Артекс за "Златен Век": От 30 юли сме с разрешение за строеж

Новият кмет на район „Лозенец“ пожела да се премахне сградата
22 ное 2019 11:35,
19
Артекс за "Златен Век": От 30 юли сме с разрешение за строеж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Фирмата Артекс, която строи небостъргача „Златен Век“ в столичния квартал „Лозенец“,  излезе със становище по повод искането на новия кмет Константин Павлов и Демократична България да се премахне сградата.

Още по темата

„По повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен Век“, бихме искали да направим следното изявление.

Борисов нареди: Да се обжалва по казуса "Златен век"!

При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма.

От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение.

Припомняме, че със решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

Въпреки това, ние от „АРТЕКС“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежa, тъй като уважаваме върховенството на закона.

Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г.

Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд.

Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи.

Продължаваме да твърдим, че в една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, особено от институциите, както и че принципите на демокрацията изключват своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт, завършва становището си Артекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артекс ще ти продават на 1000 евро, ти луд си? Строителството им е качествено и струва пари. За 1к можеш да си вземеш само гредоред или панелка.
15
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Все ми се иска да вярвам, че в една правова държава търговията с влияние ще бъде наказана, както и слугинажа извършван от подставените на властта фирми. Уж частна инициатива, но обслужва само определени по списък лица. Ами точно както беше при Комунизма, Бе.
14
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Далавера далавера ,всичко е алъш вериш...
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да не се обясняват като ученички ами да бутат това стърчащо нещо. А по важното да докаже произхода на милионите с които строи това недоразумение. Не вярвам като мен да е пестил от закуските и вечерите за да нахраня децата си.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Първо се научи да пишеш и тогава лей акъл ....едно име не можеш да напишеш без 3 грешки а се отваряш на политика, вземи се в ръце ...от 1 до 5 клас образованието е безплатно, не се чуди !
11
2
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Това в богатите държави го няма.....да събориш нова сграда....защо се построи тогава....за да се развали, трябва правилата също да са разрушени и..... всеки да си прави, де що намери за добре...кой може да започне строеж ей така....или не си добре, или .....това е лудост, ако се стигне до събаряне, дано се размине, ....не бива така, защото ще останем бедни още дъъъъъъълго !!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Те вече ги продадоха, и то не на 400 , а над 630 евро/м2.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юрданка Фандакова и ГЕРП са виновни за сичко!!
8
2
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Хей хора, а пък от Артекс съобщиха, че като построят сградата, апартаментите от 1-ви до 20-ти етаж ще ги продават на цена 400 евро на квадрат! А от 20-ти до последния етаж - по1000 евро заради по-хубавата гледка.
7
6
 
18
 
! Отговори
дядо ПОП преди 4 години
*** още ли не са я съборили това недоразумение...
6
4
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Пълна *** е тая държава
5
5
 
19
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
тая сграда е незаконна отвсякъде.... събаряииии............или да компенсират живущите наоколо с 100 000 еуро за неудобството както е белия свят......
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артекс отварят фирми за 1 месец за да се превеждат сумите по жилищата и после ги закриват. Всеки който си е купувал от тях го знае
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свобода за бизнеса и свободната инициатива в Лозенец. Долу ограниченията на свободния либертариански дух. Да живее Айн Ранд!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левите десни правят лява политика в Лозенец. Не подкрепят бизнеса и олигархията в квартала.
1
9
 
28
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Събаряй! Стига строителен терор над софиянци! Долу Юрданка и Здравко Здравков!