тези уреди са свързани и в реално време показват какво мерят на карта. Малко познания са необходими, за да знаеш, че уредът ако е запушен или повреден ще мери по-малко замърсяване от ралното, НО не и повече! А че един човек се купува или сплашва е факт. "Експертът" да дойде да ми каже на белия дроб, че от сътринта се скъсах да кашлям!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната инструктира на калинка на БОКО.